fredag 16. desember 2011

Varaordførerens lønn

BA har på sine nettsider en artikkel med tittelen ”Tredobler lønna”. Sannsynligvis mener avisen å si at vervet som varaordfører nå skal ha 30 % av ordførerlønna. Det medfører derimot ikke riktighet å si at Paul Birger Torgnes som varaordfører vil komme ut med en 3-doblet lønn som følge av vedtaket.

Dersom man i stedet velger å forholde seg til faktiske opplysninger fra Skatteetaten, vil det være åpenbart for de fleste at det ikke er privatøkonomiske grunner som ligger til grunn for at Paul Birger engasjerer seg i lokalpolitikken.

Når både Høyre og Ap i forhandlingene sist høst så nødvendigheten av å øke tilstedeværelse for varaordfører så var dette med bakgrunn i at vi alle ser at det er nødvendig med mer tilstedeværelse av varaordfører i det politiske arbeidet som foregår mellom møtene. At Høyre endte opp med 30 % i stedet for 20 % som var Ap sitt forslag – ja så begrunnes dette med at vi ser at Brønnøy står foran viktige jobber i tiden som kommer som krever mer tilstedeværelse av varaordfører.

Det er derfor tendensiøst og uredelig av BA å si at lønna tredobles. Rett nok øker avlønningen til varaordføreren, men totalen for Paul Birger vil være negativ.

Hvorfor da dette brennende engasjementet for lokalpolitikken? Vi har i en tidligere blogg skrevet om den lokalpatriotismen som preger ham.

Siden nominasjonsmøtet tidlig i år har Brønnøy Høyre hatt gleden av å jobbe tett med Paul Birger. Med stor arbeidskapasitet, kreativitet og nettverk var han en vesentlig bidragsyter til vårt rekordvalg i september.

Paul Birgers ambisjoner på vegne av Brønnøy-samfunnet er store, langt større enn personlige ambisjoner. Ikke minst kom dette til syne da Høyre besluttet å gi avkall på ordførerposisjonen i forhandlinger med Sp. Dette ble gjort for å sikre partiet varaordføreren, og dermed en gylden mulighet til å prege Brønnøy-politikken i kommende valgperiode.

Selv om budsjettet er stramt, så står kommunen også foran store og spennende muligheter. Ikke minst gjelder dette næringspolitikk. Høyre frykter derfor at for lite politisk nærvær, fort kan bli en dyr form for sparing.

Det burde derfor være gledelig at den politiske ledelsen i Brønnøy blir styrket ved at varaordføreren vektes til en 30 % stilling av ordførerlønnen.

Høyre er også forundret over fremferden til Johnny Hanssen (Ap) som merkelig nok prøver å score billige poeng på noe han selv har vært med å vedta. Han deltok selv i utvalget som fremmet forslaget om godtgjørelse til politikere. I kommunestyret tok han til motmæle mot sitt eget forslag. Dette er en useriøs og lite troverdig arbeidsform.

Det hører også til historien at fremforhandlet avtale mellom Ap og Sp skulle gi 20 % stillingsbrøk til varaordfører. Netto forskjell her er drøye 67 000 kroner.

Stig Høyvik, gruppeleder
Margunn Ebbesen, leder Driftsstyre I og medlem av reglementsutvalget