onsdag 23. september 2020

KOFA avviser rådmannens klage


Under kommunestyremøtet den 24. juni kom det frem at rådmannen hadde klaget inn Brønnøy Havn til KOFA.  Klagen omfattet opprinnelig 3 forhold hvorav 2 ble avvist umiddelbart.

Fra Høyres side oppfattet vi det som svært spesielt at rådmannen innklager kommunens havneforetak til KOFA for brudd på anskaffelsesreglementet.  Det er også spesielt at verken ordfører eller kommunestyret ble kjent med klagen før medio juni.  Opprinnelig ville rådmannen holde klagene unndratt for offentlighet, selv om klagen var kjent på KOFA sine nettsider.

I kommunestyret sa rådmannen bl.a. at "det ville være oppsiktsvekkende og rart om jeg ikke foretok meg noe når lovbruddet er så åpenbart", og videre "det er snakk om en grov neglisjering og et stort overtramp av regelverket for offentlige anskaffelser".

Leder av Havnestyret, Leif Morten Slotvik, påpekte at havnestyret har hatt en gjennomgang av offentlige anskaffelse og at det er eieren som ønsker å prøve saken for KOFA.

Den 18. september har sekretariatet i KOFA behandlet rådmannens klage.  Utfallet er helt utvetydig; saken avvises fordi " … saken (er) ubegrunnet eller kan klart ikke føre frem".

Det er altså ikke gjort noen ulovlige anskaffelser i havna slik rådmannen var helt tydelig på i juni.

Hva forteller dette oss?

Vel, for det første har ikke havnestyret foretatt noen ulovlige anskaffelser. For de involverte i havna må dette være en lettelse.

For det andre er Høyre veldig kritiske til rådmannens håndtering av denne saken. Vi politikere ble ikke involvert før innsendelse, begrunnelsen og de juridiske vurderingene var åpenbart feilaktige, og i tillegg har saken medført kostnader og etter vår mening et omdømmetap.

Dette er for øvrig den 4. klage/anmeldelse knyttet til Brønnøy Havn som ikke fører frem.

Høyre vurderer å sende inn et spørsmål om dette til det kommende kommunestyremøtet den 30. september.



Tore Tveråmo, varaordfører
Ørjan Moe, gruppeleder