torsdag 6. september 2012

Barnehageplass til alle!


I siste kommunestyremøte ble det diskutert hvorvidt det faktisk var overkapasitet i barnehagene eller ikke. Rådmannens saksfremlegg tydet på at kommunen har 510 godkjente plasser, mens det faktiske behovet var på 460 plasser. Problemet er bare at i de 510 godkjente plassene, så var det tatt med 60 plasser i Kløvermarka barnehage. Dette er plasser som eier i forrige uke signaliserte at de ikke ville bygge ut.



Rent teoretisk mangler dermed kommunen 10 plasser. Virkeligheten er dessverre den at kommunen mangler 20 plasser. En overkapasitet unnfanget på skrivebordet viser seg altså å være en underkapasitet i det virkelige liv. Fortvilte foreldre bruker venner og kjente for å få kabalen til å gå opp.

Brønnøy kommune er i vekst, og antallet brønnøyværinger er stigende. Veksten fortsetter hos Brønnøysundregistrene, det er forlenget drift for flere tiår ved kalkbruddet i Velfjord og Torghatten styrker sin konsernadministrasjon, bare for å nevne noe. I tillegg kommer en rekke spennende etableringer som en konsekvens av aktivitet knyttet til olje og gass. Mye tyder på at SSB sine fremskrivingstall for Brønnøy vil bli slått med god margin.

Posisjonspartiene i Brønnøy ønsker at kommunen skal fremstå som attraktiv og være et soleklart førstevalg for både etablerte, nyrekrutterte og hjemflyttede brønnøyværinger. Skal vi greie det, så må kommunen tilby full barnehagedekning. I familier flest jobber begge foreldrene, og det er derfor avgjørende at kommunen kan tilby nok plasser.

Brønnøy Høyre er tydelig på at vi Brønnøy Kommune ønsker en blanding av private og kommunale barnehager for å sikre at kravene i Barnehageloven blir oppfylt, og for å sikre mangfold, kvalitet og valgmuligheter.
2. Brønnøy Kommune ønsker et kvalitativt godt barnehagetilbud som sikrer barnehageplass til alle, dvs ikke bare til de som etter loven har krav på plass.
3. For å sikre kvalitet og mangfold er det viktig at kommunen forholder seg til private og kommunale barnehager på en likeverdig og forutsigbar måte, både m.h.t. godkjenning av tilskudd og i den løpende oppfølging
Brønnøy Kommune ønsker en blanding av private og kommunale barnehager for å sikre at kravene i Barnehageloven blir oppfylt, og for å sikre mangfold, kvalitet og valgmuligheter.
2. Brønnøy Kommune ønsker et kvalitativt godt barnehagetilbud som sikrer barnehageplass til alle, dvs ikke bare til de som etter loven har krav på plass.
3. For å sikre kvalitet og mangfold er det viktig at kommunen forholder seg til private og kommunale barnehager på en likeverdig og forutsigbar måte, både m.h.t. godkjenning av tilskudd og i den løpende oppfølging
ønsker en blanding av private og kommunale barnehager. Dette sikrer mangfold, kvalitet og valgmuligheter. Høyre ønsker også å sikre plass til alle som ønsker det, og ikke bare til de som etter loven har krav på plass.

Kommunen alene greier ikke å bygge nok barnehageplasser. Vi er avhengige av private utbyggere. Det er derfor viktig at kommunen forholder seg til private og kommunale barnehager på en likeverdig og forutsigbar måte. Særlig viktig er dette for godkjenning av
tilskudd.

Posisjonen bestående av Sp, Høyre, Venstre og Frp satte rådmannens innstilling til side og håper at dette gir såpass sterke signaler til eierne av Kløvermarka barnehage til at de allikevel vil vurdere en utbygging.

Opposisjonen med Ap og Johnny Hanssen i spissen, støttet på sin side rådmannens innstilling og ville stilltiende akseptere en manko på 10 barnehageplasser. Angsten for at private eiere kan lykkes med sin satsing og dermed få et overskudd, er såpass stor at de heller vil la barn og foreldre mangle barnehageplass.

Dersom noen flytter fra kommunen på grunn av manglende barnehageplass, så er dette dårlig reklame for kommunen. Posisjonen ser denne risikoen, og er undrende til at Ap har en slik avventende holdning.

Margunn Ebbesen                Tor Åge Olderbakk
Leder Driftsstyre 1 (Høyre)    medlem Driftsstyre 1 (Høyre)