fredag 1. mai 2015

Ukeblogg - uke 18

Landsmøtet
Høyres landsmøte ble et skikkelig politisk verksted der delegatene aktivt fikk ta del i utformingen av partiets politikk, og dermed også regjeringens politikk. Nordlandsdelegatene var aktiv både på talerstolen og i konkrete forslag som fikk gjennomslag. Selv engasjerte jeg meg mest i "Desentralisering og vekstkraft i hele landet". Resolusjonen er gjengitt i sin helhet på facebooksiden til Brønnøy Høyre, og den er både et godt oppslagsverk for god høyrepolitikk og et godt verktøy for lokalpolitikere i valgkampen.


Landsmøtet anmodet også regjeringen om å kompensere kommunene for svikten i skatteinntektene, i den kommende kommuneproposisjonen. Av andre saker vil jeg trekke fram en ordning med fergeavløsningsmidler på fylkesveiene, omvendt voldsalarm som gjør at det er gjerningspersonen som må ta mer av belastningen, endret studiefinansieringsordning som stimulerer til fullføring av studier på normert tid, og sist men ikke minst ble det vedtatt å satse på yrkesfagene og skape arbeidsplasser og styrke vekstkraften i hele landet.

Landsmøtet er også tid for uformelle samtaler, og jeg hadde gleden av å treffe igjen sentrale politikere fra tiden jeg selv var aktiv i rikspolitikken. Samtidig som det ble anledning til å ta opp konkrete problemstillinger med statsråder. Bl.a. fikk vi drøftet nybygg for Brreg med næringsministeren. Det ble også tid og anledning til å stifte bekjentskap og bygge nettverk med mange av de 135 ordførerkandidatene som var til stede.

Margunn
Under landsmøtet var det også en fornøyelse å se innsatsen til Margunn. På den korte tiden hun har vært på Stortinget og i rikspolitikken har hun opparbeidet seg et unikt nettverk som mange fikk dra nytte av under landsmøtet. Hun sto på for oss Nordlandspolitikere hele tiden, og i tillegg var hun sentral og ettertraktet fra delegater fra hele landet på sitt saksfelt, justispolitikk.
Tusen takk for all bistand og innsats, Margunn! Vi er stolte av å ha deg som vår stortingsrepresentant.

SHMIL
Umiddelbart etter hjemkomsten fra landsmøtet satte jeg kursen til Mosjøen for representantskapsmøte i Søndre Helgeland Miljøverk AS, som i år feirer 20-årsjubileum.
Representantskapsmøtet ble avviklet i en åpen og positiv atmosfære. Økonomien er under kontroll, og eierne er i all hovedsak tilfreds med hvordan SHMIL fungerer. Alle vedtak var enstemmige, også valgene som ble foretatt.

Eneste tema som det synes å være noe uenighet om er gjennomføringen av den sentrale beslutningen om tvungen renovasjon også for fritidsboliger og hytter. I Brønnøy skal dette etter planen innføres fra 2016. Administrerende direktør i SHMIL har bekreftet at han stiller på et av de første kommunestyremøtene i Brønnøy for å orientere om saken.

Aasta Hansteen
Utbyggingen av Aasta Hansteen-feltet og Polarled som skal føre gassen til Nyhamna er kommet i gang for fullt, og produksjonen vil starte opp i 2017. På tirsdag besøkte sentrale personer fra Statoil Brønnøysund, og informerte ordfører, varaordfører og næringssjef om planer og framdrift.
Prosjektet har en total kostnadsramme på hele 57 milliarder kr, og er teknisk krevende både pga. av store havdyp, sterk strøm, stor bølgehøyde og minusgrader på havbunnen.

Polarled og annen infrastruktur bygges med betydelig overkapasitet, slik at et er grunn til å forvente stor aktivitet både rundt Aasta Hansteen og andre påviste funn i Norskehavet utenfor Helgeland, for å sikre en produksjon som gir full kapasitetsutnytting så raskt som mulig. Dette lover bra for aktiviteten over Helikopterbasen i årene som kommer. Det er også gledelig at Statoil klart og tydelig signaliserer interesse for rekruttering av mest mulig lokal arbeidskraft.

Lokalisering av SAR-helikopteret er imidlertid fortsatt under utredning. I den vedtatte PUD-en er et slått fast at helikopteret med sine 23 arbeidsplasser skal plasseres i Brønnøysund, men dette er etter det vi har fått opplyst fortsatt ikke helt avklart. Her må både fylkesrådet og den lokale politiske ledelse aktivt følge opp!

Universitetsstruktur
Onsdagen gikk med til styremøte og strategiseminar i styret for Universitetet i Nordland, hvor jeg er nestleder. For tiden drøftes mulige fusjoner mellom UiN, høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord Trøndelag. Sentralt i disse drøftingene er spørsmålet om hvordan man best kan ivareta samfunnsoppdraget, både innenfor det geografiske området mellom Trondheim og Tromsø, og innen de spesielle saksfelt hvor UIN er nasjonalt ledende.
Sannsynligheten for en fusjon vil langt på vei bli avklart før sommerferien.
Et evt fusjonert Universitet vil få godt over 11.000 studenter og mer enn 1.100 ansatte.

Helgelandssykehuset
Styret i Helgelandssykehuset besluttet i møte den 30.april å gå inn for lokalmedisinsk senter i Brønnøysund i tråd med rapporten av 19. desember 2014. Dette innebærer at kommunen skal stå for investeringen i lokaler, og at HELGELANDSSYKEHUSET - som står for spesialisthelsetjenestene - skal stå som leietaker.

Styrevedtaket er gledelig og innebærer et viktig steg i retning realisering av senteret, til glede for innbyggerne både i Brønnøy og nabokommunene. Neste steg nå er politisk behandling i kommunestyrene lokalt. Investeringen i bygg og anlegg er estimert til vel 100 mill kr. De årlige innsparingene i reiseutgifter utgjør alene omlag 10 mill kr.