søndag 30. juni 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 26, 2013)

Nordatlantisk fiskeriministermøte
Fra søndag til tirsdag hadde Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen 6 ministerkolleger fra Russland, EU, Canada, Færøyene, Island og Grønland, og deres delegasjoner, 30 personer totalt, på besøk i Brønnøysund-området. Både lokale aktører og værgudene bidro til et særdeles vellykket opphold. Temaet for møtet var bærekraftig sjømat, med hovedfokus på havbruk. Lisbeth og hennes kolleger i Fiskeri- og Kystdepartementet skal ha all honnør for den aktive måten de involverte kommune og lokale aktører på, og ut fra tilbakemeldingene fra de besøkende ble både de faglige og sosiale forventningene overinnfridd. Som fungerende ordfører og lokalpatriot er jeg stolt over innsatsen lokalmiljøet la ned. Flott reklame for regionens reiseliv og næringsliv.

Direkteferge
Tirsdag kom nyheten om at fylkesrådet lyser ut anbud med direkteferge mellom Horn og Tjøtta. I tillegg vil det som i dag være en ferge som trafikkerer Tjøtta-bassenget, dvs. strekningen  Forvik - Tjøtta og anløpsstedene mellom. Fergeforbindelsen Horn – Andalsvågen opprettholdes også. Dermed opprettholder man en god fergeforbindelse for Vevelstad, samtidig som reisetiden mellom basebyene Brønnøysund og Sandnessjøen reduseres betydelig, til glede både for næringsliv og sykehusbrukere. Målet må være å få Brønnøysund og Sandnessjøen-området til å fungere tilnærmet som ett bo og arbeidsmarked. Direkteferga kutter ned reisetiden, men er ingen endelig løsning. Konseptvalgutredningen som startet opp den 19. juni blir derfor svært viktig, og et naturlig neste skritt vil være tunnel under Velfjorden, som TØI alt har beregnet som lønnsomt. Det endelige målet er fergefri forbindelse på hele strekningen.

Registerlokalisering
Engasjementet rundt lokalisering av nytt registerbygg har vært stort den siste tiden, med underskriftskampanjer og avstemminger i regi av BA-nett.

I tillegg har Fylkesråd Hild-Marit Olsen (AP) i en gjennomarbeidet og god kronikk i BA, på generelt grunnlag fått fram viktigheten og betydningen av sentrumsutvikling. I lørdagens BA ble dette fulgt opp med debattinnlegg fra, og intervju med tidligere byplanlegger og kommunalråd Magnus Heide Westerberg, som på en innsiktsfull måte konkluderer med at det nye registerbygget må plasseres så sentralt i byen som mulig.

Etter planen skulle Statsbygg denne uken ha levert sin anbefaling til NHD, men i og med at saken ikke er offentlig før NHD har behandlet den, vet vi ikke om så har skjedd, eller hva anbefalingen gikk ut på. Så snart NHD har konkludert og fremmet søknad(er) i henhold til plan og bygningsloven har vi konkret(e) alternativ å forholde oss til. Kommunen vil da legge ut saken til offentlig innsyn slik at alle får anledning til å komme med sine innspill. De innspill som kommer vil selvsagt bli vurdert under kommunens behandling av saken i løpet av høsten.

Som fungerende ordfører har jeg gitt uttrykk for at underskriftslister og avstemminger vil bli registrert og framlagt for kommunestyret, samtidig som jeg har uttalt at de neppe kan tillegges noen formell vekt. Dette står selvsagt ved lag, uavhengig av resultat av avstemminger og uavhengig av om listene er for eller mot de ulike alternativene. Foruten at dette er formelt korrekt, er det også i tråd med praksis i Brønnøy Kommune, jfr. innføring av eiendomsskatt og de underskriftslister som da ble framlagt.

Merethe Paulsen Blomstervik
har i lørdagens BA et debattinnlegg som har en form som gjør at det trolig burde vært forbigått i stillhet. Jeg velger likevel å gi en kommentar p.g.a. at feil fakta ligger til grunn for innlegget hennes.

I tirsdagens Brønnøysunds Avis kritiserer hun at formannskapssekretæren ikke ville ta imot underskriftlistene mot registerbygg i sentrum, men på korrekt måte ordnet det slik at listene ble overlevert ordfører. I torsdagsavisen bekrefter jeg at listene er mottatt, registrert og vil bli forelagt kommunestyret i første møte. Samtidig gir jeg uttrykk for at jeg er forundret over at et formannskapsmedlem (Blomstervik) kritiserer formannskapssekretærens korrekte handlemåte.
I stedet for å legge seg paddeflat og beklage overfor formannskapssekretæren, endrer hun nå på fakta og går til frontalangrep på fungerende ordfører. Angrep er som kjent av enkelte vurdert som det beste forsvar.

Nå retter hun kritikk mot fungerende ordfører for ikke å ha respektert aksjonsgruppens ønske om å få listene levert til den som har ansvaret for postjournalen.

Faktum i saken er at slikt ønske ikke på noe tidspunkt ble framsatt. Aksjonsgruppen har både muntlig og i oversendelseskriv samt avisinnlegg redegjort for at de ønsket å levere listene til formannskapssekretæren (som ikke har noe ansvar for postjournal). Jeg har ikke hatt noen annen befatning med saken enn at jeg på forespørsel fra formannskapssekretæren mottok listene.

Videre signaliserer Blomstervik at jeg skal ha fått imøtekommet ønske om endret spørsmålsstilling vedr. BA-nett sin avstemming om lokalisering av nytt registerbygg. Jeg har ikke på noe tidspunkt framsatt ønske om endret spørsmålsstilling. Jeg har tvert imot hele tiden signalisert at jeg mener slike avstemminger og underskriftskampanjer ikke har noen formell verdi.

De øvrige element i Blomstervik sitt innlegg har enn form som ikke gjør det naturlig for meg å besvare.

Planutvalg/valgnemnd/formannskap.
Onsdagen gikk med til møter i valgnemnd, planutvalg og formannskap:
  • Valgnemnda konkluderte med at det var ønskelig å foreta suppleringsvalgene etter Kjell sin bortgang i første ordinære kommunestyremøte, dvs. 12. september.
  • Planutvalget hadde hovedfokus på den videre prosessen med kommuneplanen. Målet er fortsatt å få sluttbehandling av samfunnsdelen i løpet av høsten, og arealdelen i løpet av våren. Det vil også bli vektlagt involvering av innbyggerne så langt råd er framover.
  • Formannskapet hadde i tillegg til noen enkeltsaker også lunch sammen med avtroppende rådmann og ass. rådmann, hvor de ble takket for solid og særdeles kompetent innsats gjennom henholdsvis 8 og 7 år i kommunen, og ønsket all mulig lykke til videre.
Annen møteaktivitet.
Siste uke i juni er normalt preget av hektisk aktivitet i styrer og råd kommunen er representert i, og 2013 var ikke noe unntak: Møte i Tosenveinemnda, Møte med Innovasjon Norge, Generalforsamlinger i Horn Gass AS, Helgeland Samvirkeslakteri AS, Capitalis AS og Torgar Næringshage AS. I tillegg hadde vi hyggelig besøk av kommunikasjonsdirektøren i oljeselskapet Total.