Det var en variert saksliste til siste formannskapsmøte og her kommer Høyres oppsummering;
Det tok sin tid før vi fant ut hvordan vi ønsket at Lille Brønnøya skulle brukes, men du verden så flott det ble til slutt! Vi ser på bruken at dette har slått veldig godt an, både blant barn og voksne. Imidlertid ble det en overskridelse på prosjektet på 2.7 MNOK, men anlegget skal brukes i mange år fremover og forhåpentligvis vil Lille Brønnøya bidra til både økt bolyst og styrket attraktivitet for byen vår. Veldig bra, og tusen takk til alle som har gjort Lille Brønnøya til en liten skatt!
Så hadde NHO sendt et brev til Brønnøy der de ønsker at Havbruksfondet benyttes til bruk på nye bedrifter, stedsutvikling og økt verdiskaping i lokalsamfunnene.
Dette er en nyttig påminnelse til alle politikere. For den 24. juni ble det flertall, etter et benkeforslag fra Frp, tatt ut lokasjoner som var tiltenkt til havbruk. Høyre og Venstre stemte imot. Flertallet i den saken bestod av de andre partiene (Sp, Frp, Rødt og Ap).
Rent økonomisk så koster hver lokasjon som tas ut av arealplanen Brønnøy kommune ca. 3 MNOK, pluss skatteinntekter. Dersom vi omsetter dette til stillinger, så tilsvarer det 7-8 stillinger i kommunen.
I Høyre håper vi virkelig at flertallet har tenkt over konsekvensene i arealplansaken.
For dette vil til syvende og sist handle om hva som skal velges vekk, hvilke tjenester til brønnøyværingene vil de samme partiene kutte slik at det tilsvarer 3-4 MNOK?
Av plansaker så var det igjen diskusjon om parkeringsløsninger i sentrum, denne gangen gjaldt det Storgata 33 og 72. I begge sakene er det på sin plass med skryt til Planavdelingen og Gunvald Eilertsen. Vi opplever at Planavdelingen har gjort grundige vurderinger og søkt etter løsninger.
Storgata 33 ble sendt i retur med ønske om flere alternativ. Plansjefen redegjorde for hvor begrenset spillerommet er for tomta; den er klart definert både av Storgata, Dr. Sellægs plass og Frøkenosen. Foreslått bygg kan maksimalt flyttes 1 meter sørover og tomta er for liten for utendørs parkering. Vi tror saken kommer tilnærmet uforandret tilbake. Høyre ville primært gå for innstillingen, men vi ser allikevel frem til å presentert andre alternativer.
Storgata 72 ble vedtatt med en liten justering der utkraging ble godkjent. Når det gjelder parkering, så forventer vi at utbygger får samme mulighet som det er åpnet for i Storgata 68.
I en senere sak behandlet vi forslag om å bruke 250 000 kroner for å legge til rette for bobilparkering i Valen. Sommeren 2020 viste at Valen var et populært område for bobilturister. Høyre synes dette er et svært positivt forslag. Tiltaket gir en tydelig forskjønnelse av området og det gjøres mer attraktivt også for fastboende.
Det er også viktig at tiltaket finansieres innen vedtatte budsjett, samt at investeringen vil bli selvfinansierende gjennom bruk.
Når det gjelder tiltak utover å legge til rette for bobilparkering i Valen, så vil det være helt fantastisk om vi på sikt kunne fått en bypromenade som startet i Valen og som fortsatte langs vestsiden av Torghattens gate og inn til området der det gamle registerbygget står.
I så fall vil det gi Brønnøysund en suveren promenade som strekker seg fra Valen til Sørbyen. Vi får ta opp den tråden igjen når det gamle registerbygget er revet!
Vi behandlet også høringsinnspill når det gjelder anskaffelse av flyruter for perioden 2022-27.
Her fikk vi med oss formannskapet på en et vedtak der vi ønsker at siste avgang til Brønnøy fra Trondheim, Værnes lufthavn, blir tidligst kl. 21:00 i ukedagene.
Så påpekte vi også at det er svært gledelig om vi får ruter som sikrer at vi kan komme oss til Tromsø og Nordens Paris så tidlig som kl. 09 om morgenen. Dette har stor betydning for bl.a. pasienter ved Universitetssykehuset og næringsdrivende. Det er også mange brønnøyværinger som studerer i byen, og disse vil også ha glede av forbedret korrespondanse.
Dagens viktigste sak var planforslag for detaljregulering for Toft næringsområde. Aquaculture Innovation AS har sendt inn forslag til reguleringsplan for et næringsområde på ca. 500 daa. Planene er å ha landbasert oppdrett, slakteri, fôrfabrikk mm.
Aquaculture Innovation sine planer omfatter en investering på mange milliarder kroner. Dette vil gi ca. 4.000 årsverk under utbyggingen som vil vare i 4 – 5 år, og det beregnes opptil 200 faste arbeidsplasser når anlegget er ferdig.
Til sammenligning; vi minner om at BR har ca. 420 ansatte. Ved full skala på Toft vil dette landbaserte anlegget tilføre oss omtrent "et halvt BR" om vi kan si det slik. Dette er ikke noe mindre enn fantastiske nyheter!
Havbruk er en av 3 satsingsområder i næringsplanen, og det er svært imponerende å se hvor offensive Aquaculture Innovation AS er. Brønnøy trenger flere arbeidsplasser innen havbruk. I Høyre støttet vi naturligvis kommunedirektørens innstilling fullt ut.
Vi ser frem til en snarlig behandling, og håper at det ikke fremkommer vesentlige innsigelser. Og ikke minst; så håper vi at landbasert oppdrettsanlegg på Toft er en sak det er mulig å samle politisk enighet om!
I tillegg er det fra årsskiftet innført en produksjonsavgift/lakseskatt på 40 øre pr kg laks som produseres. Denne avgiften skal gå via Havbruksfondet til vertskommunen.
Anlegget på Toft vil produsere 40 – 50.000 tonn i året, og betale inn 16 – 20 mill. kr i lakseskatt i året. Dette vil i sin helhet tilfalle Brønnøy. Vi må heller ikke glemme de positive ringvirkningene for annen tjenesteyting som 200 arbeidsplasser vil medføre. For Høyre er dette svært gode nyheter, vi trenger alle inntekter for å utvikle kommunens tjenester videre.
Men ikke alle ser det slik. Ap og Magnar Solbakk advarte om at penger ikke er alt, samt at store inntekter til Brønnøy kommune ikke må være førende. Ord som "offentlig korrupsjon" ble brukt.
I Høyre er vi forundret over en slik tilnærming i en så viktig sak. Vår grunnholdning er annerledes; i Høyre heier vi på tiltak som tar mål av seg til å skaffe bærekraftige arbeidsplasser og øke kommunens inntekter!
Nå som salget av Torghatten ASA er endelig avgjort, så vil det blir frigjort midler i milliardklassen i Brønnøy. Dette er midler som Høyre håper blir reinvestert lokalt slik at nye verdier og vekst kan skapes. Og da må vi politikere være på tilbudssiden.
Tunge aktører har tidligere karakterisert Brønnøy som næringsfiendtlig. Et slikt omdømme er vi ikke tjent med, og aller minst er vi tjent med at entusiasme og positivitet knyttet til næringsutvikling blir nevnt i samme åndedrag som "offentlig korrupsjon".
Og til slutt tar vi gjerne med velfortjent skryt til Brønnøysundregistrene for å ha utviklet system for kompensasjonsordning for næringslivet. Etter 5 virkedager er det utbetalt ca 410 millioner kroner til 1699 bedrifter. Godt å tenke på at registrene har kompetansen til å ta på seg slike krevende oppgaver!
Tore Tveråmo, varaordfører
Ørjan Moe, gruppeleder