tirsdag 31. mars 2020

Korona-tiltak, kommunal eiendom til salgs, dyrere DMS, omorganisering av tjenester og varslingssak mot rådmannen!


Korona-tiltak: Høyre har tidligere spurt om hvordan Brønnøy kommune kan hjelpe næringslivet under koronaen. I dag var dette tema i formannskapet. 
Kommunen har allerede satt i verk flere tiltak, som å fortsette med planlagte investeringer og forsere investeringer der dette er mulig.

Fra Høyres side ønsket vi at 1.termin for kommunale avgifter og eiendomsskatt får en forlenget forfallsdato, gjerne over somm
eren. Vi tror dette vil være et godt tiltak for både innbyggere og næringsliv. Dette gir en valgfrihet der de som ønsker det, kan følge ordinært forfall.

Vi tok også opp at kommunen bør betale eksterne fakturaer fra næringslivet omgående fremfor på forfallsdato. Dette vil gi næringslivet en forbedret likviditet.


Videre ønsket vi at kommunen i plan- og reguleringsarbeidet må få større tempo og smidighet, her gjelder det å legge til rette for små og store investeringer som private ønsker å gjennomføre.

Selv om den største kraften ligger i statlige krisepakker, så er det viktig at også Brønnøy kommune stiller opp med hjelp der det er mulig.

Ny politisk behandling av referatsak: Vi fikk også medhold i at en administrativt avgjort plansak skal opp til ny og denne gangen politisk behandling. Det gjelder en eiendom i Punktumbakken der eier har ønske om å kjøpe 59 kvm kommunal grunn for å bygge på garasjen med noen kvadratmeter. Saken har så langt tatt omtrent 3 år (!) å behandle, og den endte med avslag. 

I Høyre ønsker vi ikke at det skal være slik, vi ønsker en positiv grunnholdning der initiativ får en rask saksbehandling.
Ordføreren setter opp saken til ny behandling, og vi håper at saken nå vil løse seg!

Salg av kommunal eiendom: Går du svanger med ønske om å kjøpe kommunal eiendom i Brønnøy, så har du sjansen nå.  

Formannskapet bestemte i dag at Velfjord aldersheim, landbruks- og skogareal på Reinfjord Lille, eiendommen Einvold på Straumøyan og Ytre Høgåsvei 34 skal selges. For Høyre har dette vært en viktig sak, og vi ønsker også at "Slottet" skal selges.

Vi ønsker å frigjøre kapital som er bundet opp i eiendommer med lav eller ingen aktivitet i.  Salgsinntektene kan brukes til reinvestering i eiendom, f.eks. med en tydelig sosial profil, eller nedbetaling av kommunal gjeld.

Egentlig ble vi skuffet over saksfremlegget, det ser ut til at rådmannen har misforstått oppgaven som ble tatt inn i budsjettsaken i desember.  

Derfor fremmet Høyre dette tilleggspunktet som ble vedtatt;
Med henvisning til tidligere bestilling i kommunestyret 18.12.19 bes det framskaffet oversikt over eiendommer i kommunal eie som kan selges.
Oversikten skal inneholde:
- Gnr/ Bnr,
- Adresse
- Vedlikeholdskostnader
- Eventuelle leieinntekter på eiendommen
Oversikten skal ferdigstilles innen uke 19/2020.

Forhåpentligvis vil denne oversikten avdekke flere eiendommer som kan selges.

Dyrere DMS: Så orienterte økonomisjef Frank Nilsen om DMS'et.  Anbudene er nå kommet inn, og det viser seg at det blir dyrere enn først antatt.  For Brønnøys del betyr det et økt låneopptak på 7-9 MNOK dersom vi ønsket oppstart nå i vår.  

Venter vi med oppstarten til i høst, kan det tenkes at Helgelandssykehuset tar hele eller deler av dette låneopptaket.  Etter en nokså kort diskusjon, så var formannskapet enig i at vi ønsket oppstart så snart som mulig.  

Vi fra Høyre argumenterte med at oppstart nå vil stimulere lokalt næringsliv, mergjelden er håndterbar og vi ønsket ikke risiko for at påløpte prosjekteringskostnader går i vasken. 

Vi la heller ikke skjul på at ventetiden har vært lang nok, og i likhet med flere ville vi med oppstart utelukke en risiko for ytterligere forsinkelser.

Omorganisering av tjenester: Omorganisering av helsetjenester, herunder ROP, har gitt mange sterke reaksjoner. Både ansatte, rådmannen og tillitsvalgte er intervjuet eller har skrevet debattinnlegg om endringen. Bl.a. har faglig leder i ROP-tjenesten sluttet i sin stilling. 

Det ble derfor gitt en orientering i dagens formannskapsmøte. Saken er gitt fyldig dekning i Brønnøysunds avis.

Rådmannen refererte til bekymringsmeldinger som omhandlet manglende/fraværende ledelse, ingen samhandling og at medarbeidere med full stilling visstnok har utvist mindre arbeidsinnsats, for å nevne noe.

Dette er påstander som bør dokumenteres.

For Høyres del er det flere forhold rundt selve prosessen som vi er kritiske til. Endringen gjøres permanent, det er dermed en strukturell endring av tjenester som gjøres etter en prosess der medvirkning fra tillitsvalgte og politikere er bortimot fraværende.  
Vi vet at Brønnøy kommune er gode på trepartssamarbeid, og dette ønsker vi videreført. Spillereglene for medvirkning skal følges.

Vi vet også om flere som er bekymret for at arbeidet innen forebygging kan bli svekket som følge av omorganiseringen.

Varslingssak: På slutten av møtet orienterte ordfører om en varslingssak mot rådmannen. Dette er uheldig for Brønnøys omdømme. Når det er sagt, så avventer vi setterådmannens behandling av varslingssaken.  Det er rådmannen i Alstahaug som skal behandle varslingssaken.

Ørjan Moe, gruppeleder for Høyre
Tore Tveråmo, varaordfører