lørdag 15. juni 2013

Statlig stedsutvikling


Når staten skal inn å investere tungt i nybygg, er det avgjørende at det tas hensyn til stedsutvikling.
Statens virksomheter utenfor Oslo er viktige for mange lokalmiljøer, og påvirker disse både som en stor lokalarbeidsgiver, så vel som en del av bybildet i de respektive lokalmiljøene de holder til.
Skal man bygge nytt, kan lokalisering av nybygg være svært avgjørende for stedsutviklingen og lokalmiljøet rundt. Derfor er det viktig at det lokale miljøet involveres i lokaliseringsbeslutningen.

Et godt eksempel finner vi i Drammen, hvor Husbankens nye bygg har vært en viktig del av byutviklingsbildet i en by som har fått priser for sin helhetlige tankegang rundt nettopp stedsutvikling. Bygget er lokalisert nær jernbanestasjonen, nær sentrum og har vært med på å løfte en viktig del av byen og området rundt.

Stedsutvikling handler også i stor grad om næringsutvikling verdiskaping, og arbeidsplasser. Attraktive steder tiltrekker seg flere bedrifter og den beste arbeidskraften. Stedsutvikling kan i seg selv bidra til flere arbeidsplasser og til å skape større optimisme og fremtidstro. Resultater viser at antallet ideer og planer for nyetableringer skyter i været etter hvert som det kommer positive, synlige resultater på stedet.

Derfor er også det forestående nye bygget til Brønnøysundregisteret et svært spennende prosjekt. Her skal det investeres 1,2 milliarder kroner, en sum som tilsvarer det totale investeringsnivået lokalt iBrønnøysund totalt. For en kommune med under 8000 innbyggere, er dette en massiv satsing. I en by med et vagt definert sentrum hvor det har vært mye diskusjon rundt stedsutvikling, er det avgjørende å få ta del i en lokaliseringsprosess som kan definere Brønnøysunds fremtid.

På regjeringen.no kan man lese «Erfaringer viser at kommuner som lykkes best med sin stedsutvikling har forankret arbeidet godt hos politisk og administrativ ledelse og i kommuneorganisasjonen for øvrig. Aller helst bør det være tverrpolitisk enighet om satsingen siden arbeidet vil gå»

Derfor oppfordrer vi til nettopp dette, tverrpolitisk samling rundt det som kan bli tidenes satsing i Brønnøysund. Vi mener sentrum bør utvikles og styrkes, og tror den beste løsningen sett i et stedsutviklingsperspektiv er at det nye bygget plasseres i sentrum.

Frank Bakke-Jensen og
Michael Tetzschner
Stortingsrepresentanter,
Høyre