fredag 3. mai 2013

Margunns tale til Høyres landsmøte, 3.mai

Først må jeg si jeg er veldig godt fornøyd med at Høyre har tatt et klart standpunkt i forhold til konsekvensutredning av Nordland VI, VII og Troms II med sikte på å få åpnet disse områdene for petroleumsvirksomhet, men selvsagt med krav til miljø, sikkerhet, beredskap og til sameksistens med andre næringer.

2. kandidat til Stortinget; Margunn Ebbesen

Selv kommer jeg fra Helgeland og vi har hatt petroleumsaktivitet utenfor kysten vår i mange år nå. Dette har vært en aktivitet som først nå de seneste årene begynner å vise seg med gode ringvirkninger i form av aktivitet og vekst i ulike næringsveier på land. Det er en gryende optimisme - la denne optimismen få grunnlag for ytterligere vekst.





Når vi snakker om petroleumsvirksomhet og ringvirkninger er det et krav fra oss i nord at oppgaver i forbindelse med denne virksomheten utenfor vår kyst blir lagt til vårt landområde - der hvor aktiviteten foregår. Ved nye tildelingsrunder og i PUD- er ved utbygging er det forventning til Høyre om at det skal settes krav til selskapene om bruk av lokalt næringsliv i Nord.





Dette betyr at både myndigheter og selskaper må ta vare på mulighetene. Vi forventer at myndighetsfunksjoner innen petroleum skal flyttes nordover i takt med utviklingen. Vi vil ikke være tilskuer til at selskaper "utenfra" får hånd om kremjobbene.

Bare som en saksopplysning så er hele 8000 kvadratkilometer av Nordland fylke vernet. Altså like stort som hele Vest-Agder fylke, eller nesten 4 ganger Vestfold fylke. Så det arealet vi har igjen både på land og til havs må vi få lov å bruke til næringsutvikling - slik at vi kan få stans i fylkets største eksportartikkel - nemlig ungdom.  Mulighetene må tas i bruk også hos oss.

Skal vi bo og videreutvikle næringslivet i nord må vi få lov til å ta i bruk mulighetene, altså utvikle havbruksnæringen, utvikle petroleumsnæringen, utvikle ny fornybar energi og gi startskudd for at mineralnæringen kan ta i bruk ressursene i Norges mest ressursrike landsdel.

Vi ser frem til fortsettelsen - ta Nordland i bruk til beste for Norge!

Margunn Ebbesen