onsdag 17. august 2011

Drømmeyrke: Lærer!


- Vi vil gjøre det så meningsfullt å være lærer at de som starter i yrket ikke kan tenke seg å forlate skolen. Dette skal gi oss verdens beste skole, sier Erna Solberg.


Både som mor og tidligere elev i skolen – ja, det er noen år siden det da – har jeg fått erfaring med hvor viktig læreryrket er. En god skole er nøkkelen for å sikre våre barn og ungdom de beste mulighetene for et aktivt og selvstendig liv. Og da er læreren den viktigste ressursen for å få den beste skolen. Læreryrket har fått jevnt lavere status i det norske samfunnet gjennom de siste tiårene. Dette er synd. Først og fremst er det synd fordi det er samfunnets kanskje viktigste jobb! Dette ønsker Høyre å gjøre noe med. Vi ønsker å få tilbake tillitten og statusen for yrket.

Høyres mål er at vi i 2030 skal rekruttere lærere blant de beste elevene fra videregående skole. Derfor vil Høyre gjøre læreryrket til Norges drømmeyrke. - Gjennom topp utdannelse, etterutdanning og nye karriereveier vil vi gjøre læreryrket til det yrket norske ungdommer drømmer om.
Høyre har 5 pkt vi vil jobbe med for å øke statusen på læreryrket:
1. Høyre vil gi læreren nye karrieremuligheter – det skal bli mulig å bli spesialist med økt prestisje, økt lønn og økt status
2. Høyre vil stille høyere krav for å bli lærer – absolutte krav om karakteren 4 i norsk, matte og engelsk.
3. Høyre vil styrke kompetansen til dagens lærere – ny modell med finansiering av etter- og videreutdanning der staten betaler 60 %, kommunene 20 % og den enkelte lærer 20 %.
4. Lærerne skal få lov å være lærere
5. Sertifiseringsordning – denne skal knyttes opp til rett og plikt til relevant etter- og videreutdanning.

Margunn Ebbesen
2. kandidat Nordland Høyre, 3. kandidat Brønnøy Høyre