mandag 13. mai 2013

Brønnøy Høyre og Sentrumsbarnehagen



Brønnøy Høyre har hele tiden støttet Sentrumsbarnehagen. Dette fordi vi har vært og fortsatt er pådrivere for å sikre full barnehagedekning i kommunen. Det vil si, ikke bare barnehageplass til de som etter loven har krav på det, men til alle som ønsker det. Full barnehagedekning er et viktig tiltak for å sikre rekruttering av kvalifisert arbeidskraft både til kommunen, Brønnøysundregistrene og næringslivet. Det er dermed også en forutsetning for vekst og utvikling i kommunen.


Sentrumsbarnehagen skal erstatte 3 mindre og "slitne" barnehager i sentrum, og vil bidra til å gi både barna og de ansatte bedre forhold. Samtidig vil en ny moderne  barnehage medføre effektivisering og driftsmessig være økonomisk fordelaktig for kommunen.

Opprinnelig kostnadsestimat for sentrumsbarnehagen var omlag 27 mill kr. Da vedtak om utbygging ble fattet ble den økonomiske rammen vedtatt til 33 mill kr. Til tross for dette fikk kommunestyret i 2012 forelagt seg et prosjekt med en kostnadsramme på omlag 41 mill kr inklusive uforutsett høye tomtekostnader. Flertallet i kommunestyret aksepterte ikke dette, og fattet vedtak om at prosjektet skulle realiseres innenfor en kostnadsramme på 35 mill kr. Det vil si omlag på samme nivå som da prosjektet ble vedtatt, med tillegg for prisstigning og dyrere tomt.

I formannskapsmøtet den 25. april i år ble  saken på nytt lagt fram, etter at nye anbud var innhentet, og kostnadsrammen var nå 38,1 mill kr. Hele formannskapet var av den oppfatning at det var behov for å gjennomføre utbyggingen til tross for overskridelsen av rammen. Høyre og SP ønsket å legge saken fram for kommunestyret til beslutning uten konkret innstilling på grunn av at kommunestyrets vedtak ikke var etterlevd. Videre ønsket et enstemmig formannskap mer detaljert informasjon om differansen mellom totalentreprisen på 21.3 mill kr og totalkostnadene på 38 mill kr. Et enstemmig formannskap ønsket også at kontrollkomiteen skulle gjennomgå prosessen som førte til avviket i forhold til kommunestyrets vedtak i 2012.

I kommunestyremøtet 8. mai fulgte Høyre opp sitt ønske om å realisere utbyggingen av Sentrumsbarnehagen, ved å ta opp rådmannens forslag fra formannskapet. Dette ble enstemmig vedtatt, og Høyre er glad for at utbyggingen nå gjennomføres. Vi ser fram til åpning av barnehagen våren 2014, vi er også glade for at kostnadsrammen er redusert med 3 mill kr i forhold til forslaget i 2012. Derimot er vi ikke tilfreds med at kostnadene ligger 3 mill kr høyere enn det kommunestyret vedtok som ramme. Dette medfører at vi i kommunen har 3 mill kr mindre til å bruke på andre viktige og sårt tiltrengte tiltak, både innenfor skolesektoren, innen helse og omsorg og på andre områder.

Høyre jobber hver dag med å utvikle Brønnøy til en bedre kommune for oss alle. Vi forventer fremdrift og effektuering av vedtak som fattes. Det er derfor viktig og nødvendig at kommunestyrevedtak respekteres som formelt fattede og bindende vedtak, og ikke som retningsgivende eller som politiske ønsker.

Fra Høyres side ønsker vi derfor å få gjennomgått prosessen i saken for å for å klarlegge årsaken til avviket i forhold til vedtaket som ble fattet. Dette for å lære, og for å unngå at det samme skal skje i framtidige prosjekter. Etter vår vurdering er kommunens egen kontrollkomite det rette organ til å gjennomføre dette, og vi vil derfor fortsatt engasjere oss for en slik gjennomgang. Kontrollkomiteen kan på selvstendig grunnlag undersøke en sak nærmere, uten at kommunestyret nødvendigvis må be om det.

Stig Arve Høyvik
Gruppeleder Høyre