onsdag 12. mars 2014

Politianmelder brudd på taushetsplikten

Ordføreren samtykker i politianmeldelse etter spørsmål fra partienes gruppeledere.
Stig Arve Høyvik, Høyre, fremla følgende spørsmål i dagens kommunestyre:
I kommunestyremøtet 12.2.2014 ble det besluttet å lukke møtet for å behandle to saker. Kommunestyret hadde ingen innvendiger mot å lukke møtet og var enstemmig i å pålegge seg selv taushetsplikt. Dagen etter møtet ble det kjent at Brønnøysunds Avis hadde fått inngående kunnskap om sakene og selve debatten fra møtet. Brønnøysunds Avis hevder at deres kilde hadde overhørt debatten på Radio Sør-Helgeland.
 
I ettertid er dette sjekket grundig ut. Opptaket fra radiosendingen avslører ingenting fra møtet. Brønnøysunds Avis hadde ingen kilde som kunne hørt dette på radioen. Brønnøysunds Avis prøvde da en teori om at ansatte på rådhuset hadde redigert opptaket.

Sitat fra BA: - Vi kan ikke være helt sikre på at det var dette som ble sendt. I teorien kan det være et opptak som dere har redigert? Sitat slutt

Som arbeidsgiver kan vi ikke akseptere at avisen kommer med en slik påstand mot ansatte.
 
Detaljer fra møtet må ha kommet fra kommunestyresalen. Det er et faktum at de detaljene som Brønnøysunds Avis satt med, aldri ble opplest i møtet og kunne da heller ikke ha kommet gjennom radioen, slik avisen hevder. Avisens kilde har følgelig selv vært med og vedtatt lukking.  

Uansett kilde, har Brønnøysunds Avis brukt informasjon fra et møte som var bundet av taushetsplikt. De har med forsett og vinnings hensikt, brukt informasjon som ikke var ment for dem.

Taushetsplikten er absolutt. Den er ikke noe kommunestyrerepresentantene kan ha et omtrentlig forhold til. Vi kan ikke tillate oss en annen type taushetsplikt, enn den plikt som ansatte i kommunen har. Det handler om å ha tillit, og verne om den. Brudd på taushetsplikten er straffbart. Og nettopp derfor er det viktig å reagere. Og reagere like alvorlig som vi ville gjort overfor en ansatt. Vi kan ikke innvilge oss selv et amnesti fra taushetsplikten.

Jeg vil sitere hva straffeloven sier om slike forhold:

Straffeloven § 121. Den som forsettlig eller grovt uaktsomt krenker taushetsplikt som i henhold til lovbestemmelse eller gyldig instruks følger av hans tjeneste eller arbeid for statlig eller kommunalt organ, straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder.

Begår han taushetsbrudd i den hensikt å tilvende seg eller andre en uberettiget vinning eller utnytter han i slik hensikt på annen måte opplysninger som er belagt med taushetsplikt, kan fengsel inntil 3 år anvendes. Det samme gjelder når det foreligger andre særdeles skjerpende omstendigheter.

Det siste bør den som har videreformidlet taushetsbelagt informasjon legge merke til.

Hvordan kan vi forvente at f.eks helsepersonell skal ha en profesjonell holdning til taushetsplikten, dersom vi som innehar arbeidsgiverrollen ikke har det?

Hvilken tillit vil innbyggere, utbyggere, næringsliv og andre samarbeidspartnere ha til et kommunestyre som ikke klarer å overholde selvpålagt taushetsplikt i en enkelt sak?

Denne tilliten er vi avhengig av å ha. Etter møtet 12. februar har denne tilliten fått en alvorlig knekk. Det er helt nødvendig å ta dette på største alvor og få etablert en forståelse om at kommunestyret opptrer profesjonelt.

Gruppelederne for alle partier i kommunestyret vil derfor anmode om at lekkasjene fra kommunestyremøtet 12.2. blir politianmeldt. Gjennom en politietterforskning vil vi få frem fakta om hvordan og hvorfor, noen representanter ved å utlevere informasjon til media fra et lukket møte, rammer og krenker kolleger i kommunestyret.

En anmeldelse er i seg selv svært alvorlig, men vil være helt nødvendig for å vise at  kommunestyret tar dette på alvor.

Videre er det viktig å få vite hvorfor Brønnøysunds Avis presenterete en historie om at det lukkede møtet hadde gått på radioen.

Kommunestyret ser ingen annen utvei enn å gå til politiet med dette.

Er ordføreren enig i dette og vil du ta oppfordringen med å politianmelde saken for å rette opp tilliten til kommunestyret?

 
Stig Arve Høyvik, Høyre
Merethe P Blomstervik, Arbeiderpartiet
Irene Hansen, Senterpartiet
Ken Willy Kristoffersen, FrP
Trine Stoveland, Fristilt