torsdag 14. februar 2019

Prioriter Tosenveien først!


Nordland fylkeskommune har planer om å bruke 1 milliard kroner ekstra på fylkesveier. I brev til kommunene og regionrådene ber de om innspill til hvor disse ekstra pengene skal brukes.

Brønnøy Høyre mener at Tosenveien (fylkesveg 76) må være en åpenbar prioritering fra kommunens side. Tosenveien er vår eneste ferjefrie forbindelse til et Helgeland i rask endring. En forbedret Tosenvei med høyere standard vil ikke bare bety økt sikkerhet og kortere reisetid, men vil også stimulere næringsutviklingen i regionen.

Det viktigste argumentet er allikevel at en utbedret Tosenvei gir kortere reisetid langs vei til sykehus på Helgeland, uansett hvor dette/disse blir lokalisert. Liv og helse for Brønnøys befolkning må veie tyngst i denne sammenhengen.
Fra før er vi kjent med at regionrådet jobber med ferjefri forbindelse til Sandnessjøen, og da langs kysten. Etter vår mening er dette en feilvurdering. Vi har allerede en slik ferjefri forbindelse, via Mosjøen og Toventunellen. På kort sikt er det kun en forbedret Tosenvei som vil gi kortere reisetid til Sandnessjøen, i tillegg vil dette knytte oss nærmere andre byer på Helgeland også.

Vi ser at næringslivet på kysten har behov for oppgradering av Kystriksveien, men at dette vil kreve investeringer langt utover det fylkeskommunen kan greie. Det bør derfor vurderes om Kystriksveien heller skal være en statlig vei.
Høyre mener derfor at Brønnøy kommune må være tydelige i sin prioritering til fylkeskommunen; Tosenveien må prioriteres øverst. Ideelt sett bør kommunen spille inn konkrete parseller av Tosenveien til fylkeskommunen.

 For Brønnøy Høyre,

Rune Moe, partileder