fredag 10. mai 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 19, 2013)


Til tross for at uke 19 kun hadde 4 ordinære arbeidsdager ble den preget av ekstraordinær høy aktivitet, med generalforsamlinger, grendemøte, og møter i planutvalg, formannskap og kommunestyre, samt stor aktivitet internt i kommunen.

Rådmannens oppsigelse.
Rådmann Anne-Bjørg Aspheim leverte tirsdag ettermiddag sin oppsigelse. Hun har vært ansatt i Brønnøy Kommune de siste 8 år, og har gått gradene fra Controller via ass Rådmann til hun de siste 2 år har vært rådmann. Aspheim har utmerket seg som en meget dyktig og kompetent medarbeider og har hele tiden hatt kommunestyrets fullt tillit, og kommunestyret beklager at hun har valgt å si opp stillingen. Som øverste administrative leder i kommunen har hun vært mottaker av kritiske merknader fra de politiske partiene m.h.t. vedtak som politikerne ikke mener har fått den ønskede oppfølging. Denne kritikken har ikke på noen måte vært rettet mot rådmannen som person, men mot den som politikerne formelt må forholde seg til.
Aspheim er den tredje rådmannen som forlater rådmannsstillingen i løpet av 4 – 5 år. Dette er ikke noen heldig situasjon for Brønnøy Kommune, det er ønskelig med langt større kontinuitet i en slik stilling i en kommune med vekst og utvikling.
Kommunestyret har satt ned et utvalg på 3 politikere og 2 ansatterepresentanter for å lede prosessen med rekruttering av ny rådmann, og dette arbeidet har alt tatt til.

Kommunestyremøtet.
Rådmannens oppsigelse ble naturlig nok hovedsaken på onsdagens kommunestyremøte, men også andre viktige saker ble behandlet. Bl.a. ble sykkelplanen for Brønnøysundområdet enstemmig vedtatt, og det ble også framsatt ønske om at det utenfor planområdet også bygges sykkelvei fra Skarsåsen til Skillevik, Utbyggingen av Sentrumsbarnehagen ble også enstemmig vedtatt basert på de foreliggende anbud og kostnadsrammer.
Til kommunestyremøtet var det også to interpellasjoner:
  • En om kommunepolitikernes deltakelse i Borgertoget 17. mai. Her var det bred enighet om at det er ønskelig at de kommunepolitikerne som har mulighet deltar i toget. Fram til 200-årsjublieet for grunnloven i 2014 skal man se nærmere på hvordan den politiske deltakelsen best kan gjennomføres. I denne sammenheng må det også hensyntas at mange av politikerne har andre posisjoner og oppgaver innen organisasjoner, lag og foreninger og i andre deler av kommunen enn Brønnøysund.
  • En om Eiendomsskatt på Opplysningsvesenets fond (OVF) sine eiendommer i Brønnøy.  Fra interpellanten ble det tatt utgangspunkt i at OVF i følge egne vurderinger har eiendommer til en markedsverdi på 15 – 300 millioner kr i Brønnøysundområdet, mens man bare betaler kr 8.500 i eiendomsskatt. Ordføreren opplyste at eiendomsskatt beregnes uavhengig av hvem som er innehaver av eiendommen. Det er eiendommens formål og markedsverdi som avgjør både grunnlag og sats for eiendomsskatt. Det aller meste av OVF sine eiendommer I Brønnøysund er i dag friområder og friluftsområder som ut fra sitt formål verdsettes til kr 0,- når grunnlaget for eiendomsskatt fastsettes. I forbindelse med den pågående kommuneplanprosessen vil det bli vurdert om deler av disse arealene med fordel kan reguleres til utbyggingsformål, og i så fall vil de automatisk ble beskattet i henhold til nytt formål. Fra Høyres side har vi gått til valg på å fjerne eiendomsskatt på boligformål i løpet av valgperioden.

Kommuneplanen – Grendemøte på Toft.
Mandag kveld ble det første grendemøtet i forbindelse med kommuneplanen avholdt. Dette skjedde på ungdomshuset Solvang på Toft og omfattet hele øysamfunnet vest for Brønnøysund. Møtet var svært godt besøkt og ble preget av gode og konkrete innspill som vil være til stor nytte for det videre planarbeidet. De fleste innspill gikk på arealer til bolig og næring, gang/sykkelvei samt bedring av tilgjengelighet til Torghatten. I tillegg til ønske om regulerte boligområder ble det også framsatt ønske tilrettelegging for spredt boligbygging og kommunalt engasjement på veisektoren i slike områder. Det ble også tatt opp ønske om å legge enda mer til rette for båtliv med bl.a. flytekaier som allmennheten kan benytte. De neste grendemøtene er i Hommelstø den 15. mai og på Trælnes den 21. mai.

Generalforsamlinger.
Mai måned er generalforsamlingsmåneden framfor noen, og 8. mai ble det avholdt 3 generalforsamlinger i selskap hvor Brønnøy Kommune er en sentral aksjonær, i Torghatten ASA, Helgelandskraft AS og Helgeland Industrier AS.
  • På generalforsamlingen til Torghatten ble oppkjøpet av Widerøe en sentral sak. Det er imponerende at Torghatten gjennom etableringen av WF Holding AS sikrer seg majoritetseierandel og kontroll over flyselskapet uten å måtte be aksjonærene i Torghatten om mer penger. Gjennom kjøpet vil Torghatten doble sin omsetning slik at den kommer over 7 milliarder kr og antall ansatte vil passere 4.000. Torghatten har med dette kjøpet sikret seg posisjonen som Norges ledende transportkonsern. For Brønnøy Kommune er det også positivt at selskapet fortsetter å betale et godt aksjeutbytte med 4 kr pr aksje.
  • Helgelandskraft sitt resultat ble siste år påvirket av utviklingen i kraftmarkedet, noe som påvirker både årsresultat og utbytte. Det påvirker heldigvis ikke selskapets utbyggingsplaner for Sør Helgeland hvor det gjennomføres et arbeid med ny hovedoverføringslinje til 250 millioner kr. Dette vil bidra til en sikrere strømforsyning til regionen, og betydelige positive ringvirkninger også i utbyggingsfasen. Helgelandskraft jobber også målrettet videre med utbyggingsplanene i Tosbotn hvor man fortsatt mangler konsesjon for overføringslinjen fra Tosbotn til Lande.