torsdag 24. oktober 2019

Brønnøy får 3,9 mill fra havbruksfondet!


Havbrukskommuner- og fylkeskommuner får nå utbetalt til sammen 450 millioner fra havbruksfondet etter at regjeringen åpnet for ytterligere vekst i næringen. 

Kommunene på Sør-Helgeland får;
Bindal 6 532 259
Brønnøy 3 936 898
Sømna 424 676
Vevelstad 5 606 681
Vega 3 121 546




Nærings- og fiskeridepartementet har i tillegg justert fordelingsnøkkelen i Havbruksfondet. For havbrukslokaliteter som krysser kommunegrensene deles nå pengene proporsjonalt med lokalitetenes arealbeslag i hver av kommunene. Tidligere fikk den kommunen hvor lokalitetens midtpunkt befant seg, alle inntektene.

Brønnøy Høyres nye leder av Driftsutvalg II Erik Gjemble sier følgende;
Havbruksnæringen er en av våre viktigste satsningsområder som også har store potensialer i framtida med innovative løsninger og et grønnere fotavtrykk! Denne næringen tilfører både arbeidsplasser og ekstra økonomiske midler inn til kommunen som vi må forvalte godt!

Margunn Ebbesen (stortingsrepresentant H) sier følgende: Havbruksnæringen er Norges viktigste fremtidsnæring. De grepene regjeringen har gjennomført for vekst i næringen gir resultater på flere nivåer. Verdiskaping og arbeidsplasser i den ene enden, og store inntekter for havbrukskommunene i den andre.

Havbruksfondet ble opprettet i 2016 og skal sikre havbruksfylker- og kommuner inntekter fra veksten i havbruksnæringen. Om lag 166 kommuner og 10 fylker får utbetalt midler, hvorav 87,5 prosent tilfaller kommunene, i henhold til Fiskeridirektoratets fordelingsnøkkel.

-Dette er en fornuftig måte å gi tilbake til lokalsamfunnene på. Kommunene får kompensasjon for beslag av, og utvikling av sjøarealer. Det er en rettferdig ordning som samtidig sikrer vekst og utvikling, avslutter Margunn Ebbesen