lørdag 29. oktober 2011

Svar på grunnløse påstander fra Eilert Horn

Gjennom BA har Eilert Horn ved flere anledninger kommet med en rekke påstander som fortjener tilsvar. På gladibrønnøy.no har Brønnøy Høyre gjort rede for hendelsesforløpet da vi aksepterte kravet om å støtte Kjell Trælnes som ordfører i perioden 2011-2015.

Under konstituerende møte i kommunestyret den 26. ble det overrakt blomster fra ordføreren til Eilert Horn. Dette var et forsonende øyeblikk, og en fin anledning til å sikre sitt ettermæle. I stedet har han i to påfølgende dager kommet med nye påstander.

Påstand 1: At han ved å signere avtalen med Ap kun har fulgt opp vedtaket i Sp sitt medlemsmøte 20.10.2011
Kommentar: Det var et enstemmig medlemsmøte i Sp den 20.10 som sa at det skulle signeres avtale med Ap, med dette viktige forbeholdet: Hvis ikke Høyre kom på banen med tilbud om ordførerposisjonen.
Dermed var prioritet nr. 1 for Sps medlemmer å få ordførerposisjonen.
Dette formidler ikke Eilert Horn til Høyre før på et tidspunkt hvor folk flest sover, kl 00:49 natt til 21.10. Horn valgte å fortie denne delen av vedtaket når han informerte pressen i etterkant av møtet. Dermed måtte andre personer i Sp sørge for at dette ble gjort. Et mulig motiv for dette kan ha vært å sikre egen posisjon som varaordfører.

Påstand 2: At ingen i Sp ville samarbeide med Høyre
Kommentar: Den 10.10 bekreftet Eilert Horn til Høyres forhandlingsleder at det var ”fifty-fifty” for hvilket parti Sp ville velge av Ap og Høyre, altså var det allerede da stemning for å samarbeide med Høyre.
I siste medlemsmøte hos Sp var det overveldende flertall for å gå inn i et samarbeid med Høyre. Når et solid flertall går for dette er det direkte frekt å si at ”ingen” vil samarbeide med Høyre når 20 medlemmer stemte for et slikt samarbeid. Nestleder Trond Horn sa til banett.no samme kveld at ”Flertallet gikk for å bryte avtalen med Ap og inngå ny avtale med Høyre”.
Dette er klar tale fra Trond Horn, og er ikke egnet til å misforstå.

Påstand 3: At vi ikke overholdt tidsfristen
Kommentar: Paul Birger var på Rådhuset og gratulerte Sp med ordføreren kl 09:56 fredag 21.10. Dette er 4 minutter FØR fristen utløp. Tidspunktet er bekreftet av 2 journalister fra hhv BA og HA. Samme personer kan også bekrefte at avtalen med Ap var signert og kopier av denne avtalen var klargjort for utdeling før kl 10:00. Dermed hadde Eilert Horn her gått utover sitt mandat.
Den som ikke overholdt fristene var Eilert Horn. Selv om fristen var satt til kl 10:00 var dokumentene signert, kopier tatt og utlevert til journalister FØR fristens utløp.
Det er ingen tvil om at Eilert Horn var den som personlig hadde størst vinning på å ikke motta svar fra Høyre innen fristen.

Påstand 4: At Sp skal ha ofret Eilert
Kommentar: Dette faller på sin egen urimelighet, og er å snu saken på hodet. For utenforstående kan det heller se ut som om det er forsøkt å ofre ordførerposisjonen for å sikre egen posisjon som varaordfører. Høyres forhandlingsleder fikk bekreftet den 10. oktober at Sps ordførerkandidat hadde trukket seg, i etterkant vet vi at dette ikke var sant.

Kjell Trælnes sier i BA 30.10 på spørsmål om Eilert Horn ble ofret; ”Det er ikke korrekt. Under forhandlingene med Ap støttet jeg opp om Eilert Horn som varaordfører”.

Eilert Horn som forhandlingsleder hadde malt partiet opp i et hjørne. Malingen var rød, noen innersvinger var tatt, og til slutt måtte medlemsmøte inn og korrigere kursen.

Irene Hanssen er utpekt som muldvarp, og hun har stått rakrygget både på NRK og i lokalpressen og forklart sin arbeidsmåte. Til BA sier hun; ”Jeg har handlet i full åpenhet og målet har vært ordførerverv til Kjell Trælnes i tråd med Sps uttalte intensjon”. Dette fortjener respekt. Å peke på Irene som syndebukk er en form for hersketeknikk som er utidig og unødvendig.

Eilert Horn er ikke offeret i denne saken. Tvert imot; vi oppfatter at han velger å peke på andre, i sitt tidligere parti, som syndebukker. En slik uthenging framstår som direkte utidig for oss som har vært forhandlingspart i saken. Eilert Horn forsøkte å dra ut tilbakemeldingen til Høyre så sent at Høyres forhandlere skulle være i søvn når ultimatumet fra Sp kom pr SMS. Irene Hanssen sin henvendelse var kun en opplysning om hvilket enstemmige vedtak SP hadde gjort i sitt medlemsmøte.

Fra Høyres side anser vi oss som ferdige med denne saken. Eilert Horn er fristilt, og den blågrønne samarbeidsplattformen med Sp danner grunnlag for politisk retning de kommende årene. Nå ser vi frem til å jobbe med politikk! Dette er et veivalg som et veldig godt besøkt medlemsmøte i Sp tok. Dette gleder vi oss over, og ser frem til et godt og konstruktivt samarbeid med Sp sin gruppe.

Rett skal være rett, og dette gjelder særlig for politikere som setter ærlighet og ryddighet høyt. Nettopp derfor er det viktig å gå grunnløse påstander/anklager i møte slik vi velger å gjøre her.

Kurt A. Nilssen
partileder