lørdag 9. november 2019

Uke 43-45/2019; travel start i Brønnøypolitikken!


I denne bloggen er det sakset inn aktuelle saker som det er jobbet med i perioden etter at nytt kommunestyre ble konstituert. Du kan lese om akuttsykehus, videregående skole, Nesna, fylkesårsmøte i Nordland Høyre og konstitueringen! 

Konstituering:
Kommunestyret hadde sitt første møte den 23. oktober. Det ble et nokså langt møte der vi brukte mye tid på å foreta valg av bl.a. formannskap, ordfører, varaordfører, Driftsutvalg 1 og Driftsutvalg 2. I etterkant ble det fremmet en lovlighetskontroll fra Ap, V, SV og Rødt der sammensettingen av menn og kvinner til utvalg var tema. 


Uansett; Eilif Trælnes (Sp) ble Brønnøys nye ordfører! Selv ble jeg valgt til varaordfører, det kjennes helt OK!

Det blir fint når alle utvalg er endelig på plass, og vi får begynne å jobbe med politiske saker.


Plassering av akuttsykehus på Helgeland:
Torsdag 24. oktober var Eilif og jeg i Mosjøen. Helseminister Bent Høie hadde invitert politisk ledelse i alle Helgelandskommunene for å diskutere plassering av nytt akuttsykehus på Helgeland. 

De 12 kommunene sør for Korgfjellet står samlet om det såkalte "aksealternativet"; dvs. plassering på aksen mellom Mosjøen og Sandnessjøen. 

Dette ga en tyngde i argumentasjonen som jeg tror statsråden merket seg.  Særlig argumentet om pasientlekkasje sørover ble tydelig fremført av Sømnas ordfører, Hans Gunnar Holand.

Jeg vil anbefale lesing av Brønnøy Høyre sin høringsuttalelse fra mars 2019, denne står seg veldig godt! Den videre prosessen er at styret i Helgelandssykehuset skal komme med sin anbefaling i november, styret i Helse Nord skal behandle saken i desember. Bent Høie varslet at han vil ta sin beslutning i 2020. 

Jeg kommer til å følge opp saken om sykehuset. Plasseringen av akuttsykehuset vil på mange vis definere Helgeland i mange tiår fremover. Det er derfor svært viktig å påvirke beslutningstakerne der vi kan.

Innspillsmøte for studiestruktur på Brønnøysund videregående skole:
På mandag 28. oktober hadde Nordland fylkeskommune invitert til møte på videregående skole. Her ble vi presentert tall som viser fallende elevkull og forventninger til kutt i fylkeskommunal opplæring.  

Bare noen dager tidligere slapp de nyheten om at fylkesadministrasjonen vil legge ned både restaurant- og matfag, samt teknisk-industriell produksjon i Brønnøysund.
Timingen var helt elendig, for å si det forsiktig. 

Det er viktig å merke seg at saken ennå ikke er behandlet politisk.

Det er derfor viktig at politisk og administrativ ledelse sammen med næringslivet og tillitsvalgte gjør sitt ytterste for å berge det tilbudet vi har. I etterkant er det kommet frem at estimatet for nytt TIP-bygg trolig bygger på feil forutsetninger. Elevtallene for de kommende 9 årene er også stabile.

Gjennomfører Fylkestinget de foreslåtte kuttene, så vil enda flere ungdommer reise vekk for videregående utdanning. Dette er det ingen som ønsker!

Folkeaksjon for høyere utdanning på Helgeland:
Torsdag 31. oktober var jeg på Nesna. Tema var styrebeslutningen om å legge ned studiestedene Nesna og Sandnessjøen, dette vil spesielt ramme utdanningen av lærere og sykepleiere. Nesna har for øvrig en høy andel som tar desentralisert utdanning. 

Det er ingen tvil om at en evt. nedleggelse (saken er ikke endelig behandlet i Stortinget ennå), vil ramme Nesna veldig hardt.

Flere jeg snakket med sa at Nesna er en omstillingskommune umiddelbart etter at nedleggelsen blir endelig.

Situasjonen på Nesna illustrerer på mange vis det presset som settes på tilbud og tjenester i regionen vår. Parallelt med Nesna og Sandnessjøen finner vi egentlig den samme kampen for tilbud på videregående skole, tannklinikker, kemnerkontor og tingretter for å nevne noe. Denne diskusjonen engasjerer meg, det kommer egen blogg om dette senere.

Fylkesårsmøte i Nordland Høyre:
Helga 1.-3. november var Margunn, Rune Moe og jeg i Bodø på fylkesårsmøte. Erna kom på lørdag og holdt et flott innlegg.

Det ble vedtatt en del resolusjoner, og særlig den som omhandler struktur på tingrettene er viktig for oss i Brønnøysund. Det samme gjelder også en resolusjon om kraftskatteutvalget.

Rune, Erna, Tore og Margunn
Vi benyttet også anledningen til å snakke med andre lokalpolitikere vedr. studiestruktur på videregående skoler. Det er veldig stort engasjement i denne saken både her i Brønnøysund, Sandnessjøen, Ofoten og Lofoten. 

Jeg tipper på det blir tett med delegasjoner i Bodø når Fylkestinget får saken til politisk behandling.

Jeg rakk også en prat med den nye lederen i NHO Nordland, der situasjonen ved BR var tema.


Det er stor aktivitet for tiden, sannelig mye som er i bevegelse og ennå er vi ikke kommet i gang med budsjett for 2020 og økonomiplanen.


Tore Tveråmo, varaordfører i Brønnøy kommune