torsdag 15. desember 2011

Budsjett og økonomiplan 2012-2015

Stig Arve holdt et meget bra og engasjerende innlegg når debatten rundt budsjettet ble åpnet. Her kan du lese hans innlegg!

Vi får i dag oss forelagt et budsjett som er i balanse, men bare så vidt det er. Budsjettet er svært stramt og det kreves nå at vi alle sitter "beint i båten". Her er ikke rom for mange utskeielser.
Det hevdes at det tåler sammenligning med Kostra; en tabell som skal være en slags geniforklart fasit for kommuner som ønsker å sammenligne seg med hverandre. En statistikk som gjør kommunene like.

Rett nok tåler noen av tallene i vårt budsjett sammenligning med Kostra, men slett ikke alle.

Kravet til frie midler sier i Kostra 3-5% av brutto budsjett. For oss ville et slikt tall betydd mellom 12 og 20 millioner kroner som vi som vi kunne drevet politikk for. Frie midler vi kunne votert inn i nye tiltak for kommunens innbyggere, som f.eks tryggere skolevei, egenkapital til f.eks en ny etasje på sykehjemmet. Eller en ny idrettshall, ja kanskje til og med en svømmehall.

Nå er vi ikke der – ennå. Men Høyre akter å komme dit. Ikke i dag, men i nær framtid.

Først må vi skaffe oss kunnskap. Derfor går vi inn for dagens budsjettforslag for å gi oss tid til virkelig å knuse tall og stille de spørsmål som må stilles om aktiviteten i Brønnøy kommune.

Bruker vi denne halve milliarden til beste for befolkningen eller ikke?Har vi det beste skoletilbudet? Kan vi finne flere ressurser til helse og omsorg? Går byggesaksbehandlingen så raskt som det er mulig?

Høyre er ikke fornøyd med at vi tangerer Kostra på enkelte områder.

Vi vil gjerne ha det bedre enn Kostra. For Høyre ønsker ikke at vi bare skal være lik alle andre. Vi ønsker at Brønnøy skal være bedre enn andre kommuner.

Vi skal være en kommune som blir foretrukket framfor andre. Det være seg næringsaktører som ønsker å etablere virksomhet her, og derved tiltrekke seg mennesker som ønsker å flytte hit, og bo her.

Ikke bare fordi det tilfeldigvis var en jobb her, men fordi her er det en kommune som virkelig legger seg i selen og tilrettelegger for de som ønsker å gjøre noe.

Brønnøy skal være et livskraftig regionssenter som viser vei. Og det skal vi klare.

Vi har allerede begynt dette arbeidet. Kan vi få mer ut av pengene som brukes?

Kan ting gjøres enklere, smartere og samtidig ha samme eller sågar bedre kvalitet. Høyre har mer tro på at det er mulig, en at det er umulig. Skal vi endre kommunens "levesett" kreves det en ansvarlig gjennomgang av alle sektorer.

Hva brukes 40 millioner til i fagstaben?

Er det nødvendig at kommunen skal være nest største entreprenør i kommunen?

Nyttegjør vi oss kapasiteten ved sentralkjøkkenet?

Når slike spørsmål veies opp mot behovet til våre innbyggere, kan vi få svar som sier at kommunen bruker penger feil.

Som et ansvarlig parti vil Høyre ikke basere sine beslutninger på at vi tror ting kan gjøres smartere. Høyre skal gjennom det neste halvåret skaffe seg kunnskap slik at vi kan si at "vi vet" at ting kan gjøres smartere.

Høyre gikk til valg på dette. Og valgresultatet viser at vi fikk tillit. Den tilliten skal vi fortsatt ha når vi kommer til valget om fire år.

For da skal vi ha skapt en kommune som er foretrukket – av alle.

Arbeidet har vi startet. Flere spørsmål er stilt om hvordan kommunen utfører sitt daglige virke. Hvordan pengene – eller rettere sagt: felleskapets midler - vi har til rådighet forvaltes. Hvilke tjenester som utføres – og hvordan. Dette er ingen liten jobb, men vi skal klare det.

Som politikere er vi folkets ombud. Det er vår jobb å påse at kommunen drives slik som innbyggerne ønsker – ikke nødvendigvis som kommunen selv ønsker.

Stig Arve Høyvik, gruppeleder Høyre