fredag 14. september 2012

Høyre og kommuneøkonomi




Ap sitt partiapparat på Youngstorvet har nå masseprodusert et sverteinnlegg der det settes frem feilaktige påstander om Høyres kommunepolitikk. Lokalt er det Johnny Hanssen som er Youngstorvets diskenspringer, senest i BA lørdag 8. september. Hanssen viderefører solide Ap-tradisjoner ved å sette frem slike åpenbare usannheter. I stedet for å fronte egen politikk, så er tydeligvis taktikken å skremme velgerne bort fra Høyre.




Vi i Høyre prater helst om egen politikk, og tror slike debattinnlegg heller styrker oss enn svekker oss.



Sannheten er at Høyre har bevilget samme antall kroner til kommunene i sine alternative budsjetter som de rødgrønne. Det er altså ingen reduksjon i kommunale overføringer om våre alternative budsjetter hadde blitt vedtatt. Derimot ønsker Høyre en annen modell for fordeling.



Det er fordi Høyre ønsker å ta makt fra staten, for å overføre den til kommunene. Vi tror oppriktig at flest mulig avgjørelser skal tas nærmest mulig innbyggerne. Dermed kan kommunene selv avgjøre hvilke tjenestetilbud de vil prioritere lokalt. Husk at det er kommunen selv som kjenner sin egen situasjon best, og derfor er best skikket til å ta de beste beslutningene.



Den rødgrønne regjeringen utnytter kommunene i dagens system, ved at antallet lovpålagte oppgaver økes, uten at det følger penger med oppgavene. Dette vil Høyre endre. Regjeringens politikk overfor kommunene fører til at det lokale selvstyret svekkes og kommunenes handlefrihet innskrenkes. Dette er en politikk som Høyre ønsker å snu. Det er på høy tid med en helhetlig endring av inntektssystemet, der kommunene stimuleres til å legge enda bedre til rette for lokal verdiskaping.



De siste 7 årene har den rødgrønne regjeringen vært ansvarlig for kommuneøkonomien. Verken innbyggere, politikere eller kommuneadministrasjonen har merket særlig forskjell fra den forrige regjeringen. Mange kommuner sliter med å få budsjettene til å gå opp, og det er ikke så rart. Realveksten i kommuneøkonomien viser nemlig at regjeringens skjønnmaling av de senere års kommuneøkonomi er vanskelig å finne igjen i virkeligheten.



Når det gjelder tallene som Hanssen referer til, så skriver departementet at ”… en fullstendig beregning av utslagene av alle endringer i perioden 2005-2012 er det derfor ikke mulig å lage”. I den grad Johnny Hanssen kan berike både departement og oss andre med faktakunnskap her, så vil det være interessant. Inntil videre lar vi departementets vurdering være toneangivende for gehalten i Hanssens avisinnlegg.



Vi forventer ikke at det skal skje, men det ville vært mer prisverdig om Johnny Hanssen heller så med kritiske øyne på hvordan dagens regjering har behandlet kommune-Norge.



Margunn Ebbesen, fungerende varaordfører (H)