mandag 20. mai 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 20, 2013)



Årets mai gir kun uker med 4 ordinære arbeidsdager. Til tross for det ble uke 20 også preget av høy aktivitet, med grendemøte, og møter i bl. a planutvalg og formannskap, samt stor aktivitet internt i kommunen. Oppsigelsene til rådmann og ass rådmann preget også uken.


Oppsigelsene.
Oppsigelsene til rådmann og ass. rådmann representerer en stor utfordring for kommunen. Kommunen mister som følge av oppsigelsene 2 meget dyktige ansatte, med stor kapasitet, og som det vil bli krevende å erstatte. Kommunestyret har satt ned et utvalg på 3 politikere og 2 ansatterepresentanter for å lede prosessen med rekruttering av ny rådmann, og dette arbeidet har alt tatt til. Når det gjelder ass rådmann så er dette i utgangspunktet ikke en stilling politikerne skal forholde seg til, og dermed heller ikke skal ansette. Den spesielle situasjonen med at begge stillingene nå er vakante gjør likevel at man må se nærmere på dette. Det forhold at man nå ansetter den 5. rådmannen i kommunen på mindre enn 8 år gjør utfordringene ekstra sterke. Det er derfor svært uheldig at enkeltpersoner i det fristilte politiske miljø prøver å slå politisk mynt på dette, ved å framsette urimelige og uriktige påstander i media. Et enstemmig kommunestyre har beklaget oppsigelsen, bekreftet sin tillit til rådmannen og tatt oppsigelsen til etterretning. Basert på dette bør politikere og andre legge rådmannens oppsigelse og begrunnelsen for denne til grunn.

Formannskapet og planutvalget.
Foruten informasjon om ass rådmanns oppsigelse og arbeidet med rekruttering av ny rådmann var hovedsaken i formannskapsmøtet plan og prioritetsliste for trafikksikkerhetstiltak, og som nytt prosjekt for 2014 ble trafikkløsningene ved BBU prioritert.

Planutvalget drøftet i tillegg til en del dispensasjonssaker den videre dialogen vedr. Kommuneplanen, og gikk inn for at det skal legges til rette for en ny runde med grendemøter når skisser til ny arealplan for kommunen foreligger.

Kommuneplanen – Grendemøte i Hommelstø.
Onsdag kveld ble det andre grendemøtet i forbindelse med kommuneplanen avholdt. Dette skjedde på klubbhuset til Hilstad il og omfattet hele området innafor Gåsheia. Innledningsvis ble Hilstads imponerende aktivitet på anleggsområdet i Hommelstø presentert. Laget har gjennom en formidabel dugnadsinnsats skaffet lokalbefolkningen et aktivitetstilbud det står stor respekt av. Møtet var svært godt besøkt og ble preget av gode og konkrete innspill som vil være til stor nytte for det videre planarbeidet. De fleste innspill gikk på behovet for å legge til rette for økt aktivitet. Forenkling og bedring av mulighetene for hyttebygging ble trukket fram, tilrettelegging for økt sjømatproduksjon både fra fiskeri og oppdrett i Velfjorden, gjennom økt kunnskapsinnhenting og undersøkelser, var også tema. For kalkvirksomheten ble langsiktighet trukket fram. Et annet tema som ble trukket fram av flere var veistandard, både på fylkesvei og kommunale veier. Det ble også stilt spørsmål med status og framdrift for omsorgssenteret i Hommelstø sentrum. Neste grendemøte er på Trælnes den 21. mai.

Kulturprisen 2013.
Kulturprisen for 2013 ble utdelt 17. mai, til Margareth Lynne Miller (Minnnesota) og Tor Q Mathisen for deres fantastiske innsats med bygdebøkene i Brønnøy. Arbeidet med bøkene høster stor respekt både lokalt og nasjonalt, og bygdebøkene har fått en kvalitet som ligger i det desidert høyeste sjikt. Hittil siste bygdebok, som tar for seg øyområdene vest for Brønnøysund, ble lansert 2. Pinsedag under Torghatten Rundt.

Skolevedlikehold.
Blant alle landets kommuner var Brønnøy nominert som en av 5 kommuner for beste vedlikehold.  Selv om det til slutt ble Trondheim som stakk av med seieren, så er det all grunn til å være stolte over å bli nominert som en av de 5 beste i landet på området. Gratulerer og takk for innsatsen til alle som har bidratt!


Folketallsøkning. 
Folketallet i Brønnøy økte med 13 personer i første kvartal i år, og det er nå 7.872 innbyggere i Brønnøy. De er gledelig at vi har både tilflytting og fødselsoverskudd. Det var 11 flere som flyttet til kommunen enn som flyttet fra kommunen, og de var 2 flere fødsler enn dødsfall. Det er kun to kommuner på Helgeland som hadde fødselsoverskudd i årets første kvartal.