torsdag 6. desember 2012

Budsjett uten økning i eiendomsskatt


Den blågrønne alliansen i Brønnøy har gjort flere viktige prioriteringer i forbindelse med budsjettarbeidet for 2013. Det har vært svært viktig å unngå økning i eiendomsskatten. Denne skatten har en elendig sosial profil, og rammer innbyggerne på en tilfeldig måte. Rådmannen har foreslått å øke denne gradvis for å kunne dekke løpende oppgaver. Begrunnelsen er at det ikke finnes midler til å dekke kommunens planlagte investeringer og drift.

Høyre har gått til valg på å fjerne eiendomsskatten, og det løftet står vi ved. Derfor velger Høyre en annen innfallsvinkel, og spør heller hvor det er størst vekst i kommunens utgifter. Det er lønnsutgifter som særlig skiller seg ut.

Lønnsutgifter utgjør hele 73,1 % av de totale driftsutgiftene i kommunen. Utviklingen er dessverre negativ sammenlignet med tidligere år. Bare økningen i lønns- og pensjonsutgifter fra 2012–2013 utgjør ca 25 mill NOK.

I fremlagt budsjett utgjør lønn 100,25 % av kommunens frie inntekter, mens tilsvarende tall for 2012 var 97,93 %. Lønn i 2011-regnskapet utgjorde 96,7%.

Etter vår mening er det på dette området vi bør sette inn tiltakene. Det er svært bekymringsfullt at lønn overstiger kommunens frie inntekter. Vi har et mål om å komme ned mot 97 %, dvs på omlag samme nivå som i 2011. Greier vi å justere dette ned til 2011-nivå, så utgjør dette drøye 15 mill NOK. Dette vil gi handlingsrom for å utøve politikk. Justeringen vil ta flere år, og vi er nødt til å begynne denne prosessen i 2013.

Formannskapet tok også enstemmig til orde for en politisk diskusjon der hensikten er å se på driften administrativt og i alle virksomhetsområder.
Kommunestyret skal sette sammen en gruppe bestående av èn representant fra alle parti og rådmannen. Egen sak fremmes kommunestyret tidlig første halvår 2013.

I utgangspunktet ønsker Høyre å koble lønnsbudsjettet opp mot en prosentandel av kommunens frie inntekter. Makter vi dette, så legger vi også et grunnlag for å kunne drive politikk, samt gjennomføre flere av våre løfter til velgerne. Kall det gjerne en handlingsregel; vi mener at det vil være klokt å styre etter en slik handlingsregel for å skape trygge rammer for en sunn kommuneøkonomi.

Heldigvis fikk Høyre og de andre samarbeidende partiene gjennomslag for sitt syn i formannskapet. 

Formannskapets budsjett er et gyldig budsjett i balanse. Det er uten økning i eiendomsskatten i 2013, og det legges opp til en halvering av eiendomsskatten i 2014 og bortfall av eiendomsskatten fra og med 2015.

Dette krever at vi greier å øke kommunens inntekter eller reduserer kostnadene. Årets budsjett er stramt, og vil kreve disiplin fra alle parter. Men samtidig er vi sikre på at budsjettet peker ut en vei som sikrer et godt kvalitetsmessig tjenestetilbud til innbyggerne og legger til rette for fortsatt vekst i kommunen.