onsdag 31. august 2011

Hvorfor vei over Trælvikodden?

Det foreligger i dag et forslag fra enkelte partier om å legge en ny vei/trase over Trælvikodden, gjerne i forbindelse med registerutbygging utenfor sentrum. Noen av de fremkomne argumentene er at det skal minske trafikken forbi Salhus skole og korte ned reiseveien for Bindalinger og Sømnaværinger som skal benytte flyplassen. Brønnøy Høyre ønsker å belyse noen av problemstillingene knyttet til dette.
Trafikkavvikling
Det er argumentert med at den nye traseen skal bli en ny innfartsåre, blant annet til en evt. registerlokasjon utenfor sentrum for å lette trafikken på Salhus. Når vi vet at pendlere fra Sømna utgjør ca 35-40 av de ansatte ved Brønnøysundregistrene og mange av disse kjører sammen utgjør dette kanskje 15 biler.

Det er også slik at de svært mange registeransatte som bor i Mosheim/Salhusområdet neppe kommer til å benytte denne traseen over Trælvikodden, da de vil kjøre korteste vei til jobb og mange også slipper av sine håpefulle i barnehage/skole. Med andre ord vil en slik trase ha liten betydning for trafikken i de travleste periodene om morgenen og ettermiddagen.

Når det gjelder hvor vidt det vil ha stor betydning å spare 3 minutter på vei til flyplassen, er det vel andre samferdselsspørsmål som er viktigere for Bindalingene og oss andre Sørhelgelendinger

Finansiering/gjennomføring
Det foreligger ingen konkret prosjektering av denne traseen og det vil også kreve omregulering av dyrebare landbruksarealer. Noe som tilsier at dette ligger relativt langt frem i tid. Det vil også være et svært kostbart prosjekt og Brønnøysundregistrene har vært tydelige på at ingen finansiering til dette vil komme gjennom deres utbyggingsplaner.

Samtidig fremstår den eksisterende traseen forbi Salhus som overmoden for opprusting. Brønnøy Høyre mener det er mye viktigere å ruste opp og få denne i forsvarlig stand. Det er også slik at utbedring av kommunikasjonen mellom Brønnøysund - Sandnessjøen, med bl.a. tunnel til Vevelstad, er mye viktigere og gir større positive ringvirkninger knyttet til oljebasene i de to byene.

Park- og friluftsområder
Det er benyttet som et argument for å flytte Brønnøysundregistrene ut av sentrum at man vil bevare byens grønne lunger. Brønnøy Høyre har vanskelig for å skjønne hvordan en desimering av Svarthopenområdet gjennom bygging av registerbygg og/eller ny innfartsåre over Trælvikodden skal bidra til dette. Vi snakker her om et område som i dag benyttes av barnehager og andre til utfarts-/turmål.

Vi mener den beste løsningen er å sikre funksjonelle og fleksible løsninger for registrene i sentrum, og utbedre dagens innfartsvei til Brønnøysund.


Tor Åge Olderbakk
Kurt A. Nilssen
Listekandidater Brønnøy Høyre

Paul Birger Torgnes
Ordførerkandidat Brønnøy Høyre