lørdag 18. juli 2015

Rootsblogg

Reiseregningsrapporten fra KomRev Trøndelag IKS

Torsdag denne uken behandlet kontrollutvalget i Brønnøy Kommunerevisjonens rapport vedr. mine reiseregninger fra 2013 og fram til i dag. Resultatet er som forventet, men likevel gledelig; Reiseregningene var i orden, eller som lokalavisens overskrifter; «Reiseregninger var ok» og «Hadde ting på stell».


Kontrollutvalget og kommunerevisjonen har fulgt opp saken etter anmodning fra meg, pga det aktivt ble spredd usannheter, rykter og spekulasjoner om at jeg skulle ha framsatt krav om, og fått utbetalt, for mye kjøregodtgjørelse fra kommunen.


Det er godt å få dokumentert at det ikke eksisterer, og heller ikke har eksistert, noe grunnlag for slike rykter og spekulasjoner.

Samtidig trist at det skal være nødvendig å bruke tid og krefter på slikt i en tid da kommunen står overfor store utfordringer. Jeg gleder meg uansett over resultatet og ser fram til å ha 100 % fokus og engasjement på å bidra til en positiv utvikling for Brønnøysamfunnet.

Når det gjelder den konkrete ordlyden i konklusjonen i  kommunerevisjonens 22 siders rapport, så er den slik;
«Varaordførers reiseregninger er i all hovedsak fylt ut i henhold til kommunens reglementer. Kommunens kontroll og behandling av varaordførers reiseregninger er i henhold til kommunens reglementer, men at dokumentasjonskravet kan oppfylles bedre.»
Begrepet i «all hovedsak» skyldes at det for de 2,5 år som er undersøkt,  er funnet to mindre feil. Jeg har i ett tilfelle fått utbetalt ett diettdøgn for lite, og i et tilfelle burde det vært gjort fradrag for lunch.

Nettoeffekten av feilene er at jeg har fått utbetalt om lag kr 300,- mindre enn jeg skulle. Videre framgår det at det for 3 reiser burde vært bedre dokumentasjon.
Som «vara» må jeg ofte «steppe inn på kort varsel», og anmodninger om å delta på møter/reiser kommer på SMS, noe som er tilfelle for disse reisene. Dette er dokumentert og bekreftet av formannskapssekretæren som er anvisende myndighet.


Internkontroll

Rapporten fra KomRev Trøndelag IKS tar også for seg kommunens mangelfulle interkontroll. Denne gangen vedr. feil i utbetaling av møtegodtgjørelse som heldigvis er oppdaget og rettet opp.

Kommunerevisjonen og kontrollutvalget har ved flere anledninger de siste årene påpekt at interkontrollen i Brønnøy ikke er god nok, og vist til konkrete tilfeller der dette har påført kommunen unødvendig tap og kostnader. Dette er forhold som både rådmann og politisk ledelse må påse blir bragt i orden umiddelbart.

Rootsen overinnfrir igjen

Årets Rootsfestival overgår alle tidligere, og overinnfrir forventningene til alle. «The best Roots Ever». Gratulerer til Kulturcompagniet!  Gratulerer, Brønnøysund og Brønnøy! Tusen takk til ildsjelene og de mange frivillige som gjør dette mulig. Tusen takk til artistene på hovedscenen og i teltet for kvalitetskonserter og topp stemning.

Tusen takk til alle som gjør Rootsdagene til årets høydepunkt i regionen. Det yrer av liv over alt, på festivalområdet, i gjestemarinaen, i byen for øvrig. Handelsstand og reiselivsbedrifter koser seg. Slik jeg oppfatter det er det solgt billetter til 7.500 personer på kveldskonsertene. Et betydelig større antall må ha vært innom festivalområdet på dagtid, og jeg vil bli overrasket dersom det ikke har vært mer enn 20.000 mennesker innom Rootsen i år.  Gratulerer, og tusen takk til alle og lykke til videre.

Trond Horn

Trond Horn og Anita Bøygard leverte også i år et flott sceneshow i teltet. Trond, som i tillegg til å være en fremragende artist, også er Sp sin ordførerkandidat ved høstens kommunevalg, var som vanlig i det humørfylte og spøkefulle lunet da han entret scenen.

Han kommenterte både sitt bidrag til folketallet i Brønnøy, sin kones graviditet, ønsket om å stå på hovedscenen under Rootsen og ikke minst målet om å bli ordfører i Brønnøy til høsten.

Jeg legger meg paddeflat i «konkurransen» mot Trond når det gjelder musikk og sceneshow, samt bidraget til fødselsoverskuddet i Brønnøy. Her når jeg han ikke til knærne!

Når det gjelder ordførerjobben har jeg langt større selvtillit og konkurransevilje. Jeg ser fram til en spennende og interessant valgkamp og et godt og hyggelig samarbeid med Trond og hans folk etter valget. Vi har inneværende periode hatt et særdeles godt samarbeid mellom H, Sp, V og Frp.

Strømsneset

Det siste året har vi så smått, men sterkt forsinket, begynt å se konturene av hvor flott det kombinerte parkerings-, park-  og marinaområdet vil bli. Gata er hevet. Fortauene er kommet på plass. Lys er montert. Parkeringsplassene er oppmerket og promenaden/kaiområdet opp mot sjøen/marinaen er så godt som ferdig. Nye flotte flytekaier er kommet i gjestemarinaen.

Det er imidlertid trist at prosjektet heller ikke til årets sommersesong ble helt ferdigstilt.  Fortsatt gjenstår beplantning i nord og vest. Steinen med skiltingen som viser at Brønnøysund ligger midt i Norge mangler. Det samme gjelder de to flytekaiene som skal legges på vestsiden, ut mot sundet.

Jeg har mottatt flere henvendelser om dette i sommer. Disse er videreformidlet til rådmannen som bekrefter at dette vil bli fulgt opp etter sommerferien.

Spillemidler til idrettsformål

Regjeringen har økt aktivitetsmidlene til lokale lag og foreningen med 40 prosent. Det er lokalt at innsatsen for idretten er viktigst. Lokale lag og foreninger som driver idrett og fysisk aktivitet for barn og ungdom vil nå motta 13 prosent av spillemidlene til idrettsformål, mot tidligere 11,25 prosent.

Dette gir et samlet tilskudd på 294 millioner kroner i 2015, en økning på 85 millioner kroner fra 2014.

For idrettslagene i Brønnøy medfører dette at midlene øker fra kr 356.232,- i 2014 til hele 495.507,- i 2015. De lokale idrettsrådene fordeler midlene i den enkelte kommune.


Eiendomsskatt

Regjeringen leverte før ferien et etterlengtet og velbegrunnet forslag til lettelser og forenklinger for eiendomsskatt på produksjonsanlegg. Konkret innebærer forslaget at eiendomsskatten kun skal gjelde for tomter og bygninger, noe som er i tråd med de opprinnelige intensjonene.  Det er nettopp slike forbedringer i rammebetingelsene som skaper grunnlaget for økt næringsaktivitet på like konkurransevilkår.

Eiendomsskatt på vannkraft foreslås uendret, men det er noe usikkerhet mht hvorvidt det skal betales eiendomsskatt for strømlinjer og master.

De foreløpige beregningene viser at endringene ikke vil få store utslag for Brønnøys kommuneøkonomi. Saken kommer opp til behandling i Stortinget i høst.


Robeklista
Krf sin førstekandidat ved valget i Brønnøy har til lokalavisen uttalt at hun ser fordeler med at kommunen kommer på Robeklista. Dette begrunnes med at kommunepolitikerne da kan få mer tid til å drøfte andre forhold enn økonomi. En slik oppfatning skyldes forhåpentligvis en misforståelse.

At kommunen havner på Robeklista vil på ingen måte frita kommunestyret og kommunepolitikerne ansvaret for kommunens økonomi. Tvert imot så blir ansvaret og arbeidet med kommuneøkonomien enda mer krevende.

Kommunestyret skal fortsatt utføre alle oppgaver i henhold til kommuneloven, også når det gjelder budsjett, regnskap og økonomiplan. Oppføringen på Robeklista krever at man i tillegg må søke Fylkesmannen om den minste ting, dvs i ytterste konsekvens også om å få anskaffe en ny kopimaskin eller en PC som måtte ryke.

Robeklista er ikke noe godt sted å være. Det bekreftes av de kommunene som er der eller har vært der. Brønnøy vil trolig havne der, og som seriøse politikere må vi gjøre vårt for at oppholdet blir så kort som mulig.



Ønsker dere alle en fortsatt god sommer!