mandag 27. november 2023

Bygg tømmerkai på Gårdsøya nå!

Høyre ønsker at det skal bygges tømmerkai på Gårdsøya. Det er på høy tid å tenke inntekter gjennom vekst i næringslivet og ikke bare nedskjæringer.

Havneforetaket mangler drøye 12 millioner kroner på fullfinansiering.  Vi mener at Brønnøy kommune som eier av havna må gi et rente- og avdragsfritt lån for å sikre bygging av tømmerkai.

Helt konkret vil Janitha O. Singdahlsen fremme dette forslaget i formannskapet;

Brønnøy Havn KF gis rente- og avdragsfritt lån i 8 år på 7 millioner kroner.  Lånet finansieres ved bruk av overskuddslikviditet etter salg av TTS-aksjer.

Høyre ser ikke noe risiko ved et lån til havneforetaket. Frem til 2050 er det planlagt å ta ut ca. 60 000 kubikk tømmer årlig, dette er fire ganger så mye som det ble tatt ut i de siste årene. Lønnsomheten er god og det er anslått en årlig inntekt til kommunens skogeiere på ca. 10 millioner kroner. 

Dette er inntekter som også kommunen vil få skatteinntekter av.

Ny tømmerkai vil sikre aktivitet i lokalt næringsliv.  All trafikk over tømmerkaia vil gi inntekter til havneforetaket. Gjennom å gi et gunstig lån vil kommunen gi havneforetaket den hjelpende hånden som må til for å starte byggingen.

Tilskuddsordningen for bygging av tømmerkaier avvikles nå, og havneforetaket har så langt sikret nærmere 20 millioner kroner i tilskudd. Dette er midler som vi er redde for at Brønnøy kan miste.

Høyre håper derfor på tilslutning fra de andre partiene når saken kommer til behandling i formannskapet og kommunestyret i desember. 

Janitha O. Singdahlsen, Høyre
Tore Tveråmo, Høyre