I fjorårets valg hadde flere partier lagt opp til en fin kjønnsbalanse på sine valglister. De 3 største partiene hadde opp mot 50 % kvinneandel på topp 10, men dette ble dessverre redusert noe da velgerne hadde fått sagt sitt. Det er jo også slik at opposisjonen (Ap/SV) som bare har 40% av representantene fikk inn en større andel kvinner enn posisjonen. Likevel har det etter fordeling av de sentrale verv vist seg at vi nå har fått en kommune med overvekt av kvinner i sin ledelse, noe vi synes er gledelig siden det tradisjonelt har vært mye mannsdominans. Innen politisk ledelse består nå formannskapet av 57 % kvinner (4 av 7) mens Driftsstyrene både oppfyller 40 % kravet, samt har en leder av hvert kjønn.
I tillegg er det altså slik at kommunen har en administrativ ledelse som består av kvinner både som rådmann og assisterende rådmann. Ellers kan det også nevnes at av kommunens 11 virksomhetsledere er det 7 kvinner og 4 menn. Totalt sett er det dermed majoritet av kvinner både i den politiske og administrative ledelse i Brønnøy. Dette synes vi er svært positivt sett i lys av debatten rundt forgubbingen i politiske/offentlige maktposisjoner. Vi tror nemlig dette heldigvis skyldes en sammensetting basert på kompetanse og egnethet, og ikke kjønn.
Brønnøy Høyre har jo også tidligere vært et foregangssparti når det gjelder å slippe til kvinner. Høyre var det første partiet i kommunen som hadde kvinnelig formannskapsmedlem, samt Brønnøys første kvinnelige ordfører. Vi er derfor fornøyde med at vi også i 2012 har kvinnelig representasjon i formannskap og som leder av Driftsstyre I. Vi vet at kvinner beriker et miljø med sin kompetanse og erfaring. Sammen med dyktige, mannlige politikere vil dette utfylle kompetansen. Brønnøy Høyre har derfor ønske om flere aktive kvinnelige politikere som vil bidra i politisk arbeid.
I valgkampen hadde Høyre en liste hvor 5 av de 9 øverste kandidatene er kvinner. Alle på listen hadde naturligvis samme mulighet til å bidra; stå på stand, delta i dørbank-aksjoner, skrive leserinnlegg og andre aktiviteter. På valgdagen var det imidlertid velgerne som skulle bestemme, og i likhet med andre kommuner ble det ikke valgt inn så mange kvinner som man skulle ønske.
Som en kuriositet kan det jo nevnes at kommunens andre store arbeidsplass innen offentlig sektor, Brønnøysundregistrene, også går foran som et godt eksempel, med 50 % kvinner i toppledelsen (halvparten av avdelingsdirektørene). Det er derfor direkte feil det som fremkommer i BA 3. januar hvor det sies at Brønnøysundregistrene ikke har kvinner i toppledelsen.
Lokalavisen setter naturligvis sin egen agenda. I stedet for å konstruere en debatt rundt manglende stemmer til kvinnelige politikere, så ønsker Brønnøy Høyre heller å sette fokus på alt det positive som skjer i kommunen. Det er spennende å være i posisjon midt i et samfunn med utvikling, vekst og med så mange mennesker som vil noe.
Margunn Ebbesen & Marianne Høvik Torgnes
kommunestyrerepresentanter for Brønnøy Høyre