tirsdag 4. juni 2013

Iver Dreiås

er normalt en hyggelig kar som det er trivelig å slå av en prat med, men på debattsidene i BA den 30. mai er han ”på ville veier”. Han kommer med flere påstander som ikke holder mål. 
Først slår han fast at SSB-tallene viser at administrasjonen i Brønnøy kommune er krympet med ca 10 stillinger og at dette kan være årsaken til manglende framdrift i en del saker kommunestyret har vedtatt. Selv om Dreiås ikke møter fast i kommunestyret, vet han at dette ikke er riktig. Administrasjonen er ikke krympet, men fram til 2010 ble det fra kommunes side gjort feilrapportering som er rettet opp.

Den andre påstanden er at det skal bygges et luftslott av et kulturhus til over 100 mill kr, uten realistiske anslag for finansiering. Igjen skriver nok Dreiås mot bedre vitende. Kommunestyret har gjort oppstartsvedtak basert på fullfinansiering, bl.a. inngår ulike former for tilskudd fra stat/fylke og bidrag fra private en verdi på om lag 70 millioner kr.

Den tredje påstanden er at man fra posisjonen legger til grunn en befolkningsvekst på nær det dobbelte av det SSB legger til grunn. Dette er ikke riktig, forskjellen mellom SSB sine tall og posisjonens målsetting er svært liten. De nærmeste årene regner SSB med en befolkningsvekst på ca 100 personer, mens posisjonen ønsker at vi skal ha en målsetting om en vekst 120 personer i året.  I 2012 var veksten på 87 personer. 

Vekst kommer ikke av seg selv, men av en villet utvikling der alle krefter drar sammen og legger til rette for veksten. Om vi gjør dette riktig vil kommunen passere 10.000 innbyggere om ca 20 år. Utviklingen innen olje/gass, sjømatnæring og ikke minst reiselivsnæringen på Helgeland gjør at dette er oppnåelig, men da må vi ta høyde for det både i planlegging og utbygging. 

Selv om jeg setter stor pris på Dreiås og hans gode engasjement, så skulle jeg gjerne sett at han sjekket opp fakta i noe større grad før han publiserte sine innlegg. Men det er kanskje slik at for mye faktasjekking kan ødelegge en ”god historie”?

Paul Birger Torgnes
Fungerende ordfører i Brønnøy