mandag 29. april 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 17, 2013)


Redaksjonskomiteen i ”Glad i Brønnøy” har bedt meg som fungerende ordfører i Brønnøy om bidra med et ukentlig innlegg hvor jeg informerer om det politiske livet i kommunen og tanker jeg måtte ønske å dele med dere. Dette er en invitasjon jeg selvsagt ikke kan si nei takk til.
Jeg kunne heller ikke takke nei til å delta på Brønnøy Revmatikerforening sitt 20-årsjubileum på LHL fredag kveld. Det var en hyggelig og inspirerende jubileumsmarkering sammen med nær halvparten av foreningens 175 medlemmer.

Foreningen er aktiv med tilbud om aktivitet i varmtvannsbasseng, kurs, faglige og sosiale sammenkomster og organiserte turer. Den innsats tillitsvalgte i revmatikerforeningen og frivillige i de nær 200 øvrige lag og foreninger vi har i Brønnøy representerer et utrolig aktivum for kommunen og innbyggerne. De bidrar aktivt til et fantastisk tilbud til innbyggerne og bidrar til å gjøre livet ”rikere” og bedre for svært mange. Det var derfor en fornøyelse og kunne få overlevere blomster og en gavesjekk som en erkjentlighet og symbolsk støtte til innsatsen som legges ned. Gratulerer med miljøet!
Den siste tiden har imidlertid ikke bare vært ”festpreget” for meg og den øvrige ledelse i kommunen. Aktivitetsnivået er høyt, og selv om kommunen er inne i en aktiv og positiv periode er det også utfordringer og krevende innsats i det løpende arbeidet. Jeg vil stikkordsmessig ta dere med på noen av de viktige oppgavene jeg har vært engasjert i den siste tiden:

Arbeidsplasser:
    • Experia besluttet før påske å legge ned sin virksomhet i Brønnøy p.g.a. digitalisering av regnskapsrapporter fra Danmark som tidligere vært lagt inn manuelt i Brønnøysund, og tap av et viktig oppdrag.
    • Fra kommunens side intensiverte vi umiddelbart etter at denne beslutningen ble kunngjort jobben med å sikre lokalisering av Gjeldsregisteret til Brønnøysund. Margunn fikk også så godt som hele fylkestinget (unntatt SV) med på en positiv uttalelse, og i går besluttet regjeringen å legge Gjeldsregisteret til Brønnøysundregistrene. I første omgang ikke mange arbeidsplasser til tross for stort omfang. Mulighetene framover er store.
    • Mesta flytter hovedkontoret for Helgeland til Brønnøysund. Her blir det et betydelig antall arbeidsplasser, selv om ikke alle kommer til vår kommune.
    • Totalt sett har vi derfor hatt en positiv netto utvikling av arbeidsplasser i kommunen den siste mnd. Dette til tross for nedleggingen av Experia hvor konsekvensene for de ansatte er svært negative. NAV har overfor kommunen bekreftet at de engasjerer seg aktivt for å bistå disse, og slik vi har forstått det er arbeidsmarkedet lokalt i så måte lovende.
Lovlighetskontroll:
    • Kommunestyrerepresentantene Eilert Horn (fristilt), Johnny Hansen (AP) og Leon Aune (AP) framsatte i desember 2012 krav overfor Fylkesmannen om lovlighetskontroll vedr kommunestyrets vedtak om budsjett/økonomiplan.
    • I Kommunestyremøte i januar inviterte posisjonen AP og de fristilte til å justere vedtaket noe, mot at de trakk kravet. Dette gjorde de ikke.
    • Fylkesmannen har nå avvist kravet fra de tre kommunestyrerepresentantene med den begrunnelse at det ikke er vesentlige feil eller mangler ved budsjettet eller økonomiplanen.
    • Det var godt å få det avklart, selv om det ikke kom som noen overraskelse. Trist at 3 kommunestyrerepresentanter bidro til usikkerhet og merarbeid som har vært skadelig for kommunen.
    • Jeg håper vi nå kan legge dette bak oss og at vi i fellesskap kan jobbe for å gjøre Brønnøy til en enda bedre kommune å bo i. Oppgavene er mange, og vi er tjent med å trekke i lag for å realisere flest mulig.

Kommuneplanarbeidet:
    • Kommuneplanarbeidet drives fram i tråd med den vedtatte planstrategi. Tidligere i vinter er både oppstartsmøte og temamøte vedr helse og oppvekst gjennomført.
    • fredag var det verdiskaping og næringsutvikling som var tema, med godt frammøte fra kommunen og næringslivet og meget interessante innlegg.
    • Vi fortsetter nå med møte vedr. frivillighet den 2. mai, deretter grendemøter på Toft, Hommelstø og Trælnes før vi tar for oss regionsenterutvikling i møte 30. mai.
    • I tillegg til medvirkning gjennom deltakelse på møtene har innbyggerne full anledning til å følge prosessen på kommunens hjemmeside hvor all informasjon legges ut. Alle kan også komme med innspill.
    • Målet er fortsatt endelig politisk beslutning av planen i høst.
Sentrumsbarnehage:
    • Kommunestyret fattet sist sommer vedtak om at Sentrumsbarnehagen måte realiseres innenfor en kostnadsramme på 35 mill kr.
    • Administrasjonen la siste formannskapsmøte fram et revidert opplegg med en ramme på vel 38 mill kr, dette til tross for at de innkomne anbud var på 21,3 mill kr på mva + tomt + planlegging.
    • Formannskapet var av den oppfatning at vi trenger disse barnehageplassene, og at det ligger forbedringer både m.h.t. kvalitet og effektivitet i å realisere sentrumsbarnehagen. Ut fra dette er det all grunn til å tro at kommunestyret går innfor at den skal bygges.
    • På den annen side ønsket formannskapet å få en detaljert framstilling av differansen mellom anbudet på 21,3 mill kr og totalrammen på 38 mill kr, samt at man enstemmig anmodet kontrollutvalget om å se på hvorfor kommunestyrets vedtak om ramme på 35 mill kr ikke var etterkommet.  Overskridelsen gjør at det blir 3 mill kr mindre til andre viktige formål som f.eks innen helse og omsorg, skole, barnevern, trafikksikring m.m..
Registerbygg:
    • Brønnøy Kommunestyre har hele tiden gått innfor at nytt registerbygg må lokaliseres i sentrum, og vedtok i forrige periode å stille Schrøderhaugen til disposisjon for formålet.
    • Kommunen og det lokale næringslivet har også vært positive til en kombinasjon av nybygg og renovering, men etter at NHD og Statsbygg for kort tid siden gjorde det klart at dette ikke blir noen reell mulighet, samt at Statsbygg har signalisert at Schrøderhaugen ble for liten, fattet planutvalget vedtak om å stille tomtene til Havnebygget/Brækkans til disposisjon for nybygg til registrene. Dette skjedde etter at havnesjef, leder i havnestyret og flere medlemmer av havnestyret var konsultert og hadde gitt positive tilbakemeldinger, forutsatt at havnefunksjonene i sentrum ble opprettholdt på minimum samme nivå som i dag. Samtidig besluttet også planutvalget å signalisere at Brønnøysundregistrene er så viktig for kommunen at man vil være fleksible i forhold til dagens bestemmelser vedr. byggehøyde og utnyttingsgrad.
    • Dette ble svært godt mottatt av Statsbygg som signaliserte at det gjorde et utbyggingsalternativ i kombinasjon med Schrøderhaugen mer robust.
    • Statsbygg jobber med å utrede flere lokaliseringsalternativ i og utenfor sentrum, de skal legge fram en innstilling før sommerferien, og regjeringen ønsker å ta beslutningen før valget..
 Veisaker:
    • Tosenveinemnda, hvor ordføreren i Brønnøy er leder, hadde et godt og konstruktivt møte rett etter påske. I møtet ble det avtalt prosesser for å sikre videre rassikring på det mest utsatte området, og videre oppgradering av veien. Regjeringen har varslet 7 milliarder ekstra til rassikring av fylkesveier de neste 10 årene..
    • Sykkelplanen for Brønnøysundområdet ble vedtatt i formannskapet, og går til kommunestyret for endelig beslutning. Det ble i formannskapet framsatt ønske om å utvide sykkelveinettet forbi Skarsåsen til Sylternkrysset, for å redusere risikoen for ulykker på denne utsatte veistrekningen
    • Når det gjelder øvrige trafikksikkerhetstiltak, så var konkret forslag om utbedring av trafikkområdet utenfor BBU til behandling i siste formannskapsmøte. Alle var positive til dette, men ønsket også at viktige tiltak som sykkelbane i tilknytning til Brønnøysundbrua, rundkjøring/undergang ved Tore Holmbygget på Salhus og sykkelvei ved Skarsåsen blir innarbeidet i kommunens prioritetsliste, og at dette skjer før kommunestyremøtet 8. mai.

Valgstyret:
    • Valgstyret er kommet godt i gang med sitt arbeid, og med unntak av at Lund krets slås sammen med Salhus, og at man også foretar sammenslåinger i Velfjord (samtidig som skyss sikres) blir opplegget i tråd med tidligere praksis.
    • Det er foretatt noen mindre justeringer i de lokale stemmestyrene som følge av dødsfall, flytting og personer som har bedt om fritak.