lørdag 25. mai 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 21, 2013)

Oppsigelsene til rådmann og ass. rådmann.
Lokalmedia har den siste tiden hatt fyldig dekning av oppsigelsene til den administrative toppledelsen i kommunen. Både politikere, tillitsvalgte og andre har uttalt seg. Ragnvald Dundas (V) har en reflektert og grundig kommentar i lørdagens BA. De fleste av de øvrige kommentarene har også hatt et saklig innhold, men dette gjelder ikke alle. Det er trist at de fristilte forsøker å slå politisk mynt i en så vidt krevende situasjon for kommunen. 

Rådmannen har selv redegjort for sin oppsigelse og begrunnelse for denne. Jeg og alle i det politiske miljøet beklager hennes oppsigelse, og vil sterkt anbefale at man legger hennes begrunnelse til grunn og avstår fra spekulasjoner og usaklige politiske beskyldninger. Kommunen både trenger og fortjener at det politiske miljøet nå har fokus på å få på plass en kompetent og god administrativ ledelse.

Både ordføreren og Høyre har hele tiden understreket at partiet har full tillit til rådmannen og mener hun er en kompetent og dyktig medarbeider. I noen saker har enkeltrepresentanter fra flere parti, også Høyre, stilt spørsmål m.h.t. oppfølging av politiske vedtak. I en del tilfeller har det også vært et samlet formannskap/kommunestyre bak slike henvendelser. Formelt sett skal politikerne forholde seg til rådmannen, og hun har derfor vært mottaker av slike spørsmål. Dette er ikke usaklig kritikk, selv om enkelte representanters formuleringer som løsrives fra helheten, i ettertid kan framstå som mindre heldige.

Når det gjelder opplysningene fra de fristilte om at ordføreren skal ha ”klubbet rådmannen og nærmest jaget henne ned fra talerstolen”, så er dette ukorrekt, og beskyldningene som framkom i media vedr dette ble tatt opp og korrigert ved påfølgende kommunestyremøtes åpning. Ordførere presiserte at han ikke hadde klubbet ned rådmannen, men at strek i saken var satt. Det ble etter at strek var satt stilt konkret spørsmål som rådmannen fikk svare på. Av formelle grunner ble det ikke åpnet for innlegg verken fra rådmann eller andre. Verken kommunestyret eller rådmannen hadde merknader til dette.

Ordfører skal hensynta både den enkelte representant sin rett til å ta opp saker, og arbeidstakers integritet og verdighet, og jeg mener at både kommunestyret og ordfører har ivaretatt hensynet til rådmannens verdighet og integritet.

Arbeidet med rekruttering av ny rådmann.
Arbeidsgruppen som ble nedsatt for å lede rekrutteringen av ny rådmann er kommet godt i gang med sitt arbeide. Tilbud fra rekrutteringsselskap er innhentet og prosessen med utvelgelse er inne i en avsluttende fase. Det legges opp til en prosess hvor man kombinerer åpen utlysning og søknad med ”headhunting”. Det er ventet at prosessen vil ta 4 – 6 mnd, avhengig av tilgangen på kandidater.

Kommuneplanen – Losjin på Trælnes.
Tirsdag kveld ble det tredje og foreløpig siste grendemøtet i forbindelse med kommuneplanen avholdt. Dette skjedde på Trælnes. Møtet var svært godt besøkt og ble preget av gode og konkrete innspill som vil være til stor nytte for det videre planarbeidet. Velforeningen hadde laget en særdeles god presentasjon av dagens status og ønsker og behov framover. De fleste innspill gikk på behovet for å legge til rette for økt bosetting. Langsiktighet i avtaler med Sømna kommune for skole og barnehage ble framhevet som meget viktig. Også tilgang på byggeklare tomter måtte bedres. Selv om det var mange ledige tomter i henhold til reguleringsplan, så var ikke disse tilgjengelige for folk. Muligheten for fradeling av tomt utenom boligområdende ble også tatt opp av flere. Trælnes grenser opp til Sømna kommune og Berg er det naturlige tettsted for mange. Kommunegrensen oppfattes derfor som et unaturlig skille. Fra enkelte deltakere på møtet ble det derfor gitt uttrykk for håp om at ny kommunestruktur ville føre til at denne kommunegrensen forsvinner. På møtet ble det også orientert om kommunens planer for Reinfjord Lille og utviklingsprosjekt for området som Sømna og Brønnøy kommune samarbeider om. Dette prosjektet skal gå over 3 år, og har en økonomisk ramme på 3 mill kr. 50 % av dette finansieres med statlige tilskudd.

Sykehusstruktur på Helgeland.
På tirsdag hadde Helgelandssykehuset invitert ordførerne på Helgeland til møte for å orientere om utredning av framtidig sykehusstruktur på Helgeland.  Fram til 1. mai 2014 skal sykehusstrukturen på Helgeland vurderes. Det er hovedsakelig 3 modeller som skal vurderes:
1)    Fremskrive nåværende modell, 2) Utrede en modell med tre klinikker lokalisert til nåværende sykehus og et nytt ”sengesykehus”, og 3) Utrede en modell hvor man legger ned all somatisk aktivitet i nåværende sykehuslokalisasjoner og bygger et nytt sykehus.  
Dette blir en spennende og viktig utredning der man må sikre at det er kvaliteten på helsetilbudet til Helgelendingene som står i fokus og ikke tradisjonell politisk lokaliseringskrangel. Takk for initiativet og lykke til med prosessen

Nytt registerbygg
Statsbygg har denne uken hatt flere møter med bl.a. Brønnøy kommune vedr. nytt registerbygg. Dette har skjedd på administrativt nivå og hovedsakelig dreid seg om tekniske forhold. Statsbygg jobber fortsatt med utredning av flere lokaliseringsalternativ både i og utenfor sentrum. Målet er å avklare tomtevalget før sommerferien i år, og at forprosjektet skal være ferdig innen november 2014. Brønnøy Kommune har hele tiden signalisert at man primært ønsker en lokalisering i sentrum, og har skissert flere mulige løsninger. Etter kommunens syn er det viktigste at Brønnøysundregistrene får lokaler som sikrer optimale løsninger for vurdere utvikling og vekst. I tillegg er det ønskelig at en investering på mer enn en milliard kr også benyttes på en måte som bidrar til å utvikle Brønnøysund til et enda bedre og mer livskraftig regionssenter. Fredag 31. mai er nettopp regionssenterutvikling tema på Brønnøy Kommunestyres utvidede kommuneplanmøte. Statsbygg skal delta på dette møtet.

Ruteutviklingsprosjektet
Onsdag var det møte i styringsgruppen for det såkalte ruteutviklingsprosjektet som jobber for å styrke flytilbudet mellom Stavanger, Helgeland, Harstad og Hammerfest. Sør Helgeland Regionåd er medeier i prosjektet og jeg sitter i styringsgruppen. På onsdagens møte var jeg imidlertid forhindret fra å delta, og varaordføreren deltok i mitt sted. Det gjenstår fortsatt noe markedsundersøkelse. Lokal på Sør Helgeland er det fortsatt noen bedrifter som ikke har svart, og Brønnøy Næringsforum og Brønnøy Kommune vil i fellesskap følge opp disse. Det er viktig å ha et best mulig beslutningsgrunnlag når nye rutetilbud skal utvikles og alle som har mottatt henvendelse oppfordres derfor til å svare så raskt som mulig. Målet er å kunne presentere rapporten fra prosjektet under årets oljemesse i Stavanger i slutten av august.

Ny varaordfører?
De siste dagene har det vært betydelige spekulasjoner rundt evt ny varaordfører og fakta kan oppsummeres slik:
  • Margunn Ebbesen har underrettet om at hun kommer til å fratre som midlertidig varaordfører p.g.a. valgkamp og kommende Stortingsjobb.
  • Det er et faktum at det er de faste medlemmene av formannskapet som er valgbare som midlertidig varaordfører. Ellen Stangvik har konkludert med at hun ikke er kandidat.
  • Som fungerende ordfører har jeg både et ansvar for at kommunen formelt til enhver tid har en varaordfører. Basert på dette har jeg uformelt snakket med gruppelederne, slik at de skulle få nødvendig tid og anledning til å vurdere dette. De to første som ble kontaktet var naturlig nok gruppelederne for AP og Høyre som representerer de største gruppene, både i formannskapet og kommunestyret. Basert på dagens sammensetning av formannskapet var det p.g.a. spesielle omstendigheter for alle praktiske forhold bare AP sine representanter som var reelle kandidater.
  • Formelt sett er det kommunestyret som skal velge midlertidig varaordfører etter innstilling fra valgnemnda. Valgnemnda består av formannskapets medlemmer samt gruppelederne for de partiene som ikke er representert i formannskapet.
  • Dette er bakgrunnen for at fungerende ordfører har tatt opp saken uformelt slik jeg har gjort, etter at dagens varaordfører har signalisert sitt ønske om permisjon/fritak.