mandag 3. juni 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 22, 2013)

Arbeidet med rekruttering av ny rådmann
Arbeidsgruppen som ble nedsatt for å lede rekrutteringen av ny rådmann engasjert rekrutteringsselskapet Headvisor til å bistå å i arbeidet med rekruttering av ny rådmann. Headvisor konkurrerte med 3 andre tilbydere, og ble valgt ut fra en totalvurdering, der metode og pris var det som skilte selskapet fra de andre tilbyderne.
Kravspesifikasjon og stillingsannonse er utarbeidet, og stillingen vil bli utlyst med det aller første. Søknadsfristen er 29.juni. Parallelt med den åpne utlysningen vil det bli gjennomført en headhuntingsprosess. Målsettingen er å ha ny rådmann på plass i løpet av 4 – 6 måneder. 


Kommuneplanen – Temamøte Regionssenter
Fredag, på månedens siste dag, ble siste temamøte vedr. kommuneplanen avviklet. I tillegg til kommunestyret og kommunens ledelse var sentrale aktører som Statsbygg, Regionråd, reiselivsnæring og andre invitert. I tråd med tidligere praksis ble det innledningsvis framlagt en god del fakta vedr utviklingen i Brønnøysund og trender framover.  Deretter ble gruppearbeider med konkrete problemstillinger gjennomført og til slutt presentasjon og oppsummering av disse.
Innspillene vil i første omgang bli vurdert og fulgt opp av administrasjonen før planutvalget som fungerer som styringsgruppe får de til behandling. Noen hovedtema som gikk igjen var bla.;
  • Viktig at byens tilknytning til sundet forsterkes, fullføring av havnepromenaden ble trukket fram.
  • Byen må få et mer definert sentrum med vekt på aktivitet, møteplasser og grønne lunger.
  • Det må legges til rette for at byen kan vokse øst-vest og ikke bare nord-sør slik det har vært de siste årene.
  • Videreutvikling av flyplass og basebyfunksjonene.
  • Etablering av distriktsmedisinsk senter for Sør Helgeland.

Sammenkomst med kommunale pensjonister
Mandag kveld var det stemningsfull sammenkomst med kommunale pensjonister som har takket for seg etter solid innsats for kommunen. For meg, som fungerende ordfører, var dette en sterk opplevelse. VO-lederne for de områdene de enkelte ansatte hadde jobbet på, holdt ”takketaler” til de nye pensjonistene. Her ble det framført sterke vitnesbyrd fra brukere, klienter, kollegaer og ledere som gjorde meg både stolt og vemodig. Stolt over å være i ledelsen for en kommune som har hatt slike flotte ansatte, som har lagt ned en slik innsats. Vemodig over at vi nå mister den kunnskapen, kompetansen og kapasiteten de representerer. Det er en fin tradisjon at Brønnøy kommune på denne måten takker og hedrer de som går av med pensjon for den innsatsen de har lagt ned.


Ramtindkonferansen
Det var med stor glede jeg på torsdag åpnet Ramtindkonferansen 2013. ”Overbygninga” til Ramtindkonferansen er: Samarbeid – suksess – muligheter.  
Det er flott at initiativtakerne og arrangørene fokuserer på alle de som lykkes, de som vil noe, de som satser – for de er det mange av, også i vår region. Det er nok sutring her i verden, for ikke å snakke om i vårt lokalmiljø – og det fins ikke noen mindre attraktiv kommunikasjonsform enn sutring!
Vi vet ikke om alt som fins her i vår egen region, derfor er det viktig å løfte fram de gode historiene – for å bygge stolthet og skape sterkere identitet.  Ramtindkonferansen bidrar sterkt til dette, og var som vanlig ”utsolgt” lenge før konferansedagen. Jeg skulle gjerne sett at vi hadde på plass konferanselokaler som kunne rommet flere, og det kommer når kulturhus og kongresshotell realiseres.
Foruten dyktige lokale aktører, var også Lars Kobberstad fra Widerøe, Hallvard Holmen og Roar Stjernen til stede og bidro med forfriskende fine innlegg. Kobberstad regnet med at det ville bli mange flere turer til Brønnøysund etter at Torghatten ble eier. Widerøe hadde i prosessen fram til salget var et faktum, forholdt seg nøytrale m.h.t. norsk eller utenlands eierskap, men etter at det nå var avklart uttrykte Kobberstad glede over å få Torghatten en profesjonell eier, med erfaring og innsikt innen passasjertrafikk og ikke minst geografisk kunnskap om forholdene i distrikts-Norge.
Hallvard Holmen holdt et engasjerende innlegg, der han innledningsvis slaktet NRK sin beslutning om å ikke videreføre tidenes suksess ”Himmelblå”, p.g.a. at det ”var for langt fra Oslo til Brønnøysund og Ylvingen”.
I tillegg til selve konferansen er Ramtind blitt en arena for å møte folk, mingle, få nye kontakter osv – og ikke minst, en arena for påfyll, både faglig og sosialt.

Fiskemottaket åpner i midten av juni
I slutten av uken fikk vi gladmeldingen om at fiskemottaket i Brønnøysund igjen vil åpne dørene i midten av juni, etter at man har kommet til enighet med Rørvik Fisk og Fiskematforretning som eies og drives av Ragnvald Pettersen.
Brønnøy Kommune er medeier i fiskemottaket, og har dermed på nært hold registrert den sterke innsatsen som styreleder Jan A Johnsen, som også er fiskarlagsleder og leder av havnestyret, har lagt ned for å få dette til. 
Gratulerer til fiskerne i området og stor takk til Jan A.

Andre aktiviteter den siste uken:
Ut over dette har uken vært preget av en rekke andre aktiviteter hvor undertegnede eller andre har deltatt:
-       Årsmøte i Kystriksveiforeningen.
-       Møte med Næringsavdelingen i Nordland Fylke vedr. studiesenter i Brønnøysund
-       Etatsstyringsmøte mellom kunnskapsdepartementet og ledelsen ved universitetet i Nordland (hvor jeg er nestleder i styret)
-       En rekke interne møter i kommunen og med repr. for næringsliv og organisasjoner i Brønnøy.

På det private området hadde jeg i slutten av uken gleden av å ha en 97 åring fra Seattle på besøk, sammen med sønn og barnebarn. 97-åringen som utvandret fra Stortorgnes tidlig på 1950-tallet er et forfriskende bekjentskap. Han bor fortsatt i sin egen bolig, steller seg selv, kjører bil og reiser på lengre ferieturer på egen hånd. Selv om hørselen var noe nedsatt var det ingen ting i veien med evnen til å uttrykke sterke og klare meninger. Årsaken til hans gode helse var klar og utvetydig: Kropp og hode trenger aktivitet, nei til alkohol og tobakk, men ja takk til sjømat.