tirsdag 25. september 2018

Margunn deltar på FNs 73. generalforsamling



Jeg er en av 6 stortingsrepresentanter som nå er i New York for å delta på FNs generalforsamling.
FNs generalforsamling er verdens største internasjonale møteplass og er en unik arena for å fremme norske interesser, internasjonalt samarbeid og posisjoner i spørsmål som er av sentral betydning for Norge.
Tirsdag 25. september åpner generaldebatten. Norge har 6 plasser inne i selve Generalforsamlingen. 3 plasser er forbeholdt statsminister, utenriksminister og ambassadør Tore Hattrem. 3 plasser er forbeholdt til stortingsrepresentanter og jeg er en av de som har fått plass inne i Generalforsamlingen.

 
Formålet med representasjon fra Stortinget her på generalforsamlingen er at Stortinget skal få kjennskap til FNs agenda og organisasjon, og hvordan norsk utenriks- og utviklingspolitikk er en del av FN.
Gjennom et omfattende program over tre uker får vi anledningen til å sette oss inn i norske hovedprioriteringer, samt får dannet kontaktnettverk med sivilsamfunn og internasjonale aktører. I tillegg til Stortingets delegasjon deltar statsministeren, utenriksministeren og klima- og miljøministeren, statssekretærer og representanter fra sivilsamfunn og embetsverk.
For Norge er høynivåuken – som denne første uken betegnes som – en viktig anledning til å synliggjøre støtte til FN, til å vise bredden i norsk utenrikspolitisk innsats, men også til å lytte til andre medlemsland.

En av Norges prioriteringer for årets generalforsamling er kandidaturet til Sikkerhetsrådet for perioden 2021 – 2022. Valget skal avholdes i 2020.

Andre prioriteringer fra norsk side under generalforsamlingen er
- å verne og styrke multilateralt samarbeid, den internasjonale rettsordenen, menneskerettigheter og likestilling
- Støtte og iverksette 2030-agendaen for bærekraftig utvikling, særlig bærekraftsmålene om rene hav, utdanning, helse og nasjonal ressursmobilisering
- Bidra til fred og sikkerhet


Jeg ser frem til 3 spennende og lærerike uker i New York og Washington. Jeg er veldig glad for at jeg får denne muligheten til å være nær viktige prosesser, ikke minst ta del i hvordan Norge er med på å utvikle utenrikspolitikken.