mandag 6. februar 2023

God inkludering av ukrainere på Reinfjord Lille?

I forrige uke tillot jeg meg å stille noen spørsmål vedrørende oppussing av Reinfjord Lille for å bruke stedet til ukrainske flyktninger.

Jeg lurte på om det er fornuftig å plassere flyktninger på Reinfjord Lille med tanke på avstander til barnehage, skole, jobbmarked, legekontor, butikker og alt annet. Det er nå engang slik at det er 60 km t/r til Brønnøysund fra Reinfjord Lille. Er dette god inkludering? For meg er det åpenbart at avstandene alene vil gjøre inkluderingen vanskeligere.


Krisen i Ukraina ble vi kjent med i mars 2022. Brønnøy har i likhet med andre kommuner stilt opp og tatt imot mange flyktninger.  Det gjør meg glad og stolt.

Samtidig skulle jeg gjerne sett at Brønnøy kunne bygd nye kommunale boliger til trengende. Næringslivet er i stand til å levere på kort tid, se bare på boligen ved helikopterhangaren til SAR-personellet. Den ble satt opp og innflyttingsklar på 22 dager, fiks ferdig!

Det vil også være bedre investering for kommunen å bruke penger mer sentralt enn å renovere Reinfjord Lille og dermed påføre kommunen kostnader med transport og kjøp av barnehage- og skoleplasser.

Jeg stilte også spørsmål til oppvekstsjefen om det ikke ville være sånn at om Brønnøy kommune bosetter familier på Reinfjord Lille som er i utkanten av kommunegrensen helt inntil kommunegrensen til Sømna og Berg, så vil det gi utfordringer både økonomisk og praktisk? 

Joda, kunne oppvekstsjefen fortelle, Reinfjord Lille var tungvint og at BBU har et eget oppstartstilbud for ukrainske barn.

Det er ikke akkurat er tett mellom bussene som går mellom Dalbotn og Brønnøy for å komme til skolene, kommunal helsetjeneste, voksenopplæring samt andre utdannings- og inkluderingstilbud.

I tillegg kommer jo alle utfordringene med fritidsaktiviteter og andre inkluderingsarenaer på ettermiddagstid som vil være omtrent utilgjengelig.  

Både Berg og Sømna kommune som sådan er flotte plasser. Våre gode naboer der vil helt kunne gi dem et utmerket tilbud på mye av dette, men det er vel ærlig talt ikke Sømna kommunes ansvar å gi et tilbud til bosatte som Brønnøy har forpliktet seg å ta imot? 

Det er Brønnøy kommune som har ansvar for å gi dem det tilbudet de har behov for og det vil enten bety at vi kan kjøpe fri skole- og barnehagetjenester osv. fra Sømna, eller så må de kanskje komme seg for egen maskin eller at kommunen må ordne transport mellom Dalbotn og Brønnøysund for at de skal kunne få dette tilbudet.

Mitt syn er at dette svekker inkluderingen.  Lang reisevei til byen gjør det vanskeligere bli inkludert i ukrainernes nye kommune.  

Vi vet at det her er snakk om en stor andel enslige kvinner og barn som vi nå skal inkludere og bosette!  Vi driver faktisk ikke asylmottak, men bosetting.

Og i en kommune som har mistet ganske mange innbyggere den senere tid er det viktig at vi faktisk viser at vi ønsker å ta imot de som nå kommer flyttende hit. Også flyktninger.

Det vil kunne gjøre at enkelte faktisk velger å bli her også når krigen tar slutt fordi Brønnøy er et attraktivt sted å bo.

Rune Moe, partileder Høyre