torsdag 12. mai 2016

Lavere skatt gir flere arbeidsplasser

Stortingsflertallet, bortsett fra SV og MDG, er blitt enige om en skattereform. Kjernen i enigheten ligger i anerkjennelsen av at lavere skatt gir flere arbeidsplasser. Arbeiderpartiet fortjener ros for å slutte seg til at skatt virker og er viktig for arbeid, aktivitet og omstilling, ettersom de hittil har vært mest opptatt av å angripe regjeringens høyst nødvendige skattekutt.

For Høyre er det viktigste, utover å sikre langsiktighet og forutsigbarhet, å legge til rette for et skattesystem hvor vi skaper mer, ikke skatter mer.


Partiene er enige om at selskapsskatten, som betales av både nordmenn og utlendinger, skal senkes til 23 %. Det er viktig for å få økte investeringer, økt aktivitet i økonomien og på sikt flere arbeidsplasser.

Vi er enige om lavere selskapsskatt, som både utlendinger og nordmenn må betale. Høyre ønsker å senke det samlede skatte- og avgiftsnivået og styrke norsk eierskap.

Derfor har vi sikret at vilkårene for norsk eierskap styrkes: Nivået på utbytteskatten, som også er en skatt utenlandske eiere slipper å betale, holdes på om lag samme nivå som i dag, og ses i sammenheng med nivået på selskapsskatten. I tillegg er det et flertall på Stortinget for å senke formuesskatten på arbeidende kapital. Begge deler var viktig for regjeringen, slik at dette ikke ble en skattereform som ga selskapsskattelettelser til utenlandske eiere, og ekstraskatt til norske.

De problematiske sidene ved formuesskatten anerkjennes. F.eks at eiere av bedrifter som går med underskudd må betale formuesskatt, og at den kan gjøre det vanskeligere for gründere å gå på børs. 

Derfor skal også regjeringen jobbe videre med å se på hvordan disse utfordringene kan løses.
Men selv om vi er enige om mye i innretningen, og nivået på selskapsskatten, betyr ikke dette at det nå er full enighet om hvordan dette skal dekkes inn.


De ulike partiene får svare for seg, men Høyre vil følge opp skatteforliket med lavere skatt. Det ligger derfor fortsatt an til spennende skattediskusjoner mellom partiene.

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen, Nordland Høyre