fredag 25. november 2011

Blågrønn samarbeidsplattform i Brønnøy

Visjon:

De samarbeidende partiene vil aktivt jobbe for at Brønnøy kommune skal bli en enda bedre kommune å bo og arbeide i.

Vi ønsker at Brønnøy kommune skal være en JA-kommune som aktivt bidrar og stimulerer til vekst og utvikling til det beste for innbyggerne, samtidig som flere flytter til kommunen.

Vi vil arbeide for å utvikle Brønnøysund som et levende og livskraftig regionssenter, med

· økt handel

· gode kommunikasjoner

· register og kulturhus i sentrum

· gjestemarina og havnepromenade

Videre vil vi arbeide for gode stedsutviklingstiltak i Hommelstø, Toft og Trælnes. Vi ønsker kunnskap i skolen og en skole der alle utvikler seg.

Kulturhus:

De samarbeidende partiene vil aktivt jobbe for en snarlig realisering av planene om kulturhus inkludert bibliotek og kulturskole i tilknytning til Thon Hotel i sentrum. Innvilget tilskudd skal benyttes i finansieringen, og partene vil jobbe for optimale løsninger m.h.t. drift og finansiering.

Sentrumsutvikling/lokalisering av Brønnøysundregistrene.

Registrenes nye lokaler må bygges ut i sentrum for på den måten å bidra til en god utvikling av Brønnøysund som regionssenter.

Dette kommer bl.a. til uttrykk i vedtaket i kommunestyremøtet 21.06.2011 og fra planutvalget i Brønnøy den 31.08.2011 hvor følgende framgår:

1. Brønnøy kommune ønsker å tilrettelegge for en utbygging og videreutvikling av Brønnøysundregistrene i sentrum av Brønnøysund.

2. Brønnøy kommune ser viktigheten av at Brønnøysundregistrene får nye lokaler som sikrer registrene et bygg som ivaretar både nåværende og framtidige behov.

3. Brønnøy kommune er positive til at Schrøderhaugen tas i bruk til byggeformål hvis ønskelig.

4. Brønnøy kommune vil bidra til en prosess som gir en god areal- og byplanmessig forankring.

5. Konklusjonene i framlagt tilleggsutredning KVU for Brønnøysundregistrene bør raskest mulig følges opp av en lokaliseringsavklaring for nytt bygg.

De samarbeidende partiene står fortsatt på dette vedtaket om lokalisering av Brønnøysundregistrene til sentrum, men at beliggenheten i sentrum må avklares i samråd med staten og Brønnøysundregistrene.

Omsorgsplanen:

De samarbeidende partiene har hele tiden støttet omsorgsplanen helt og fullt slik den er vedtatt, dvs. med sykehjem/distriktsmedisinsk senter i Brønnøysund og nybygg for utvidet aldersheim/heldøgns omsorgssentertilbud i Hommelstø. Dette legges til grunn for arbeidet i perioden.

Eiendomsskatt:

Det legges til uendret nivå på eiendomsskatt for 2012 og 2013 For 2014 er det en målsetting å jobbe for en halvering og for 2015 er målsettingen at det skal arbeides for en fjerning av eiendomsskatten uten at det går ut over tjenestetilbudet til kommunens innbyggere. Vårt forslag representerer en inntektsreduksjon på ca 13 mill NOK totalt for årene 2014 og 2015, og er tenkt finansiert gjennom inntekter fra økt aktivitet i kommunen, effektivisering av administrasjon bl.a. gjennom å gjøre Brønnøy til en e-kommune og gjennom større bruk av privat/offentlig-samarbeid.

Eiendomsskatt på verker og bruk opprettholdes.

Privat/offentlig samarbeid:

De samarbeidende partiene går inn for privat/offentlig-samarbeid i arbeidet med å realisere kulturhus og badeland.

Kløvermarka Barnehage tillates utbygd med ny avdeling som omsøkt, og med tilskudd som andre barnehager. Dette for å sikre tilstrekkelig antall barnehager på kort sikt.

Sentrumsbarnehage bygges ut i kommunal regi som vedtatt.

Det foreslås ikke, og arbeides ikke for, privatisering av skoler, sykehjem eller hjemmesykepleie i perioden.

Anbudsprinsippet benyttes på teknisk sektor i den grad det er lønnsomt for kommunen. Konkret beslutning m.h.t. vurderinger om lønnsomhet krever flertall i begge de samarbeidende partienes kommunestyregrupper.

Skole og oppvekst:

De samarbeidende partiene vil aktivt følge opp sine program på området.

· Vi ønsker en skole som løfter alle elevene

· Kvalitetsutvikling i skolen gjennom etter og videreutdanning for lærere

· Full barnehagedekning

· Utbygging av flerbrukshall på Salhus

· Å sikre et bredt fritidstilbud for barn og ungdom

Samferdsel/Kommunikasjoner:

De samarbeidende partiene vil aktivt arbeide for:

· Fortsatt utbedring av Tosenveien til fullverdig standard

· Bedring av kommunikasjonene til Sandnessjøen

· Opprettholde og videreutvikle dagens gode flytilbud med flere direkteruter

· Bedre innfartsvei til Brønnøysund

· Gang-/sykkelvei fra Nordhus skole til Toft ferdigstilles i 2012

Næringsutvikling:

De samarbeidende partiene vil jobbe for realisering av begge partienes program, bl.a.:

· Legge til rette for vekst og utvikling i eksisterende virksomheter og utvikling av nye virksomheter innen alle deler av kommunens næringsliv

· Legge til rette og være en pådriver for nybygg til Brønnøysundregistrene på en måte som sikrer fleksible og effektive løsninger og utviklingsmuligheter

· Videreutvikling og styrking av virksomheten ved Helikopterbasen i Brønnøysund slik at kommunen og regionen sikres optimale ringvirkninger av oljenæringen

· Ilandføring av gass på Horn

· Utbygging av småkraftverk i Velfjord/Tosen-området

JA-kommune:

De samarbeidende partiene skal aktivt jobbe for at Brønnøy kommune skal være en JA-kommune; smidig, seriøs og løsningsorientert, og konkret bidra til:

· Utarbeidelse og vedtak av helhetlige planverktøy i kommunen

· Kostnadseffektiv drift og tjenesteproduksjon i kommunen

· At Brønnøy kommune kan bli en e-kommune

· En god kommuneøkonomi som gir kommunen den nødvendige handlefrihet til å gjennomføre flest mulig av de tiltak partiene har lovet

· At kommunen er en seriøs og god arbeidsgiver

Partiprogrammene:

Ut over det som her er anført vil de samarbeidende partiene jobbe for gjennomføring av sine respektive program i perioden.

Kjell Trælnes,  ordfører
Paul Birger Torgnes, varaordfører