lørdag 29. juni 2013

Vett nok til å ta vare på registrene?


Byplanlegger og sivilarkitekt Magnus Heide Westerberg ber i BA lørdag 29. juni om at Brønnøy må ha vett nok til å ta vare på registrene. Hans anbefalinger er klinkende klare:
- det må bygges så sentralt som mulig i byen, og helst noe spektaktulært
- nytt registerbygg skal være en motor i samfunnsutviklingen
- lokalisering utenfor sentrum blir en historisk blunder med mindre interessante jobber  og mindre samspill mellom ansatte, næringsliv og innbyggere
- registerbygget må ha en åpen fasade mot bysentrum, dette åpner for store muligheter
- ikke lytt på de som vil ha registrene ut av sentrum!


Det er byer som har lokalisert større bygg utenfor sentrum. Erfaringene fra universitetene i Malmø og Umeå er negative, og de har søkt tilbake til sentrum. I Trondheim er både hospital og universiteter plassert så sentrumsnært som mulig. Også nye institusjoner skal i utgangspunktet inn til sentrum av byen, og dette er nyttig for byens videre utvikling. Når erfaringene fra andre steder er så entydige, og anbefalingene fra vektige fagfolk er klokkeklare, så må det tas hensyn til dette i vår lokaliseringsdebatt. Det er ingen grunn til at vi skal gjenta de feilgrepene som andre har gjort.

Heide Westerberg er arkitekten bak dagens byplan fra 1987, og har vært kommunalråd i både Bergen og Trondheim.  Han uttaler seg derfor som fagmann med stor pondus.

For Brønnøy Høyre er dette nok en bekreftelse på at et registerbygg i sentrum er den optimale plasseringen. Fra før vet vi at næringsliv, nabokommuner, regionråd og tunge fagmiljø innen byplanlegging ønsker et registerbygg i sentrum. Kommunestyret har også fattet vedtak som legger til rette for bygg i sentrum. Vi håper og tror at dette er sterke signaler som både Statsbygg og NHD tar til seg.

Etter Høyres mening har vi nå grunnlag for å fatte en vettug beslutning. Argumentene mot en sentrumsplassering er få og svake.
Også fylkesråd Hilde-Marit Olsen (Ap) taler varmt for utvikling av sentrum, og fremhever viktigheten av aktive bysentre. Hun peker på en rekke eksempler i Nordland der det bygges i sentrum, og at dette gir attraktive byer som er motorer i egne regioner. Dette er kloke ord fra fylkesråden, og innlegget i BA den 27. juni anbefales på det varmeste.

Samtidig kverner Arbeiderpartiet lokalt på en plassering utenfor sentrum. Hvorfor det? Hva er det de ser som vi andre overser? I  et lokaldemokrati er det naturligvis fritt frem for å fronte synspunkter. Men det er allikevel betimelig å etterlyse hvilken kompetanse på byplanlegging Arbeiderpartiet har, som gjør at de havner på en helt annen konklusjon enn oss andre?

Kurt A Nilssen                                     Stig Arve Høyvik
Partileder i Brønnøy Høyre                gruppeleder (H)