fredag 5. juni 2015

Ukeblogg - uke 23

Ungdomsrådet startet valgkampen
Ungdomsrådet i Brønnøy hadde på onsdag 3. juni invitert til årets første valgkampdebatt på Samfunnshuset, mellom ordførerkandidatene i kommunen. Målsettingen til ungdomsrådet var at alle elevene på ungdomsskole og VG-nivå skulle kunne delta, men misforståelser eller kommunikasjonssvikt gjorde at det var i underkant av 100 som møtte opp.

I tillegg glimret både Ap og SV sine ordførerkandidater med sitt fravær, mens jeg hadde gleden av å utgjøre panelet sammen med ordførerkandidatene fra V, KrF og Sp.


Ungdomsrådet skal ha honnør for sitt initiativ, og de frammøtte fortjener også skryt for engasjement og gode innspill i debatten. For meg og de andre ordførerkandidatene handlet dette minst like mye om å få innspill og synspunkter fra ungdommene, som å fortelle hva vi ønsker å gjøre.


Om det skyldes at AP og SV ikke var til stede skal være usagt, men det var svært stor enighet mellom ordførerkandidatene på de aller fleste områder. Eneste antydning til temperatur oppstod mellom V og KRF sine kandidater etter at Torstein Moe uttalte at «det er noen av de som reiser ut som vi ikke vil ha tilbake». Dette reagerte Kathrine Haugen særdeles sterkt på, og understreket at etter KrF sitt syn var alle velkommen tilbake, uansett hvor «vellykket» de var som mennesker, også de hun benevnte som narkovrak.

I mine innlegg fokuserte jeg mest på viktigheten av å trekke ungdommen med i det politiske arbeidet i kommunen. I dag får lederen av ungdomsrådet holde en kort appell ved åpning av kommunestyremøtene, med det er ingen debatt eler dialog i etterkant.

Både for ungdommen og kommunen er det mye å hente på å få til en god dialog, hvor man snakker med hverandre og ikke til hverandre. Dette kan skje i møter mellom ungdomsrådet og politisk ledelse, eller gjerne også ved at ungdommene aktivt går inn i kommunepolitikken.

I Brønnøy Høyre er vi så heldige å ha både Hanne Laukholm og Anders Eide på vår liste ved høstens valg. Begge to er meget dyktige og representative for sin generasjon, og vil kunne gjøre en viktig innsats i kommunestyret.

Ut over dette trakk jeg også fram viktigheten av at ungdomsrådet ikke bare framsatte krav og ønsker, men at de også signaliserte hva de selv kunne bidra med. Av egen erfaring vet jeg at verdien av selv å kunne være med på å skape og utvikle et tilbud, eller en aktivitet, sammen med andre, har en verdi langt ut over det man oppnår om man får «alt ferdig levert».

Konkret viste jeg til at jeg sammen med ca 15 andre ungdommer i alderen 12 – 16 år fikk gleden av å være med på å etablere IK Sport -71 (Sport Torghatten i dag). Vi manglet idrettslag i kretsen og laget det selv. Idrettsforbundet kunne i utgangspunktet ikke godkjenne klubben som medlem, pga at det ikke var noen «voksne» i styret.

Det fikset vi ved å få to «voksne» til å gå inn i styret. Jeg var formann i klubbens 6 første år, og opplevde et engasjement og en «guts» og eierskap fra de andre ungdommene som jeg ikke har opplevd maken til.

NHO-konferanse om frafall i skolen
NHO og Brønnøy Næringsforum fulgte opp med ny valgkampdebatt allerede dagen etterpå, og denne gang i det flotte auditoriet til Brønnøysund Videregående skole.
Temaet skole-næringsliv , med hovedfokus på Fagopplæring, videregående skole, lærlingsituasjon og frafall i skolen, samlet omlag 90 deltakere, næringslivsfolk, skoleledere og fylkespolitikere.
Denne gangen var alle partiene representert. V og KrF med lokalpolitikere fra Brønnøy, mens de øvrige partiene deltok med sentrale fylkespolitikere. Marius Hansen deltok for Nordland Høyre. Fylkesråd Grete Bang representerte Ap og Fylkesrådet.

Mht. hovedtemaet var det en «rørende enighet» mellom debattantene, noe som bekymret NHO-leder Ivar Kristiansen, som var redd for at dette ville medføre manglende fokus på det viktige temaet i valgkampen.

Foruten fokuset på frafallet i VG-skole var også mangelen på lærlingeplasser sentralt, og NHO sitt ønske om at Nordland Fylkeskommune i sine innkjøpsavtaler måtte innarbeide krav om at leverandørene tok inn lærlinger fikk positiv respons.

NHO hadde også ordnet flere nyttige og viktige bedriftsbesøk for fylkespolitikerne under Brønnøysundoppholdet.

Kommunens økonomi
Rådmannen har denne uken lagt fram både regnskap for 2014 og tertialrapport for første tertial 2015. Selv vi var forberedt gjennom tidligere orienteringer, var det på ingen måte noen lystelig lesning.

Årsregnskapet viser et underskudd på 16,3 mill. kr og tertialrapporten viser et underskudd i Virksomhetsområdene og Stab på 10,5 mill. I tillegg kommer skattesvikt, større avdrag enn budsjettert, redusert vertskommunetilskudd etc. på 9 – 10 mill. kr.

Dessverre er tallene i virkeligheten enda verre.  Korrigerer vi for at kommunen fortsatt ikke kostnadsfører «premieavviket på pensjon» og bruk av de siste fondsmidlene kommunen har, så er det reelle underskuddet i 2014 nærmere 35 mill. kr. Det er helsvart også for hele økonomiplanperioden 2015 – 2018 med et gjennomsnittlig underskudd på ca. 23 mill. kr i tillegg til at vi må dekke inn underskuddet på ca. 25 mill. kr som har oppstått etter at Ap, SV sammen med de fristilte fikk flertallet og overtok makten i kommunen i 2013.

For alle praktiske forhold betyr dette at kommunestyret så raskt som mulig må fatte vedtak om å kutte kostnader med ca. 40 millioner kroner i året. Siden 70–80 % av kommunens kostnader går til lønn, pensjon etc., betyr det at antall ansatte i kommunen må reduseres betydelig.

Dette vil bli både smertefullt og krevende, og det blir spennende å se om kommunestyret har den nødvendige handlekraft og ryggrad til å fatte de nødvendige beslutningene, eller om man igjen velger å lukke øynene og skyve det foran seg, slik at situasjonen forverrer seg ytterligere.  


Formannskap/Planutvalg
10. juni er det igjen møte i planutvalget og formannskapet, og foruten regnskapsrapportene og kommuneøkonomi er det en rekke viktige saker som skal opp til behandling; Interkommunalt legevaktsamarbeid, Distriktsmedisinsk Senter, høring vedr. anbudet på ruteflygninger fra 2017,

Barnehagekapasitet og barnehagebehov, nedklassifisering av kommunale veier, sluttbehandling av reguleringsplan for Strømsneset og oppstart av reguleringsarbeid øst for flyplassen.

Selv om sluttbehandlingen i flere av sakene skal skje i kommunestyret den 18. juni, er det hevet over enhver tvil at dette blir et langt og krevende møte.
Nedklassifisering av kommunale veier har vært oppe til behandling både i formannskap om kommunestyre tidligere, og jeg har påpekt at dette med rette oppfattes og føles som særdeles urimelig for de som rammes av et evt. vedtak.

Først vedtar flertallet i kommunestyret å doble eiendomsskatten for boligene/fritidsboligene langs disse veiene for 2015, og tredoble skatten fra 2016. I tillegg vil det i løpet av året komme pålegg om tvungen renovasjon også for fritidsboliger, og ytterligere kr 1.000,- kr 2.000,- i årsavgift.  

Samtidig som kommunen foretar denne kraftige kostnadsøkningen for de som berøres, foreslås det å laste kommunens veikostnader over på de samme innbyggerne.

Uten at jeg skal foreta noen direkte kobling, er det grunn til å understreke at de årlige ekstrakostnadene for kommunens tekniske nybygg som flertallet (Ap, SV og fristilte) tvang gjennom, er langt høyere enn det man sparer med å velte vedlikeholdskostnadene for de 17 veiene over på private. I tillegg til at dette framstår som både urimelig og umoralsk er det mange som ønsker å få lovligheten vurdert.

Medlemsmøte/Årsmøte
Den 15. juni kl. 20, avholdes både medlemsmøte og ekstraordinært årsmøte i Brønnøy Høyre. På det ekstraordinære årsmøtet vil det bli fortatt valg på ny leder og justeringer internt i styret.

Medlemsmøtet vil ha programmet for neste valgperiode som hovedtema, men også kommunens økonomiske situasjon vil bli drøftet i og med at dette blir tema på kommunestyremøtet den 18. juni.


God helg!