onsdag 19. august 2015

Næringspolitikk i Brønnøy

Brønnøy Venstre og Torstein Moe har i BA lørdag 15. august et interessant innlegg om NHOs kommune-NM og hvordan næringsarbeidet i kommunen er organisert. Det er godt å se at flere partier er opptatt av næringsutvikling i Brønnøy, nettopp for å sikre videre vekst og utvikling er det viktig med et variert og robust næringsliv.


Høyres ønske om et kommunalt selskap for næringstomter vies stor plass i innlegget, og det er på sin plass med konkretisering for å unngå misforståelser.


Brønnøy Høyre vil etablere et kommunalt selskap som skal favne om alle kommunale næringseiendommer, herunder Brønnøy Havn sine eiendommer.  Næringsdrivende skal ha ett kontaktpunkt i kommunen, uavhengig av om tomtebehovet er til «lands eller vanns».

I dag er det ingen i kommunen som har hovedfokus på kjøp, salg og markedsføring av næringseiendom i Brønnøy.  Er det rart vi scorer dårlig på NHO sin måling? Hvor lite stimulerende er ikke dette for en gründer med en knakende god forretningsidé?

Høyre ønsker at kommunen skal fremstå offensiv og profesjonell i sin kontakt med næringslivet. Venstres tanker om å ha et «mottaksapparat for gründere og bedrifter» er godt, og er en naturlig konsekvens av å være på tilbudssiden for næringslivet.

Bare for å fjerne enhver tvil; selskapet skal være helkommunalt, ha egne ansatte og styre. Brønnøy kommune skal alene ha full kontroll på selskapet.

Høyre ønsker at selskapet skal være spydspissen i satsingen på utvikling av lokalt næringsliv. Gjennom å rigge dette som et eget selskap vil det også være lettere å måle de faktiske resultatene som oppnås.

I hovedtrekk er dette tuftet på innspill fra vårens kommunale næringskonferanse. Tanken hadde den gang bred politisk støtte, ikke minst fra Venstres Ragnvald Dundas.

Verdier må som kjent skapes før de kan fordeles, og Høyre håper det er en tverrpolitisk interesse av å styrke kommunens næringsarbeid. Sammen kan vi få til dette!


Så er det riktig at vi dessverre ikke får fjernet eiendomsskatten i inneværende periode. Sammen med Sp, Frp og Venstre har vi imidlertid jobbet aktivt for å få den halvert og fjernet.

Etter ordførervalget høsten 2013 har Brønnøy hatt rødt flertall. Ap med sine 10 representanter, de 3 fristilte fra Sp og halehenget SV har til sammen 14 representanter.  

Dette er det faktiske flertallet, og de må svare for bl.a. økt eiendomsskatt, teknisk nybygg på Hovøya, overdimensjonert omsorgssenter i Hommelstø og det 3. museum i Velfjord. I tillegg har dette flertallet motsatt seg salg av eiendommer som kommunen bør overlate til private aktører for næringsutvikling.

Sammen med Sp, Frp og Venstre har Høyre hatt 13 representanter. Samarbeidet har vært svært bra, og vi blågrønne har frontet en felles politikk i nesten alle sammenhenger. Det er viktig å si at vi har ønsket en annen økonomisk prioritering, men ikke fått gjennomslag.



Tore Tveråmo, Brønnøy Høyre