onsdag 20. november 2013

Livet på Stortinget


Nå er det gått ei stund siden jeg starta jobben på Stortinget. Og fra en noe rolig start har det virkelig tatt av. Men det er veldig interessant.

Etter valget har det foregått sonderinger, forhandlinger med de 4 borgerlige partiene for et regjeringssamarbeid. Dette resulterte til slutt til en samarbeidsavtale mellom disse fire partiene for kommende regjeringsperiode som er noe forpliktende alle veier for partene. Venstre og Krf er bare med på samarbeidsavtalen mens Høyre og Frp har inngått regjeringsavtale. Med bakgrunn i disse avtalene er nå også budsjettforhandlingene i havn og Solberg-regjeringen har fått tilslutning for sitt budsjettforslag med noen tilpasninger i forhold til samarbeidspartiene.



Det viktigste er at Høyre leverer på de overordnede sakene vi gikk til valg på; økt konkurransekraft for næringslivet for å trygge norske arbeidsplassene, mer til vei, realisere kunnskapssamfunnet, sikre et løft for syke og eldre og ikke minst tette sikkerhetsnettet for de som faller utenom.

Budsjettet for 2014 blir et meget godt budsjett for norsk næringsliv. Budsjettet vil bidra til å sikre norsk konkurransekraft. NHO oppsummerte allerede 8. november, da regjeringen la frem tilleggsbudsjettet, budsjettet slik: «Stor seire for næringslivet».

Regjeringen satser 1,45 mrd. kroner ekstra på riksveger og det tilføres 20 mrd. kroner til et eget infrastrukturfond i 2014. Den satses mye på investeringer i kommunale- og fylkeskommunale veier. For eksempel utløser rentekompensasjonen en investeringskraft på 2 mrd. kroner ekstra ute i det desentrale vegnettet. 

Skatten for vanlige folk senkes, det lokale eierskap løftes og det sørges for mer kunnskap i skolen gjennom et betydelig lærerløft. Flere pasienter vil få behandling fordi vi bruker mer penger på kjøp av ledig kapasitet hos private og ideelle. Vi styrker konkurransekraften gjennom satsing på forskning og vekstfremmende skattelettelser. Kampen mot kriminalitet styrkes med 100 millioner kroner til politikraft. Regjeringen vil også sende ut 1800 flere utenlandske statsborgere uten oppholdstillatelse i Norge, utover målet om 4900 tvangsutsendelser.

I budsjettavtalen ble et godt budsjett for norsk næringsliv bedre. For norsk industri ligger det viktige seire i avtalen de fire partiene ble enige om. Avtalepunkter for norsk næringsliv:

- Co2- kompensasjonsordningen videreføres uten prisgulv (123 mill). Formålet med den norske kompensasjonsordningen er å motvirke karbonlekkasje og tap av norske arbeidsplasser. Avtalen sikrer forutsigbarhet for fremtidig industrivirksomhet og nyinvesteringer i Norge. 

- Permitteringsreglene for fiskeindustrien videreføres (38mill). Fiskeindustrien er ofte utsatt for driftsuregelmessigheter på grunn av ustabilt vær eller råstoffmangel. Avtalen sikrer at en utsatt industri fortsatt får nyte godt av tilpassede permitteringsregler som gir fleksibilitet til å stenge produksjonen en dag i uken uten tap dersom været krever det. 

- 30 mill. kr til en miljøteknologiordning. Norske virksomheter er avhengig av teknologisk utvikling for å beholde internasjonal konkurransekraft og miljøteknologi er et stort internasjonalt vekstmarked som skaper store muligheter for norsk næringsliv. Miljøteknologiordningen har i dag søknader tilsvarende fire ganger beløpet som har vært til rådighet. Ordningen har vært utløsende for viktige teknologiprosjekter i selskaper.

Justiskomiteen er første komite som skal ferdigbehandle sitt budsjettforslag i Stortinget. Vi skal avgi vår innstilling tirsdag 26.11, og ha debatt i Stortinget 3. desember.
Denne tiden nå har derfor gått med til å gå gjennom budsjettforslaget til Justis, skrive merknader, gjennomføre høringer med interesseorganisasjoner o.a.
I tillegg er det delegasjoner fra Nord Norge som ønsker møter enten med hele Nord-Norge benken, bare Nordlandsbenkeneller med enkeltrepresentanter. 
I forrige uke hadde Nord-Norge benken møte både med NHO og LO fra alle de tre Nord-norske fylkene, samt at vi hadde møte med Helse Nord. I tillegg har jeg organisert møter med andre fraksjoner for enkelte næringsdrivende eller kommuner fra Nordland.
Jeg prøver også å ivareta hjemmebanen når jeg er hjemme i Brønnøysund, og sist fredag hadde jeg møte med en Sør-Helgelands kommune som ønsket råd/veiledning for et spennende prosjekt.

Jeg er også valgt som en av Stortingets 6 representanter som delegasjon for Arktisk parlamentarisk samarbeid. Vi hadde konstituerende møte i dag og da ble Erik Sivertsen (Ap) valgt som leder med Janne Sjelmo Nordås (Sp) som nestleder.
Egen delegasjon for arbeidet med Arktisk parlamentarisk arbeid ble besluttet opprettet i 2009.
Bakgrunnen for opprettelsen av en egen delegasjon er et ønske om å styrke Stortingets oppmerksomhet om utviklingen i Arktis. Norge har lange tradisjoner i polare strøk og har store nasjonale interesser å ivareta som en polarnasjon. De siste årene har vi sett en ny utvikling i Arktis. Høyere temperaturer gjør at isen i Arktis smelter og gjør området mer åpent og tilgjengelig for menneskelig aktivitet knyttet blant annet til skipsfart, ressursutvinning og turisme. Samtidig har vi sett at interessen for Arktis og nordområdene har økt nasjonalt, i de arktiske landene og i det øvrige internasjonale samfunnet.