mandag 12. juni 2023

Høyre sier ja til 6 nye leiligheter i Storgata 49-53!

Fornyingen av Storgata i Brønnøy går videre. Noen steder som i Storgata 33 ("Josefine Horn-gården"), Storgata 68 (Svang) og Storgata 78 (Bonagården) er det planlagt helt nye og funksjonelle bygg.

Nå er det Storgata 49-53 som står for tur, men her skal ikke bygget rives.  H & F Eiendom AS ønsker å endre bruksformål i 2. etasje fra kontor til boligformål. Utbygger vil gjøre om etasjen til 6 leiligheter, hver på 55 kvm.

Dagens fasade skal ikke endres, her har utbygger planlagt med gjenbruk og minst mulig miljøavtrykk. Fornyingen vil også medføre bruk av lokalt næringsliv innen flere fag.

I Høyre applauderer vi dette forslaget, slike spenstige tiltak har vi for få av.  Her kan vi få 6 nye leiligheter midt i byen, og i et prisleie som gjør det mulig for mange å komme seg inn på boligmarkedet.  

Brønnøy trenger flere boenheter med slik boligsosial profil, og ikke minst at leilighetene er nært sentrum.

Så hva er da problemet?

Vel, kommunedirektøren innstiller på nei fordi parkeringsdekningen ikke er god nok. Det er i dag 3 plasser på egen grunn og resterende plasser er dekt gjennom frikjøp og avtale med datidens Brønnøysund S-lag. Slik vi leser saken så er ikke dette en reell problemstilling.

Vi mener at kommunedirektøren i denne saken har tvilt seg frem til et nei, i manko av en avklaring på hvilken retning som gjelder for parkeringsdekning.


Høyre mener at vi må ta en ordentlig diskusjon på parkeringsdekning i sentrum. 

Brønnøysund feirer i år 100-års jubileum som by, og i byer med servicetilbud konsentrert i sentrum er det stadig flere som velger vekk bilen. 

Vi mener de som bor i sentrum i dag har et mindre parkeringsbehov enn det som var tilfelle for noen år siden. Både helsemessige, økonomiske og andre forhold medfører at behovet for bil og dermed p-plass ikke er til stede.



Høyre er redd for at vi med et nei i denne saken skusler vekk en god anledning til flere sentrumsnære leiligheter.  Alternativt kan utbygger innrede 2. etasje med 2-3 leiligheter og da trolig i en prisklasse som vil ekskludere mange kjøpere.  I et boligsosialt perspektiv er vi ikke tjent med det alternativet.

Høyre vil derfor i formannskapet onsdag 14. juni fremme forslag om å godkjenne bruksendringen.  Vi håper naturligvis på støtte også fra de andre politikerne i planutvalget/formannskapet.

 

Janitha O. Singdahlsen, Høyre
Tore Tveråmo, Høyre