tirsdag 31. mars 2015

Påskeblogg

Påskeblogg
Min «ukeblogg» har dessverre ikke kommet ut så regelmessig  som signalisert og forventet. Dette skyldes at jeg gjennom høsten og vinteren har hatt helsemessige utfordringer og lengre sykemeldingsperioder. Etter sykehusopphold siste uke håper jeg å være tilbake i full vigør i løpet av kort tid, og drister meg i første omgang til å starte opp med denne «påskebloggen» hvor jeg tar for meg noen aktuelle saker siden min siste blogg.

Imponert over St Olavs Hospital.
Etter at det sist sommer ble avklart at jeg hadde Angina Pectoris, har jeg vært på St Olavs Hospital for «Koronar Angiografi» ( Hjertekateterisering) 3 ganger, og fått foretatt PCI (utblokking). Inngrepene har vært vellykket, og jeg er imponert over den mottakelse og behandling jeg har fått på sykehuset. Kombinasjonen av vennlighet, god kommunikasjon, effektivitet, profesjonalitet og faglig dyktighet på alle nivå, har overinnfridd mine mest optimistiske forventninger til norsk helsevesen. Standarden på lokalene, teknologi og utstyr har forsterket dette inntrykket. Vi er som oftest flinkere til å trekke fram negative erfaringer, og jeg føler derfor et sterkt behov for også å formidle min positive erfaring og min takknemlighet.

Valgt til ordfører.
Torsdag 26. mars ble jeg for første gang i mitt liv valgt til ordfører. Til de som ikke har fått dette med seg vil jeg ile til med å avklare at det ikke var i kommunen, men i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) valget ble foretatt. FHL er en landsforening i NHO, og landets ledende sjømatorganisasjon og består av om lag 500 medlemsbedrifter med ca 10.000 ansatte. Årets generalforsamling og årskonferanse ble avholdt i Bodø, med om lag 400 deltakere. Blant innlederne var både Statsminister og Fiskeriminister, og årskonferansen ble meget godt ledet av vår lokale og særdeles kompetente «rikskjendis» Inger-Gunn Sande.
Generalforsamlingen besluttet for øvrig at organisasjonen skal endre navn til  det langt mer dekkende «Sjømat Norge». Sjømatnæringens framtidsmuligheter og rammebetingelser sto i fokus under møtene i Bodø. Det er bred enighet både i næringen, i forskningsmiljø, i forvaltning og tverrpolitisk enighet om at potensialet i næringen er stort, og at den i løpet av 3 ti-år kan 6-doble omsetningen, og komme opp mot samme nivå som oljenæringen i dag har. Enigheten er ikke like stor når rammebetingelsene for å kunne utnytte potensialet drøftes.

Listeforslaget innlevert.
Brønnøy Høyres liste til kommunevalget ble innlevert på forskriftsmessig måte den 24. mars. Lista består etter suppleringen den 15. mars av 29 meget kompetente personer med stort engasjement for å gjøre Brønnøy Kommune til enda bedre kommune for innbyggerne i alle aldre, og for å legge til rette for trivsel, vekst og verdiskaping.
10 av kandidatene var også på listen ved siste valg, og 6 av disse har møtt som representant/vararepresentant i  kommunestyret inneværende periode, og listen representerer derfor en god blanding erfaring og nye kandidater.
Listen har i tillegg en balansert og representativ sammensetning mellom kjønn, alder og yrkesmessig bakgrunn.
Kommunestrukturutredningen.
Vel 50 år etter siste runde med strukturendringer i Kommune-Norge gjennomføres det for tiden en rekke utredninger i landets kommuner om ny struktur. Tidligere denne måneden la regjeringen også fram forslag om omfattende overføring av nye oppgaver til nye og større kommuner. Kommunene og regionrådet på Sør Helgeland har gått sammen om å engasjere Telemarkforskning til å utrede konkrete alternativer for ny struktur. Fra regionrådets side tok det lang tid før man kom på banen og utredningsarbeidet er derfor nylig kommet i gang, og det er kommunisert en framdriftsplan som tilsier at utredningen vil foreligge først 2 uker før kommunevalget i høst.

I Brønnøy kommune er det tverrpolitisk enighet om at dette er for sent, og det er anmodet om at  
utredningen må legges fram før sommerferien.
Ny kommunestruktur vil kunne få stor betydning for innbyggerne i regionen, og uavhengig av hvilket syn man måtte ha på de ulike modellene for ny struktur er det viktig at innbyggerne og de politiske partiene får mest mulig kunnskap i god til før valget. Telemarkforskning skal møte regionrådet og kommunepolitikere 13. og 14. mars, og jeg vil aktivt engasjere meg for å få framskyndet framleggingen av utredningen.
Den tidligere meget aktive lokalpolitiker Ragnar Lien hadde i BA 17. mars et leservennlig og betimelig innlegg under tittelen «stillheten». Det er sjelden jeg har vært mer enig med Ragnar, og innlegget anbefales på det varmeste.

Lokalmedisinsk senter nå.
Det har gjennom lang tid vært jobbet med lokalmedisinsk senter (LMS) i Brønnøysund, og i høst kom det gledelig framdrift i arbeidet. Sluttrapporten fra arbeidsgruppen som har stått for utredningen er 
datert 19. desember 2014 og anbefaler utarbeidelse av konkrete bygningsskisser for LMS i Brønnøysund. I januar ble det fra Helgelandssykehuset uttalt at styret for Helgelandssykehuset skulle 
behandle rapporten i løpet av februar, og at den deretter skulle forelegges kommunene for uttalelse.
Til tross for dette har rapporten ikke blitt behandlet, hverken i kommunene eller i sykehusstyret.
Et enstemmig årsmøte i Brønnøy Høyre 2. februar i år gikk inn for at lokalmedisinsk senter umiddelbart måtte realiseres i Brønnøysund, i tilknytning til sykehjem og legesenter. Etter det vi har forstått har det også vært bred politisk enighet om dette i Brønnøy. Vi vil derfor anmode kommunens ledelse om å få fortgang i saken igjen.
Unge Høyre.
Brønnøy Unge Høyre har på en konstruktiv og saklig måte påpekt sammenhengen mellom kommunalt ungdomstilbud og økonomiske beslutninger fattet av flertallet i Brønnøy Kommunestyre. Dette er også i tråd med det som ble påpekt av ungdomsrådets representanter i kommunestyret i høst. 
Til tross for at det forelå konkrete alternativ vedr. fullgod renovering av dagens tekniske bygg og omsorgssenter i Hommelstø for en kostnad på om lag 15 mill kr, besluttet flertallet (AP,SV og de fristilte) utbygging av nybygg med en samlet kostnadsramme godt over 100 mill kr. AP sin tidligere gruppeleder prøver i BA å bagatellisere dette med at kostnadene til nybygg til teknisk blir belastet vann- og kloakkavgiftene. Dette er bare delvis riktig, da minst 1/3 av utgiftene må dekkes inn over kommunens ordinære driftsbudsjett.  
Unge Høyre har derfor full dekning for sitt utspill, og det er gledelig at ungdommen engasjerer seg aktivt i slike spørsmål.
Statlig eldreomsorg i Brønnøy ?
Fredag gikk den historiske beskjeden fra Regjeringen til Helsedirektoratet. Fra 1. mai neste år skal det være på plass en ordning med statlig finansiering av eldreomsorgen i utvalgte forsøkskommuner.  Målsettingen  med forsøket er at eldre pleietrengende skal sikres et godt tilbud uavhengig av om kommunen har god råd eller ikke.
Forsøkene skal starte opp i 2016, og gå over 3 år. Søknadsfrist er 1. desember 2015.
Brønnøy Kommunes økonomiske stilling og behovene innen  eldreomsorgen tilsier at dette så 
absolutt at dette er en forsøksordning Brønnøy bør vurdere å delta i.


Eiendomsskatten igjen.
Den siste måneden har skattelistene for eiendomsskatt for 2015 vært tilgjengelige påwww.bronnoy.kommune.no . Listene viser klart og tydelig de ekstra kostnadene økningen i 
eiendomsskatt påfører kommunens innbyggere, og da i særdeleshet unge mennesker som har oppført ny bolig. Høyre og de samarbeidende partiene stemte imot doblingen som ble vedtatt av AP, SV og de fristilte. Fra flertallets side ble det hevdet at eiendomsskatten i snitt kun utgjorde et par tusen kroner pr husstand. Tallene viser at eiendomsskatten for nyere hus nå ligger i størrelsesorden kr 6.000,- –  kr 8.000,-. I Plantefeltet som er et av kommunens nyeste boligfelt som et tilnærmet ferdig utbygget framgår dette tydelig.  I økonomiplanen for de neste 3 årene som det samme flertallet 
vedtok skal eiendomsskatten økes med ytterligere 45 % i 2014, slik at mange av nybyggerne da vil få en eiendomsskatt på kr 10.000,- - 12.000,-. De fleste av disse var forespeilet null eiendomsskatt de første 10 årene etter at de tok beslutningen om husbygging.
Skarsåsen
I siste kommunestyremøte stilte jeg og Ragnvald Dundas (V) spørsmål om etablering av gang/sykkelvei og  utbedring av veien på strekningen Mosheim – Skillebotn. Hovedfokus var på veien i Skarsåsen, og vi påpekte viktigheten av å konsentrere seg om å få til en rask løsning på dette trafikkfarlige området i stedet for å jobbe med tunnelløsning, som hverken var vedtatt eller planlagt. Spørsmålet ble positivt besvart av ordføreren.
Etter dette er det blitt kjent at Statens Vegvesen i forbindelse med planlagt reasfaltering av strekningen kun vil foreta utsprenging av noen bergknauser for å bedre sikten, samt gjøre noen grøfter bredere. Yrkestransportforbundet mener dette vil gjøre den ulykkesbelastede strekningen enda farligere, og krever 6,5 meters veibredde i forbindelse med reasfalteringen. Statens Vegvesen avviser kravet pga at det ikke er budsjettert med midler til  investeringen, og at den ikke ligger inne i langtidsprogram og budsjett. Vi støtter Yrkestransportforbundets krav, og kommunens initiativ til møte med Statens Vegvesen og Fylkesråden for samferdsel rett over påske. Dette bør løses nå.
Lønnsoppgjøret
Honnør til LO og NHO samt regjeringen som sørget for at årets lønnsoppgjør kom i mål uten megling. Partene kom fram til en ramme og profil som var akseptabel for alle parter, og som ivaretar 
hensynet til landets konkurransekraft. Regjeringen bidro på rekordrask måte til at partenes ønske om lemping av permisjonsreglene ble imøtekommet. Alle har dermed levert et viktig bidrag til arbeidet med at Norge må gå fra «særstilling» til omstilling pga av endret lønnsomhet i olje- og gassnæringen.


Nedjustering av kommunale veier
I arbeidet med kommunebudsjettet for inneværende år ble alle sektorer pålagt å foreta en kritisk 
gjennomgang med sikte på å bidra til årlige innsparinger på 26 mill kr i årene som kommer. Fra Teknisk sektor ble det bl.a. foreslått nedklassifisering av noen kommunale veier. Etter at dette har blitt kunngjort har beboere langs disse veiene protestert. Rådmannen legger derfor saken fram til ny politisk behandling, samtidig som han åpner for at  flere veier bør nedklassifiseres. Nedklassifiseres betyr for alle praktiske forhold at veiene overføres fra kommunen til grunneierne, og at kommunen flytter kostnadene med vedlikeholdet over på innbyggerne langs veien. Det er forståelig at folk reagerer på at dette skjer samtidig som eiendomsskatten dobles, og at kommunestyrets flertall bruker over 40 millioner kr på nybygg til teknisk sektor, når man kunne fått meget gode lokaler ved å renovere eksisterende bygg for en brøkdel av denne summen.
Medlemsmøte – Programarbeidet
13. april, kl 19.00, avholdes medlemsmøte i Brønnøy Høyre i lokalene til bedriftshelsetjenesten. På møtet vil stortingsrepresentant Margunn Ebbesen innlede om aktuelle politiske saker, Høyres Gruppeleder i Fylkestinget Bente Anita Solås vil ta for seg fylkestingsvalget, og lokale partimedlemmer vil orientere om status i programarbeidet og saker som skal opp på kommunestyremøtet den 15. april.
God Påske!

Hilsen Paul Birger