mandag 17. juni 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 24, 2013)


Sammen i sorgen

Både i det politiske miljøet og på rådhuset har ordførerens bortgang preget uken, både gjennom sorg over å ha mistet en god kollega og venn og praktiske oppgaver i forbindelse med begravelsen og minnestunden på tirsdag. Fra alle hold legges det ned en unik velvilje og aktiv innsats.



Foruten stor lokal deltakelse fra familie, venner og kollegaer blir det også tilreisende fra politiske miljø og myndigheter i begravelsen og minnestunden. Rådhuset vil være stengt fra kl. 11.00 på begravelsesdagen.



Brønnøysundregistrene 25 år

Brønnøysundregistrene markerte torsdag at det er 25 år siden Brønnøysundregistrene formelt ble etablert. Før dette hadde løsøreregisteret og en del andre registre ligget som en avdeling under Sorenskriveren i Brønnøy. Markeringen skjedde på Samfunnshuset på dagtid og på Tørrfiskbrygga på kvelden. Det var en verdig markering hvor nåværende og tidligere ledere, statssekretær, representanter for embetsverket og andre tok et tilbakeblikk på 25 fantastiske år, samtidig som man også dristet seg til å se litt framover. Jublieumsboka,  ”Brønnøysundregistran – vær så god - 25 år med orden, forenkling og digitalisering”, ble også presentert av forfatteren Harald Harnang, før den ble gitt som gave til alle ansatte og andre deltakere på jubileumsmarkeringen. Undertegnede var også invitert som ”taler”, og benyttet anledningen til å trekke fram Brønnøysundregistrenes særdeles sterke betydning for Brønnøysund og Sør Helgeland-Regionen.

Lokalisering av nytt registerbygg

Behovet for nye lokale til registrene ble trukket fram av flere, og viktigheten av å få lokaler som sikrer optimale arbeidsforhold for de ansatte, og fullgode muligheter for vekst og videre utvikling ble trukket fra av alle. Som fungerende ordfører trakk jeg i tillegg fram viktigheten av at registrene fikk en lokalisering og utforming som bidrar til å løfte Brønnøysund som regionsenter, til glede for oss som bor her, men også for å gjøre det mer attraktivt å rekruttere nye medarbeidere til registrene og andre virksomheter.

I lørdagens BA har lederen i Brønnøy AP også et innlegg der han argumenterer for AP sitt ønske om at registrene må lokaliseres utenfor sentrum. Dette har AP programfestet og det ligger derfor ikke noe overraskende i dette.

Overraskende blir det imidlertid når han hevder at ”posisjonens aktivitet i saken er nærmest panikkartet”. Jeg kan berolige Berg og AP med at posisjonens handlinger kun består i oppfølging av lovlig fattede vedtak i kommunestyre og planutvalg. Kommunestyrevedtaket om ønsket lokalisering i sentrum er fra juni 2011. Det var i denne sammenheng at Schrøderhaugen ble tilbudt som tomt. Dette skjedde før jeg kom med i lokalpolitikken, men etter det jeg har registrert ble vedtaket fattet med overveldende flertall, 22 mot 5 stemmer. (Høyre hadde da 2 representanter i kommunestyret). Etter at Statsbygg i vinter gjorde det klart at renovering av deler av dagens bygningsmasse kombinert med nybygg ikke lenger var noe alternativ, besluttet Planutvalget, etter å ha konferert med ledelsen ved Brønnøy Havn, og tilby tomt der dagens havnebygg og gamle Brækkans ligger. Forutsetningen var at havneterminal skulle innpasses i nybygget. Statsbygg signaliserte at dette var konstruktivt og bidro til å gjøre sentrumsalternativene mer robuste. Ut over dette har ikke posisjonen hatt noen aktivitet.

Vi registrerer derimot at Brønnøy AP har sendt en delegasjon på 3 personer til Oslo, og i møte med 2 statssekretærer, embetsverket i 2 departement og Statsbygg, aktivt argumentert mot vedtak fattet i folkevalgte organ i Brønnøy.

Om noe kan kalles panikkartet må det være en slik framgangsmåte. Partiet viser igjen ringeakt for det lokale folkestyret. Det samme skjedde da AP sin forrige leder, gjennom personlig kontakt til bekjente i fylkeskommunen, prøvde å få stanset tildeling av midler til det regionale kulturhuset.

Registerbygget er også tatt opp i en svært leseverdig kronikk fra Stortingsrepresentantene Michael Tetzschner og Frank Bakke-Jensen som er gjengitt i www.gladibronnoy.no.

Lokalisering av registerbygget vil bli tema på møter i Regionrådet for Sør Helgeland og Planutvalget i Brønnøy i uka som kommer. Det er ventet at Statsbygg legger fram sin innstilling før sommerferien.

Tar utfordringen fra Iver Dreiås

Iver Dreiås har i et velformulert og humørfylt tilsvar på et innlegg fra meg i BA kommet med en utfordring:

…….. Jeg skal ikke plage leserne med flere tall, men heller komme med følgende løfte/garanti:

Om vi møtes i 2033, og befolkninga i Brønnøy (vel og merke uten kommunesammenslåing) har passert 10.000 innbyggere se fram til å motta en flaske cognac av beste merke. Denne kan han sitte og nippe til i solnedgangen, mens han bivåner min egen hatt. Tar du utfordringen Paul Birger?

Jeg bekrefter at jeg svært gjerne tar denne utfordringen på strak arm, forutsatt at jeg er så heldig å oppleve å bli 79 når gammel. For at Iver ikke skal komme i den ulykksalige situasjon, at tanken på å fortære sin egen hatt, bidrar til at han aktivt skal engasjere seg mot vekst og utvikling i Brønnøy, vil jeg tilby han å endre ”måltidet” til en bedre middag vi kan nyte sammen i 2033, uavhengig av folketall. Cognac av beste merke anbefaler jeg at vi opprettholder i tråd med Iver sin garanti.

Annen møteaktivitet:

Uka har også inneholdt en betydelig møteaktivitet:
- Driftsstyre 1 har hatt møte og bl.a. tildelt midler til lag og foreninger
- Regionrådets utvalg for ringvirkninger av olje og gassaktiviteten har hatt møte
Medlemsmøte i Brønnøy Høyre
- Styremøte i Forskningsrådet
- Kirkelig Fellesråd
- Møte med ledelsen for Utflytterstevnet som i år har 50-årsjubileum. Stevnet åpner i år den 11. juli.