fredag 14. desember 2018

Nordland og Helgeland som motor i et blått taktskifte


Brønnøy Høyre ønsker en offensiv sjømatpolitikk som bidrar til å skape trygge arbeidsplasser og økt verdiskaping, både i kommunen, fylket og nasjonalt.

Havbruksnæringen har blitt en av fylkets og regionens viktigste næringer. Regjeringen har utviklet et nytt vekstregime som sikrer en bærekraftig vekst, og som stimulerer til innovasjon. Gjennom ordningen med utviklingskonsesjoner har regjeringen også bidratt til at det utvikles løsninger for fremtiden.

Innenfor både havbruksnæringen og fiskeriene er det behov for store investeringer fremover. Gjennom teknologiske og biologiske innovasjoner må havbruksnæringen løse utfordringer knyttet til lakselus, og samtidig sikre en god interaksjon med villfisknæringen. Skal næringen lykkes vil det forutsette store investeringer.

 
Dette skjer samtidig som det utvikles teknologi som skaper økt konkurranse fra andre land. Satsing på havbaserte løsninger og landbasert oppdrett, en sterk global konkurranse på matområdet gjør at både havbruksnæringen og fiskerinæringen er konkurranseutsatt.
 
Brønnøy Høyre er derfor negative til å innføre grunnrenteskatt på disse næringene. For Nordland og kystsamfunnene er det viktige at overskuddet investeres tilbake i næringene, og slik bidrar til å skape arbeidsplasser i næringen og i en voksende leverandørindustri langs kysten.

Brønnøy Høyre er fornøyd med at regjeringen har utviklet Havbruksfondet. Dette er en ordning som gjør at næringens betaling for økt oppdrettsvolum kommer kystsamfunnene til gode.
Fordelingsnøkkelen er 70 % til havbukskommunene, 10 % til fylkene og 20 % til staten.
 
Nordland og kommunene i Nordland har inneværende år fått 535 millioner kr fra Havbruksfondet, og kommunene på Sør Helgeland 55 millioner kr. Dette gir kystkommunene mulighet til å legge til rette for vekst og utvikling både i sjømatnæringen og øvrig næringsliv, og dermed livskraftige samfunn.

Brønnøy Høyre vil derfor be Nordland Høyre og Høyres landsmøte medvirker til å sikre havbrukskommunene gode inntekter fra havbruksnæringen ved å videreføre Havbruksfondet fremfor å innføre en statlig grunnrenteskatt.
 
for Brønnøy Høyre,
Rune Moe