onsdag 11. november 2020

Nordland Høyre og nominasjonen

Nordland Høyre har nå etter en lang prosess gjennomført sitt nominasjonsmøte for neste stortingsvalg, og valgt sine representanter som skal fronte Nordland Høyre i kommende periode.

For oss så er det klart vi er skuffet over resultatet, som gjorde at nå står Helgeland egentlig uten stortingsrepresentant fra neste høst. Og dette resultatet er det stor grunn til å takke Rana Høyre for. 

For oss som ganske nye i Nordland Høyre var det overraskende å oppleve dette resultatet etter at det var lagt opp til en grundig og åpen prosess for å komme frem til hvordan lista skulle se ut til slutt. 


Medlemmene og andre fikk spille inn navn på kandidater. Etter avsjekk med innspilte kandidater, ble lista sendt ut til alle lokalforeningene og de fikk gjøre sine prioriteringer blant de foreslåtte kandidatene. 

Så ble lista med kandidatene sendt ut på uravstemming blant alle Nordland Høyres medlemmer. Tilslutt foretok Nordland Høyres egen oppnevnte nominasjonskomite sin innstilling. 

Vår egen Margunn fikk 2. plassen både gjennom lokalforeningenes nominering, gjennom medlemmenes uravstemming hvor 499 medlemmer sa sitt, og ble enstemmig innstilt på 2. plassen av nominasjonskomiteen.

Vi har hørt om lukkede nominasjonsprosesser, og trodde at dette var en tid vi var ferdige med. Nå skulle også Nordland Høyre bli et mer åpent parti, og vi skulle unngå å ha en prosess som var mer opprivende enn samlende. Men hva har egentlig skjedd? 

Til tross for Margunn sin massive støtte fra alle organer og medlemmer i Nordland Høyre, opplever vi at det på nominasjonsmøtet ble fremmet motkandidat til Margunn Ebbesen, og dette av Nordland Høyres 1. nestleder – som selv har vært med på å vedta Nordland Høyres prosesser for nominasjonen. 

Og under voteringen kommer det tydelig frem at «noen har snakket sammen». Rana Høyres leder, Anita Sollie, var også den personen som holdt valgtale for motkandidaten til Margunn.

Nok engang ser vi at vi ikke klarer å løfte blikket på Helgeland og stå sammen, for å sikre stortingsrepresentant fra Helgeland. Rana velger å bryte med resten av Helgeland og støtter motkandidat fra Narvik. 

Hva tjener Helgeland på det? Når Anita Solli uttaler til media at Margunn har gjort en meget god og solid innsats, men allikevel mener at en kandidat fra Narvik vil være bedre, så er det grunn til å undres.

Signalene fra den åpne prosessen det var lagt opp til i Nordland Høyre var tydelige; vi ønsket Margunn Ebbesen på 2. plass til Stortingsvalget. 

Men den lukkede prosessen og hestehandelen på bakrommet vraket en kandidat som har stått på for hele fylket i 7 år. 


Hun har kjempet inn inn viktige saker for hele Nordland som f.eks.  

  • Andøya Spaceport 
  • Sikret sykehus i Lofoten og Narvik med nybygg der 
  • Bodøpakken og Jektefartmuseet 
  • Storstilt bygging av studentboliger både i Bodø og Mo i Rana
  • Stått last og brast med Rana om flyplassprosjektet Hauan, (noe som vi mange andre steder på Helgeland ikke har applaudert), 
  • Nytt registersystem og nybygg til Brønnøysundregistrene  
Dette for å nevne noen få saker fra den utrolig lange CV'en fra Stortinget som Margunn har å vise til.

Men demokratiet rår. Og nå skal vi ut i en valgkamp med en 1. kandidat som skatter til Oslo og en 2. kandidat som er en for oss totalt ukjent person fra Narvik. 

Jeg ønsker oss alle lykke til med valgkampen!

 

Rune Moe

Leder Brønnøy Høyre