tirsdag 29. august 2017

Hva betyr Arbeiderpartiets løfte om økt skatt for oss på Helgeland og i Nordland?

Ap går til valg på at de vil øke skattene med 15 milliarder, i tillegg så ser vi nå i valgkampen at de er ute med kostbare valgløfter som vil medføre ytterligere skatteskjerpelser.

Nå er det flere beregninger som viser hvilken effekt denne skatteøkningen vil ha å si for oss i Nordland og på Helgeland. For Nordlands del er det utregnet at skatteskjerpelsen vil utgjøre mellom 442 millioner kroner og 700 millioner kroner. 

Hvis en tar utgangspunkt i det laveste tallet og at Helgelands innbyggertall er 85000 så blir Helgelands andel av skatteøkningene 35 %, dvs.
154 millioner skattekroner som Ap vil belaste oss innbyggere og næringslivet på Helgeland med og sende sørover. I tillegg kommer de skatteøkningene som vi muligens vil få hvis Ap skulle vinne valget ilag med SV og Miljøpartiet, som har henholdsvis 20 og 30 milliarder i skatteskjerpelser.


På Helgeland har vi hatt stor diskusjon rundt flytilbudet etter at Widerøe vant konkurransen for kommende periode, ved å prise seg så lavt ned at de har liten mulighet for fleksibilitet. Det har i mange sammenhenger blitt kommentert med at avgiftsøkningen og passasjeravgifta har vært krevende for Widerøe. 

Når vi nå vet at i forslaget til skatteøkninger fra Ap så ligger det en avgiftsøkning på 5 milliarder, der 3 milliarder skal komme fra klimarelaterte avgifter.  Ap har heller ikke i sine alternative statsbudsjetter fjernet den omstridte passasjeravgiften. Da kan vi bare spekulere i hva som vil skje på klimaavgiftsfronten fremover hvis Ap skulle vinne valget – med SV og MDG på slep.
Bare denne avgiftsøkningen fra Ap er beregnet å utgjøre 258 millioner kroner for Nordland, av de 442 millionene skatteskjerpelsene Ap lover oss.

Jeg tror innbyggerne på Helgeland vet bedre enn Jonas Gahr Støre hvordan vi skal skape verdier, og vi er fullt ut i stand til å forvalte disse pengene selv. Vi trenger ikke sende disse skatteskjerpelsene fra Ap sørover for så å håpe på at de som sitter i Oslo skal finne det for godt å prioritere penger til Helgeland. 

Vi ser jo nå hva som har skjedd disse fire årene med Høyre i regjering, hvor Nord-Norges andel av samferdselsbevilgningene er økt fra 14 % under de rødgrønne til over 21 % med vår regjering. Dette i tillegg til skattelettelsene som også er kommet oss som bor her nord til gode.

Det er gjort beregninger som viser at en familie med to barn med gjennomsnittlige inntekter har fått ca. 8000 i skattelette denne perioden. I tillegg har vi innført gratis kjernetid i barnehagen for familier med lave inntekter, og vi har økt stipendandelen for studenter fra familier med lave inntekter.

Ap har også prøvd seg på å spre usannheter om at kommunene vil tape på Høyres skatteopplegg. Dette stemmer overhodet ikke – kommunene er kompensert fullt ut gjennom inntektssystemet for den reduserte formueskatten som er kommet med vår regjering.


Min påstand er at Nord-norsk befolkning og næringsliv de siste 4 årene har vist at vi utmerket klarer å skape bedre vekst og utvikling ved at vi har fått beholdt pengene selv fremfor å sende de sørover, og være avhengig av hvilken prioritering som gjøres der.