fredag 24. april 2015

Ukeblogg - uke 17

Høyres Landsmøte

Jeg er sammen med stortingsrepresentant Margunn Ebbesen de 2 sørhelgelendingene som er delegater på Høyres Landsmøte i helgen.

Landsmøtet er et godt politisk verksted, og for meg er desentralisering og vekstkraft i hele landet et meget sentralt tema.


Viktige deler av Norges verdiskaping skjer i distrikts-Norge og i tilknytning til de små og mellomstore byene. Verdiene må skapes før de kan deles, samfunnet må bli mindre byråkratisk og mer makt må overlates til lokalsamfunnene. 

Sammen med en politikk for økt verdiskaping i enkeltnæringer og ulike landsdeler bidrar dette til desentralisering og vekstkraft i alle deler av landet.
 


Jeg vil derfor aktivt jobbe for at Høyres Landsmøte går inn for en politikk for vekst i alle deler av landet må inneholde:
1.      gode rammebetingelser for norsk næringsliv og en fortsatt storsatsing på samferdsel
2.      en kommunereform for bedre tjenester til innbyggere og næringsliv og sterkere lokaldemokrati
3.      omorganisering av statlige oppgaver slik at tjenester av høy kvalitet finnes så nærme folk som mulig – eksempelvis innen politi og helsevesen

I en av resolusjonene som skal behandles på landsmøtet er det politikk for distrikter og lokalsamfunn som er hovedtema. For Brønnøy Kommune sin del er det spesielt viktig å kjempe for reiselivsnæringen og for de marine næringene fiskeri- og havbruk, og jeg vil engasjere meg på disse områdene.

Fortsatt samarbeid

I Brønnøysunds Avis har det den siste uken vært artikler om samarbeidet mellom de borgerlige partiene i Brønnøy som gir et sterkt misvisende bilde.

Avisen forsøker å slå inn kiler mellom de borgerlige partiene i Brønnøy.  La meg slå fast med en gang; H, SP, V og FRP har i inneværende periode hatt et meget godt samarbeid som det er enighet om å videreføre for fullt resten av perioden. 

Så har det vært drøftet om og evt. hvordan samarbeidet bør videreføres. Tonen i disse møtene har vært meget god, men alle partiene har signalisert at de har behov for å prioritere utforming av eget program og interne forhold først. Dette er en klok vurdering. Det ligger ikke noe dramatikk i denne fremgangsmåten, den er helt på linje med tidligere valgkamper.

Erfaringen fra valgkampen 2011 og inneværende periode viser at de borgerlige partiene har mange sammenfallende synspunkt og at vi kan samarbeide på en konstruktiv måte.  Det er ingen grunn til å betvile at denne situasjonen vil endre seg etter valget i høst.

Fiskeriministerbesøk

På torsdag var vi så heldig å ha besøk av både sittende Fiskeriminister, Elisabeth Aspaker og to tidligere fiskeriministre, Bjarne Mørk Eidem og Lars Peder Brekk.
Dagens startet med en rask, men imponerende og grundig innføring i virksomheten ved Brønnøysundregistrene. Registrene er Statens viktigste forenklingsetat, noe som passer som hånd i hanske til regjeringen som har som klart mål og forenkle, fornye og forbedre.

Akvakulturregisteret ble viet svært stor oppmerksomhet. Selv om dette ikke er blant de største registrene er det av særdeles stor betydning både for myndighetene og for næringen.

En av effektene av dette akvakulturregisteret er at tillatelsen til å drive oppdrett kan pantsettes, noe som igjen har betydning for oppdretternes finansiering. For tiden er det registrert slike panteheftelser for hele 190 milliarder kroner. Dette er ett av de mange konkurransefortrinnene norsk havbruksnæring har, i tillegg til de naturgitte fordelene langs vår langstrakte kyst.

Fiskeriministrene besøkte også bedriftene i Næringshagen på Toft, og her var det hovedfokus på bærekraftig havbruk og den lukkede merdeteknologien som er utviklet av Akva Design, og som gjennom flere år har vært utprøvd av Norsk Havbrukssenter, Aquaculture Innovation og Sinkaberg Hansen med meget oppløftende og stadig bedre resultat.

Til tross for et aldeles ufyselig vær, med kraftig vind og sludd, lot Fiskeriministeren seg imponere over det hun fikk se på merdekanten, over utviklingsarbeidet som drives og oppfølgingen som skjer av Veterinærinstituttet og flere uavhengige sentrale forskningsmiljø

Fiskeriministerens Brønnøybesøk ble avsluttet med åpent møte i en fullstappet formannskapssal. Her var hovedtemaet vekstmulighetene innen fiskeri- og havbruksnæringen, med innledninger fra Statsråden og lokale næringsaktører.

Tveteråsutvalgets utredning og Stortingsmeldingen om bærekraftig og forutsigbar vekst i havbruksnæringen var selvsagt sentrale tema, men rekruttering til fiskerinæringen, videreutvikling av lærlingeordningen, råvarer i fiskefôr, markedsføring av fiskeprodukter, at kommunene må sikres en andel av verdiskapingen i havbruksnæringen var blant de mange tema som ble tatt opp i den engasjerte og humørfylte debatten etter åpningsinnleggene.

Takk for interessant og inspirerende besøk!


Økt søkning til høyere utdanning

I tillegg til å være Fiskeriminister har Elisabeth Aspaker den siste tiden også vært settestatsråd for Kunnskapsministeren. Dermed var det hun som fikk gleden av å motta onsdagens informasjon om den flotte økningen i søkere til Høyere utdanning.

Ekstra gledelig var det at søkningen til Fiskeri- og havbruksstudiene var overraskende og historisk høye. Ved havbruksstudiene på Universitetet i Nordland var det mer enn en dobling, fra 219 søkere i 2014 – 461 søkere i 2014.


Totalt sett økte antall søkere til Universitetet i Nordland med hele 18,7 %. I tillegg til den dramatiske økningen for havbruksstudiene var det også gledelig sterkt økning inne sykepleiefag og lærerutdanning.