Redaksjonskomiteen i Glad i Brønnøy visste åpenbart hva de gjorde da jeg ble anmodet om å foreta en ukentlig oppsummering av den politiske aktiviteten i Brønnøy.
I løpet av ett døgn etter mitt første innlegg var det hele 200 lesere. Tilbakemeldingene viser også at dette har vært etterlengtet, og jeg vil så langt råd er prøve å følge opp i ukene som kommer.
Gratulerer Torghatten – Gratulerer Widerøe – Gratulerer Norge.
Ukens høydepunkt ble utvilsomt Torghattens kjøp av Widerøe. Selv om det ikke kom som noen stor overraskelse var det svært gledelig og positivt, både for Brønnøysundområdet, for reisende på kortbanerutene og for ansatte.
Som lokalpatriot og Brønnøyordfører er jeg stolt over at ledelsen i Torghatten igjen har satt seg i førersetet, både for å sikre seg en god forretningsmessig mulighet, og for å trygge en viktig samfunnsaktør på norske hender.
Ut fra det som til når er kjent så langt, vil Torghatten være majoritetseier i konsortiet som har kjøpt Widerøe. Det medfører at Torghattenkonsernet etter Widerøekjøpet er på plass, vil ha om lag 4.000 ansatte og en årlig omsetning på vel 7 milliarder kr !!!!
Brønnøy Kommune er 10. største aksjonær i Torghatten med vel 1 % eierandel.
Bredbånd til alle.
Regionrådet for Sør Helgeland og Fylkesråden for Næring i Nordland, kom fredag fram til enighet om et ambisiøst opplegg for å sikre bredbånd til alle i regionen. I bymessige strøk er utbyggingen kommet svært langt, men det gjenstår fortsatt en god del før hele regionen er kommet med. I denne sammenheng er det også svært viktig å sikre fiberløsninger mellom kommunesentrene i regionen, for å muliggjøre et optimal samarbeide mellom kommunene. Dette vil både bidra til effektivisering og kvalitetsmessige forbedringer som kommer innbyggerne til gode.
Bredbåndsutbyggingen i regionen vil i løpet av kort tid bli lyst ut på anbud.
Vil Regjeringen ødelegge Altinn?
Forrige uke fikk vi gladmeldingen om at regjeringen har besluttet at det nye Gjeldsregisteret som opprettes skal legges til Brønnøysund.
På samme tid kommer det urovekkende meldinger fra de 4 fagforeningene ved Brønnøysundregistrene om at regjeringen ved DIFI har besluttet å ekskludere Altinn og Brønnøysundregistrene fra å delta i konkurransen for tilbydere av digital postkasse og meldingsformidler. Dette til tross for at Altinn er verdensledende på området, og at skattebetalerne har gjort dette mulig ved milliardinvesteringer i Altinn. Dersom denne beslutningen blir stående vil det på sikt kunne svekke registrenes sentrale posisjon, det vil kunne gjøre arbeidsplassene utrygge og vanskeliggjøre nyrekruttering av kompetente medarbeidere.
Med bakgrunn i engasjementet og informasjonen fra fagforeningene tok jeg saken opp i fredagens møte mellom regionrådet (alle ordførerne på Sør Helgeland) og Nordland Fylkeskommune (Fylkesråden for næring), og det var full enighet om aktivt å følge opp saken.
Flyplasstreiken må ta slutt.
Det er nå mer enn 7 uker siden flyplasstreiken tok til i Brønnøysund. Etter hvert er også flyplassen i Svolvær og 4 andre flyplasser i landsdelen rammet. Selv om Widerøe har lagt ned en kjempeinnsats for å holde aktiviteten gående i Brønnøysund, er streiken og konsekvensen av denne svært uheldig for de som berøres. Etter initiativ fra ordførerne i Brønnøy og Vågan ble det før helga sendt et opprop fra ordførerne i alle de berørte kommunene til partene, til arbeidsministeren og til riksmeklingsmannen, om å gjøre det som er nødvendig for å få slutt på streiken.
Kommuneplan – Frivillighet.
Torsdag kveld var det godt frammøte på Rådhuset da kommuneplanen hadde fokus på frivillighet og de frivilliges plass i planen. I Brønnøy er det om lag 200 lag og foreninger som kommer inn under frivillighetsbegrepet, og representerer en uvurderlig verdi for kommunen og innbyggerne. Vi har 60 – 70 ulike kulturbygg. I debatten etter gode innledninger fra kommunen og flere organisasjoner, ble det gode samarbeidet mellom kommunen og idretten, både på anleggssektoren og andre områder framhevet. På den andre siden kom det fram behov for å se på hvordan samspillet med organisasjoner for eldre kan bli bedre. Det kom mange nyttige innspill som både styringsgruppen og kommunens ledelse vil ta med seg i det videre planarbeidet. På kommunens hjemmeside er det for øvrig tilgang til alt som har med kommuneplanprosessen å gjøre, og det er fortsatt mulig å komme med innspill til kommunen direkte, eller på grendemøtene som starter førstkommende mandag.
Endelig gang- og sykkelvei til Toft.
Denne uken startet arbeidet med gang og sykkelveien fra Nordhus skole til Toft opp. Mer enn 20 års aktiv innsats fra lag, foreninger, foreldre og andre ildsjeler på stedet, har til slutt båret frukter. Dette er en fylkesvei, og det er Nordland Fylkeskommune som er byggherre, mens det er Ottar Kristoffersen Eftf. AS som står for arbeidene. Samtidig som veiprosjektet gjennomføres legger også kommunen nye vann og kloakkledninger m.m., noe som vil åpne for utbygging av regulerte boligtomter.
Forhåpentligvis vil skolebarna fra høsten av ha en langt tryggere skolevei.
Når prosjektet er ferdig vil også rekkefølgebestemmelsne som har hindret flere utbyggingsprosjekt på Toft bli hevet.
Årsmøte i SHMIL.
Mandag var det årsmøte i SHMIL i selskapets lokaler på Åremma rett nord for Mosjøen. Det er stort sett ordførerne/varaordførerne som representerer de samarbeidende kommunene på årsmøtet, og både Brønnøy, Sømna, Vega og Vevelstad var representert på denne måte. SHMIL har etter hvert fått på plass gode og funksjonelle løsninger som gjør at ”søppel” behandles som råvarer for ulik gjenvinning. Det er formidable mengder som går gjennom SHMIL sitt system hvert år, og det er gledelig å registrere at selskapet er i ferd med å få en god balanse mellom kostnader og inntekter. Det er gledelig at dette tross for store geografiske utfordringer, spred bebyggelse, fergekostnader etc, lar seg gjøre samtidig som man har et avgiftsnivå som tåler sammenligning med de fleste andre det er naturlig å sammenligne seg med.
Ved SHMIL sitt anlegg i Brønnøysund pågår det for tiden omfattende investeringer (tosifret millionbeløp) som vil bli avsluttet i løpet av inneværende år.
Ringvirkninger – olje/gass:
Margunn har på Høyres landsmøte på en forbilledlig måte tatt opp viktigheten av lokale ringvirkninger av olje/gassvirksomheten utenfor Nordland.
Lokalt har ordføreren og Brønnøy kommune den siste uken jobbet aktivt med slike spørsmål gjennom flere forum hvor kommunen er med:
- Torgar Næringshage som sammen med Kommunen og Torghatten jobber med et forprosjekt for å sikre økt aktivitet rundt Heliporten.
- Horn Gass som fortsatt jobber med mulighetsstudie for ilandføring av gass til Horn, selv om Aasta Hansteen-gassen blir ført i rørledninger til Møre.
- Ruteutviklingsprosjektet for å sikre bedre flyforbindelse mellom Stavanger, Helgeland, Harstad og Hammerfest. Regionrådet har støttet dette prosjektet ed kr 150.000,-, og jeg sitter på vegne av regionrådet i styringsgruppen. Det er Greater Stavanger som har prosjektledelsen. Denne uken har det i samarbeid med Brønnøy Næringsforum vært gjennomført en spørreundersøkelse blant ca 70 lokale bedrifter.
- Regionrådet har også nedsatt en egen prosjektgruppe som jobber for økt bosetting og andre ringvirkninger i regionen, som følge av oljenæringen. Prosjektgruppen hadde møte denne uken og av de tiltakene det jobbes med vil jeg trekke fram felles profilering av kommunene i området, gjerne også Sandnessjøenområdet, tiltak for å styrke samarbeidet mellom lokale tilbydere av tjenester overfor oljenæringen (og andre næringer) for i fellesskap å kunne ta større oppdrag.
Annen aktivitet……
Oppgavene som ordfører er både spennende, varierte og ikke mist uforutsigbare. Det vil selvsagt ta for lang tid å komme inn på alle oppgavene ordføreren er innom i løpet av en uke. Selv om jeg ovenfor har tatt noen av de viktigste har det vært mange flere knyttet til kjøp og salg av næringstomter, boligtomter, virksomheter som vil etablere seg, det indre liv i kommunen, innspill fra frivillige lag og foreninger, og en rekke henvendelser fra media om kommentarer og henvendelser fra innbyggere som både ønsker å gi og motta informasjon.