torsdag 15. desember 2011

Flere lærlinger i Brønnøy kommune

Kommunestyret fattet den 14.12 en beslutning om å øke antall lærlingeplasser i kommunen. Fra høsten 2012 skal kommunen totalt ha 13 lærlingeplasser mot dagens 10. Kommunen er godkjent lærebedrift i helsefag, barne- og ungdomsarbeiderfag, institusjonskokk, IKT, kontorfag, anleggsgartner og feierfag.

Friskt pust Lærlinger er en stor ressurs for kommunen, og skal gi friske impulser i lærebedriften. Lærlinger har ungdomslig pågangsmot og lærelyst, og for kommunen blir utfordringen å lære opp og forme lærlingen som en fremtidig arbeidstaker. Det er viktig at kommunen har positive "faddere" til lærlingene, og at lærlingen etter hvert får ta del i hele verdikjeden i faget. En lærling skal ikke være billig arbeidskraft som benyttes til ensformige arbeidsoppgaver.

Kostnader En lærlingeperiode går over 2 år og for Brønnøy kommune vil lønnskostnadene komme på ca 125 000 pr år.

Hvorfor flere lærlinger? Det er flere hensyn som taler for at kommunen er tjent med flere lærlingeplasser. Her nevnes;
- rekruttering, gjennom læreperioden blir lærling og kommune godt kjent med hverandre. For kommunen er dette en flott mulighet til både å lære opp og deretter tilsette en ferdig opplært medarbeider som er kjent med organisasjonen. Brønnøy kommune har relativt mange tilsatte over 60 år, og ved oppnådd pensjonsalder vil det bli utfordrende å erstatte disse. Derfor er det smart å profilere seg positivt overfor lærlinger.
- tilbud til ungdommen, et godt tilbud til lærlinger vil styrke posisjonen til Brønnøysund videregående skole. Et sterkt skolemiljø kombinert med mange lærlingeplasser vil styrke rekrutteringen inn til fag som kommunen trenger, som f.eks helse og omsorg. Kommunen ser det også som viktig å satse på ungdom fra eget nærmiljø. Ungdom som må flytte fra Brønnøy for å ta videregående utdanning, og som ikke får lærlingeplass heller, er i faresonen for å flytte for godt.

Ringvirkninger og videre utvikling KS har som norm at kommunene bør ha 1 lærling pr 1000 innbyggere. Med 13 lærlinger er Brønnøy langt foran dette målet. Dette er imidlertid ikke nok, og kommunen bør ha som målsetting at vi til en hver tid har 16 lærlinger i organisasjonen. Det er ønskelig at også det lokale næringsliv ser verdien av dette, og tar ansvar for å ta inn lærlinger.