mandag 5. desember 2011

Sentrumsutvikling nå!

Sentrumsutvikling: Høyre vil snarest gjennomføre en serie med tiltak for videre sentrumsutvikling. Pakken med tiltak har en verdi på drøye 6 millioner, der kommunens andel utgjør 2,7 millioner. Utbyggerne av Havnesenteret og andre aktører vil bidra med mer enn 3 millioner. Vi ser ingen grunn til å drøye tiden med utredninger og høringer, og vil derfor være en pådriver i denne prosessen.

Dette er ikke annet enn oppfølging av kommunestyrevedtak fra juni 2011.  Da ble det vedtatt et byutviklingsprosjekt på Strømsneset i sammenheng med ferdigstilling av Havnesenterkvartalet.  

Ny omkamp? Høyre ønsker å sikre fremdriften, og ikke en omkamp om dette. Ap har tydeligvis en plan om å trenere og ta omkamp på allerede vedtatte saker. Sykehjem i Velfjord er en slik omkamp, og denne gangen er det sentrumsutviklingen som skal settes på vent. Velgere som ønsker utvikling og fremdrift må merke seg denne arbeidsformen.

Bred forankring: Prosjektet ble vedtatt av kommunestyret i juni, og tiltaket er bredt forankret både politisk og administrativt. Videre føler vi oss trygge på at folk flest i kommunen nå vil ha kvartalet ferdigstilt og forskjønnet nå som det bygningsmessige er på plass.

Hva skal gjøres? Ett av tiltakene er heving av Havnegata for å sikre bedre tilkomst til Havnesenterets underetasje. Videre skal det foretas en generell kvalitetsforbedring av området, bl.a. havnepromenaden mot Essobrygga, servicestasjonen og Gjestemarinaen. Dette er en gladsak, og vi er sikre på at dette er tiltak som vil gjøre området mer innbydende og stimulere til mer aktivitet. Endelig forslag vil forelegges formannskapet og kommunestyret før igangsetting.

Ap og sentrumsutvikling: I BA leser vi at Ap ikke ønsker handling, men heller vil bruke millioner på planlegging, utredninger og høringer, noe som vil føre til en høyst usikker progresjon. Det foreslås også å ansette en egen prosjektleder som skal ta hånd om dette. Det har allerede vært brukt mange penger på innleide arkitekter/konsulenter, ikke minst i det aktuelle området. Høyre mener tiden nå er inne for å avslutte tomsnakket og beslutningsvegringen, og heller omsette allerede vedtatte tiltak i handling.

Blindspor: Aps foreslåtte løsning vil føre til at et nyutviklet sentrumsområde blir stående halvferdig og gir i beste fall marginal effekt, siden det aktuelle området er tilnærmet ferdig utviklet. Forslaget til Ap vil ta penger FRA sentrumsprosjektet og inn i overordnet planarbeid. I verste fall medfører forslaget også bortfall av støtte fra utbyggerne og andre aktører. Ap vil dermed si NEI til drøye 3 millioner fra eksterne aktører ved å ikke være med på dette sentrumsutviklingsprosjektet. Å bruke millioner på å finne ut hva man hypotetisk sett kunne ha gjort annerledes, synes vi er sløsing med skattebetalernes penger.

Planarbeid: Høyre ser viktigheten av planarbeidet og dette vil komme i forbindelse med nybygg til Registrene. Vi kan imidlertid ikke støtte forslag som i praksis vil hindre konkret sentrumsutvikling i Havnekvartalet i 2012. 
Det er tverrpolitisk enighet om å intensivere arbeidet med den overordnede kommuneplanen, herunder både samfunnsdelen og delplanen for Brønnøysund. Finansieringen til dette arbeidet ligger i budsjettet og i henhold til lov og forskrifter vedr. konsekvensutreding.

Ap sitt utspill er derfor å ”slå inn åpne dører” når det gjelder planarbeidet i kommunen.

På denne bakgrunnen er Ap sitt forslag om stanse oppfølgingen av tidligere kommunestyrevedtak om sentrumsutvikling meningsløst.

Kurt A Nilsen, partileder
Paul Birger Torgnes, varaordfører
Margunn Ebbesen, leder Driftsstyre I
Stig Høyvik, leder Driftsstyre II