mandag 10. juni 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 23, 2013)

Lokalisering av registerbygg.
I forbindelse med Brønnøy Kommunestyres temadag den 31. mai, vedr. kommuneplanenes del om regionssenteret, ble det opplyst fra regionrådslederen at regionrådet ikke ønsket registeret lokalisert på kaia eller Schrødereiendommen, og at Salhus var et godt lokaliseringssted. Det er nå avklart at regionrådet ikke har behandlet lokalisering av registerbygget. Videre at 4 av de 5 kommunene som deltar i Sør Helgeland Regionråd ønsker en lokalisering i Brønnøysund sentrum. Saken vil bli tatt opp i regionrådets møte den 17. juni. Statsbygg er orientert om dette og har bekreftet at de ser bort fra opplysningene som ble gitt på temadagen.


Planutvalget og formannskapet
På onsdag var det møte i planutvalget og formannskapet, og alle saker som ble behandlet fikk enstemmige beslutninger, dette til tross for at det var store og krevende saker hvor det tidligere har vært ulikt syn. Jeg tar med noen av hovedsakene:
   *     Årsregnskapet for 2012 som viste et overskudd på 0,4 mill kr, dvs for alle praktiske forhold et nullresultat. Økonomisjefen hadde en pedagogisk god gjennomgang av regnskapet som også vil bli gitt i kommunestyret. Selv om vi formelt sett har et regnskap som går i null, og selv om vi er bedre stilt enn mange andre kommuner er det grunn til bekymring. Den underliggende kostnadsutviklingen gjør at kommunen vil gå med betydelige underskudd i årene som kommer dersom det ikke settes i verk korrigerende tiltak. Det er dette den såkalte budsjettgruppen som kommunestyret har satt ned, og som består av gruppelederne for de 6 politiske partiene, skal jobbe med. Det er viktig at konkrete forslag kommer i god tid for 2014-budsjettet legges fram.
  • Tertialrapporten for 1.tertial 2013 viser at stort overforbruk på skole og oppvekstsektoren, og dersom trenden fortsetter vil underskuddet på sektoren komme godt over 4 mill kr. Virksomhetsområdelederne er bedt om å utrede konsekvensene av tiltak for å bringe utgiftene i tråd med budsjett. Det er grunn til å understreke at budsjettet for 2013 på kostnadssiden er identisk med det rådmannen/administrasjonen la fram høsten 2012. Det ble ikke foretatt endringer på dette under den politiske behandlingen av saken.
  • Reguleringsplan for Salhus Skole som er justert for nye behov som følge av bygging av flerbrukshallen i tilknytning til skolen ble vedtatt.
  • Reguleringsplan for å sikre fortausløsning helt ned til Toft i samband med de pågående utbedringsarbeidene på FV 54 fra Nordhus til Toft ble også vedtatt.
  • Kravspesifikasjon for anbud på omsorgssenter i Hommelstø sentrum ble også avklart i møte, og anbud blir lagt ut så snart det er praktisk mulig.

Stor olje- og gass- aktivitet
I uka som gikk var det stor aktivitet på Olje- og gassfronten m.h.t. saker som gjelder vår region:
  • Oljekonferansen i Sandnessjøen – ”Nordland Offshore” var meget godt besøkt, selv om vi kun var 2 – 3 personer fra Sør Helgeland i forsamlingen. Ringvirkninger fra eksisterende og planlagte felt, Statoils planer for drift Nord, Aker Solutions sin etablering i Nord-Norge og Sandnessjøen var viktige og sentrale tema. Mest konkret og en absolutt høydare var Bart-Heyerdahl (daglig leder i Helgeland V&M) sin gjennomgang av aktiviteten i Norskehavet og de ringvirkninger dette har gitt lokalt. Det har vært en utrolig positiv utvikling de siste årene, og dette er fortsatt bare begynnelsen. Til slutt på konferansen var det debatt mellom sentrale nordlandspolitikere. Undertegnede tok opp viktigheten av å redusere reisetiden mellom Br.sund og Sandnessjøen ned mot timen. Det er 7 mil mellom basebyene og det er ufattelig at vi bruker nærmere 3 timer på strekningen i dag. Målet må være fergefri forbindelse, og i første omgang tunell under Velfjorden. Olav Fjellså (BP) var også krystallklar i sin oppfølgende kommentar. Staten (Stortinget) har besluttet at basefunksjonene på Helgeland skal være delt mellom Brønnøysund og Sandnessjøen, og da den også følge opp med kommunikasjoner som gjør basen(e) konkurransedyktige. Dersom ikke vil konkurransehensyn raskt kunne reise spørsmålet om å samle alle funksjonene ette sted, enten i Brønnøysund eller Sandnessjøen.
  • Aasta Hansteen-utbyggingen ble som forventet vedtatt av Stortinget sist fredag, og dermed kom klarsignalet for investeringer på 60 milliarder kr rett utenfor kysten av Helgeland. For Brønnøysund innebærer dette økt aktivitet over Helikopterbasen i mange år framover, samt at vi fra neste høst vil få plassering av et nytt SAR-helikopter med en total bemanning på om lag 20 personer inkl helsepersonell.
  • Rekordaktivitet utenfor Helgeland. For tiden er det i tillegg til Norne og Skarv hele 5 rigger i aktivitet utenfor Helgeland. Dette medfører stor aktivitet både i Brønnøysund og Sandnessjøen.

Fylkeskommunen og nordiske energiselskap i Brønnøysund
Sist onsdag hadde Nordland Fylkeskommune tatt med seg en rekke nordiske energiaktører på besøk til Brønnøysund og Sør Helgeland, og jeg fikk gleden av å skryte hemningsløst av regionen vår i løpet av 30 minutter. Dette er en takknemlig oppgave da vi har en fantastisk region fra naturen sin side, og også et spennende og variert næringsliv. Basert på tilbakemeldingene falt presentasjonen og oppholdet i Brønnøysund godt i smak hos de nordiske gjestene.

Ordfører Kjell Trælnes har gått bort
Torsdag ettermiddag mottok vi det triste budskapet om Kjell Trælnes sin bortgang etter 10 mnd sykdom. Trælnes har vært den lengst sittende ordfører i dagens Brønnøy kommune og ble i 2011 valgt for sin 4.periode. Totalt satt han i 14 år i ordførerstolen. Han var en høyt respektert politiker, og godt likt kollega og venn. Hans bortgang preger oss alle, og på rådhuset samlet ansatte og politikere som var på huset seg til en felles stund fredag morgen. Det er også lagt ut kondolanseprotokoll på rådhuset. Begravelsen vil finne sted i Brønnøy Kirke den 18. juni kl 12.00.

VG og Sør Helgeland.
I forbindelse med at Hurtigruten fra og med 9. juni utvider sin liggetid i Brønnøysund hadde VG en flott artikkel med masse god reklame for Sør Helgeland. Hovedoppslaget var at Hurtigrutepassasjerene nå tilbys omvisning på Norsk Havbrukssenter. Artikkelen anbefales for alle lokalpatrioter og reiselystne, se http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=10103841