mandag 24. juni 2013

Uken som gikk - uke 25

Verdig farvel

Tirsdag 18. juni ble vår ordfører gjennom 14 år, Kjell Harald Trælnes begravet. Brønnøy Kirke var fullsatt av familie, venner, kollegaer fra næring og politikk. Umiddelbart etter begravelsesseremonien i kirken dro begravelsesfølget til kirkegården på Trælnes før man returnerte til Brønnøysund og minnestund på Samfunnshuset. Jeg vil rette en stor takk til familien som i tillegg til å ha ”delt” Kjell med oss i svært mange år, også lot oss kollegaer og myndighetspersoner få anledning til å være med på å ta farvel med ham.



Begravelser er selvsagt preget av sorgen over å ha mistet en nærstående. Dette forsterkes når man mister noen så alt for tidlig og i alt for ung alder, slik tilfellet var med Kjell sin bortgang. Samtidig hadde begravelsen og minnestunden en form og et innhold som bidro sterkt til en stemning av respekt, ettertanke og gode minner, som gjorde at vi alle fikk tatt et verdig farvel med en mann som har betydd svært mye for svært mange. Kjell fikk et alt for kort liv, men et mer innholdsrikt liv enn de aller fleste. Tomrommet blir vanskelig å fylle.


Torghattfestivalen

Brønnøysund Musikkorps (BMK) og samarbeidspartnere fortjener så absolutt skryt for nok en vellykket Torghattfestival, den 15. i rekken.

500 musikere og 20 korps fra hele landet har gjestet Brønnøysund i 4 dager og 3 netter.

Foruten at musikerne selv har hatt en uforglemmelig opplevelse, har de også gitt oss fastboende og andre tilreisende, flotte kulturinnslag med sine konserter, show og smittende musikkglede. Stemningen ble satt alt fra åpningskonserten på en fullsatt tørrfiskbrygge, hvor BMK hadde fått med seg Vega Hornmusikk, et kor, bandmusikere og solister til en uforglemmelig aften. Det fortsatte med et utall konserter og aktiviteter over alt i byen fredag og lørdag, bankett som ”løftet taket” på Samfunnshuset på lørdagskvelden, og avslutning i Torghatthullet og Svarthopen på søndag.

Festivalen gir utvilsomt fantastisk og uvurderlig PR for Brønnøysund og omegn. Musikere og korps tar med seg opplevelser og minner for livet, og står i kø for å få komme tilbake i 2015, 2017 eller 2019.

Siden starten har Torghattfestivalen hatt besøk av 250 musikkorps og 8.000 musikere fra hele landet, store tall for en liten by. Det ligger en enorm dugnadsinnsats bak dette, med 25.000 overnattinger, 18.000 middager og nærmere 500 konsertarrangement. I tillegg til dugnadsinnsatsen inngår solid planlegging, profesjonell gjennomføring og et vanvittig pågangsmot.

Tilbakemeldingene fra de tilreisende har med rette vært overstrømmende og positive. Eneste ”klage” jeg registrerte, var at Samfunnshuset var for lite for arrangementet, og uegnet som musikklokale. Et nytt kulturhus vil bøte på dette til neste Torghattfestival.

Vel blåst BMK. - Vi i Brønnøy Kommune er stolte over, og takknemlige over den uvurderlige innsatsen dere legger ned.

Lokalisering av nytt registerbygg.

Mandag ettermiddag ble det avholdt lukket møte i Planutvalget i Brønnøy, hvor administrasjonen og Statsbygg orienterte om prosessen med valg av lokaliseringssted for nybygg til Brønnøysundregistrene. Det var den øverste ledelse i NHD som hadde krevd lukking av møtet, dette p.g.a. at saken fortsatt er under utredning, og at den slik sett ikke er offentlig før NHD har tatt sin beslutning, og i tillegg av kommersielle grunner. Det er ønskelig for Staten å kunne framforhandle avtaler om kjøp av tomt til bygget før man konkluderer med hvor det skal ligge. Dvs at dette ikke er et permanent unntak for offentlighet, kun en utsettelse av tidspunkt fot offentliggjøring. Planutvalget besluttet derfor med 6 mot en stemme å lukke møtet.

I og med at møtet ble lukket er jeg forhindret fra å referere fra møtet, men uten å bryte formelle eller uformelle føringer på dette, kan jeg opplyse at møtet kun var et informasjonsmøte. Det ble ikke fattet noe vedtak. For alle praktiske forhold kan møtet oppsummeres med at Planutvalget fikk en ryddig og grei presentasjon av prosessen fram til i dag og en meget god gjennomgang av mulige alternativer i og utenfor sentrum. Statsbygg skal i løpet av 1 – 2 uker levere sin innstilling til NHD, og det er ventet at NHD kommer med sin beslutning i løpet av sommeren.

Brønnøysunds Avis har siste uke hatt en dekning av underskriftskampanje og avstemming vedr. lokalisering av nytt registerbygg. Det kan av spørsmålet se ut som om man enten må være for lokalisering i Schrøderhaugen, eller for en lokalisering utenfor sentrum. Dette er ikke tilfelle. Det er flere lokaliseringssteder i sentrum, og noen av disse berører ikke Schrøderhaugen. Det er også flere alternativer utenfor sentrum. Jeg oppfatter spørsmålet vel så mye for eller mot bevaring av Schrøderhaugen som for eller mot register i sentrum. Jeg er derfor usikker på hva folk har svart på.

I 2011, da registrene foretok sin åpne høring, ble det også gjennomført en (uformell) nettavstemming. Jeg mener det her var om lag 300 som stemte. Spørsmålet var da registerbygg i eller utenfor sentrum, og ca 70 – 80 % svarte da at de ville ha det i sentrum.

Formelt sett så forholder politikerne seg til folks oppfatninger og vurderinger basert på følgende:

· Innspill/signaler når saker er på formelle høringer. M.h.t. registerbygg vil dette skje ved evt. forslag om reguleringsendringer el.l. når Statsbygg/NHD har konkludert med tomtevalg.

· Ved kommunevalg. Her signaliserte partiene i sine program hva de mener om konkrete saker. Partiene som gikk til valg på lokalisering av registrene i sentrum fikk et stort flertall ved siste valg(ca 60 %).

· Unntaksvis har enkelte kommuner også benyttet folkeavstemminger.


Kommunestyremøtet.

Kommunestyremøtet som ble flyttet fra 18. – 20. juni p.g.a. begravelsen er normalt siste møte før sommerferien., og inneholder viktigste saker som årsregnskap for 2012 og regnskap for første tertial 2013. Dette var også det første møtet i Kommunestyret etter Kjell sin bortgang, og ble derfor åpnet med minnemarkering og ett minutts stillhet.

Stikkordsmessig tar jeg med noen av sakene som ble behandlet:

  • 3 grunngitte spørsmål fra Ragnvald Dundas (V) vedr. rundkjøring på Salhus, Reinfjord Lille og kommunens evt. medvirkning i museumsutbygging i Velfjord. Som ordfører gjennomgikk jeg status i de konkrete sakene, og signaliserte at de ville komme opp som egne saker i kommunestyret til høsten.
  • Årsregnskapet for 2012 er gjort opp med et overskudd på 0,4 mill kr, dvs med om lag 1 promille av totalbudsjettet, eller sagt på en annen måte i balanse. Selv om dette er bedre enn situasjonen i svært mange kommuner, er det grunnleggende forhold som gir grunn til bekymring. Det var derfor bred enighet blant kommunestyrets medlemmer om at jobben til ”budsjettgruppen”, som består av gruppelederne til partiene som er representert i kommunestyret, blir svært viktig. Det holder ikke med ”ostehøvel” lenger. Strukturelle grep må vurderes.
  • Tertialregnskapet for 1. tertial bekrefter utfordringene fra årsregnskapet. Dersom overskridelsene for de første 4 mnd fortsetter ut året, vil bufferen i budsjettet bli oppspist, og risikoen for underskudd er reell. Fra enkelte representanter ble det stilt spørsmål m.h.t. underbudsjettering. I denne sammenheng vil jeg minne om at det på kostnadssiden var administrasjonens forslag som ble enstemmig vedtatt av kommunestyret. Jeg vil anta at rådmannen og kommunens øvrige ledere har lagt fram et budsjett basert på reelle behov og at vi må forholde oss til det.
  • Barnevernet var til stede og ga en god og grundig orientering om sitt arbeid og sin organisering, og besvarte fortløpende spørsmål fra kommunestyrets representanter.
  • Status i Brønnøyskolen var også et viktig sak i møtet. Læringsresultatene for avgangselevene viser at Brønnøyskolene har forbedret seg siden 2012, mens vi fortsatt er ”slow starters” og skårer lavere enn landsgjennomsnittet i 5. klasse. I 8. og 9. klasse jevner dette seg ut.
  • Nye adressenavn ble vedtatt for områder som så langt ikke har hatt konkret adresse.
  • Reguleringsplan for Salhus Søndre ble vedtatt enstemmig. Dette gjelder området rundt skolen og den planlagte flerbrukshallen. Reguleringsmessig skule alt være klart for hallutbygging.
  • Trening i arbeidstiden ble vurdert som positivt av alle. Dette gjaldt også et benkeforslag fra Trine Stoveland om at kommunen på visse vilkår skulle dekke treningsavgift med kr 200,- pr mnd for ansatte som ville trene utenom arbeidstiden. Selv om undertegnede også vurderte dette som et positivt initiativ, etterlyste jeg konkret forslag om hvordan inndekning av kostnadene, som kan komme opp i 1,7 mill kr på årsbasis, dersom alle benytter seg av tilbudet. Det ble da framsatt forslag om at dette skal dekkes inn ved senere budsjettreguleringer. Med bakgrunn i at det ikke lenger er frie midler i budsjettet, betyr det i realiteten at det ikke er anvist kostnadsdekning, dvs at tiltaket dermed kommer til å gå ut over andre viktige oppgaver i kommunen, f.eks innen skole og/eller helsesektoren. Sammen med 10 andre representanter måtte jeg derfor stemme mot forslaget. 12 stemte likevel for, og det ble dermed vedtatt med en stemmes overvekt.
  • IKT. Et flertall i kommunestyret har tidligere bedt om at det blir vurdert å konkurranseutsette IKT-virksomheten i kommunen, og at det kunne engasjeres ekstern kompetanse til å forberede dette arbeidet. Kompetent bistand har vært innleid, og konklusjonen av vurderingen er at kommunens IKT-virksomhet ikke holder en standard som gjør det mulig med konkurranseutsetting i øyeblikket. Det er behov for en bedre kartlegging av nåsituasjon, og utarbeidelse av en klar IKT-strategi for kommunen. Det er også kommet fram at kommunens kostnader til IKT er langt høyere enn det som tidligere er lagt til grunn. Årlig benytter kommunen vel 15 mill kr på IKT i dag. Det er også dokumentert at kommunens kostnader ikke er reflektert i avtalene med de øvrige kommunene. Med bakgrunn i dette besluttet et enstemmig kommunestyre å stoppe prosessen med konkurranseutsetting nå, og følge opp anbefalingene fra konsulentselskapet m.h.t. kartlegging og strategiarbeid. Videre skal også avtalene med de øvrige kommunene reforhandles.
  • Det ble vedtatt å kjøpe kommunal rehabilitering ved Helgeland Rehabilitering i Sømna for kr 100.000,-, dvs 66 døgn.
  • Reguleringsplan for gang/sykkelvei det siste stykket på Toft ble også enstemmig vedtatt. Nordland Fylkeskommune har under utbygging bedre veiløsning inkl sykkelvei/fortau fra Nordhus til Toft. Prosjektet skal etter planen være ferdig i november 2013. Dessverre dekker ikke reguleringsplanen som ligger til grunn for arbeidene hele strekningen til Toft, ca 200 m har gjenstått. Det er dette som nå er rettet opp, og kommunestyret vedtok enstemmig å henstille til NFK å ferdigstille prosjektet med fortau helt ned til Toft, enten gjennom utvidelse av pågående prosjekt eller ved bruk av trafikksikkerhetsmidler. Poenget er at det gjennomføres nå.
  • Rullering av trafikksikkerhetsplanen – handlingsplan 2012 – 2016 ble enstemmig vedtatt.
  • Gunvald Eilertsen ble enstemmig konstituert som rådmann med rettigheter og plikter som en rådmann skal ha, fram til ny permanent rådmann tiltrer.

Annen møteaktivitet:

Uka har også inneholdt en betydelig møteaktivitet:

  • Årsmøte i Regionrådet, Petter Bjørnli ble valgt til ny leder og undertegnede til nestleder. Av sakene som ble behandlet var bl.a. responstid for Ambulanseflyet, PPT-tjenesten, lokalisering av registerbygg med mer.
  • Møte i Eiendomsutvalget hvor kjøp og salg av konkrete eiendommer ble vurdert. Det ble også gjennomført forhandlinger og oppnådd enighet med grunneier/boligeier på Salhus som berøres av ny reguleringsplan for Salhus Søndre.
  • Møte mellom Brønnøy og Vega kommune på den ene side og firma som har fått tillatelse fra Fiskeridirektoratet til å drive forsøk med taretråling på konkrete felt i de to kommunene. Kommunene har ikke hatt søknaden om forsøkstillatelsen til behandling. Informasjonen var derfor verdifull, og selskapet fikk honnør for kontakten som var etablert. Samtidig ble det fra kommunenes side understreket viktigheten av at tarehøstingen måtte være bærekraftig. Lokalt har gjenoppbyggingen av tareskogen i regionen hatt sterkt fokus, da dette har stor betydning for fisk og annet liv i sjøen. Forsøksfisket ble derfor i utgangspunket møtt med en viss skepsis.
  • Dialogmøte med Helgelandssykehuset, der toppledelsen på sykehuset samt ledelsen ved avdelingen i Sandnessjøen deltok, ble avholdt på fredag. Som vanlig på slike møter har det løpende samarbeidet mellom de lokale helsemyndighetene og sykehuset hovedfokus. I tillegg var distriktsmedisinsk medisinsk senter samt bruk av ambulansefly tema som ble drøftet. Møtet foregikk som vanlig i en positiv og konstruktiv tone, men ble avbrutt etter et par timer med feiende flott musikk og spektakulært show fra paradekorpset og Ravnkloa Ompalag (fra Trondheim), som holdt 15 minutters ”intimkonsert” utenfor rådhuset. Det vil være direkte feil å si at tonen i møtet ble negativt påvirket av det musikkglade innslaget. Helgelandssykehusets artistønske for neste dialogmøte er PUBLINERS.
  • Fylkesrådet har denne uken vedtatt at det skal gjennomføres Konseptvalgutredning for forbindelsen Brønnøysund – Sandnessjøen (med tilknyttede forbindelser), som både Helgeland Regionråd og Sør Helgeland Regionråd har prioritert som nr 1. Onsdag var det oppstartsmøte for KVU-en på Hildurs Urterarium, med deltakelse fra NFK og de berørte kommunene. KVU-arbeidet skal foregå ut 2014, med sikte på politisk behandling i 2015. Både kommunene og næringslivet og andre berørte vil bli involvert i arbeidet.
 
I tillegg har det vært avholdt flere møter med utbyggere og andre som har informert om planer, utfordringer og muligheter