mandag 22. juli 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 29, 2013)

Fantastisk Rootsfestival

Gratulerer med tidenes Rootsfestival!. Superlativene har med rette haglet på de sosiale mediene de siste dagene; - Fantastisk festival, kjempegode artister, suverene arrangører og utrolig publikum.


Tusen takk til Kulturcompagniet, og de vel 120 frivillige, som for 10. året på rad har stått for gjennomføringen.

Gjennom disse 10 årene har arrangørene bygd stein på stein, ifra kveldsarrangement kun for voksne på tørrfiskbrygga, til at alt i år ble flyttet til sentrum og byen ble fylt med gratiskonserter i teltet på dagen, flotte kveldskonserter på hovedscenen,  ungdommens Roots og senior Roots.
Foruten å være et fantastisk konserttilbud med om lag 40 konserter, er Rootsen det klart viktigste kulturarrangementet på Sør Helgeland. Trolig har 10 – 15.000 mennesker vært innom festivalen i løpet av de 4 dagene den varte. Rootsen fungerer som en magnet på lokalbefolkningen, utflyttet ungdom i alle aldere, tilreisende musikkelskere,  båtturister og andre ferierende, både barn og voksne, og i år også med Torghattmessen samtidig.

Allerede for 2 – 3 år siden var det flere i handelsstanden som uttalte at julimåneden hadde gått forbi julemåneden, som årets viktigste handlemåned, takket være Rootsen.  
Brønnøy Kommune er en av hovedsamarbeidspartnerne under Rootsen, og vi setter stor pris på det omfattende og gjensidig gode samarbeidet med Kulturcompagniet.

Det er en fornøyelse å registrere hva arrangørene klarer å gi tilbake til kommunens innbyggere for støtten på kr 150.000,-, som kommunen bidrar med.  Vi er særdeles glade og stolte over alle gratiskonsertene som folk i alle aldere har fri adgang til, men vi setter også pris på de mange toppaktører som trekkes til byen på kveldsarrangementene.

Torghattmessen

Torsdag åpnet den 31. Torghattmessen. Det er 51 år siden den første ble arrangert.

For vel 50 år siden hadde Brønnøysund Handelsstand Forening en ide om å gjenskape gamle tradisjoner i en moderne og aktuell form. Brønnøysund Håndverk- og Industriforening ble samarbeidspartner, og Torghattmessen så dagens lys. Disse messene ble arrangert 10 ganger i perioden 1962 – 1974. Det første arrangementstedet var den nye sentralskolen på Salhus, senere ble det ved yrkesskolen og gymnaset i Brønnøysund, og etter hvert Samfunnshuset.

Torghattmessen har røtter tilbake til den tradisjonsrike Tilremsmartnan, som fram til 1939 var en høytid, en møteplass, en arena for kjøp og salg. I rundt 300 år hadde denne martnan eksistert. I årene 1843-45 var det gjennomsnittlig 203 handlende under martnan og 4-5000 mennesker var samlet. I 1844 var det 64 hele som hadde brennevinsbevilling på Tilremsmartnan, dvs 63 flere enn i år!

Brønnøysund Idrettslag (fotball)  har videreført messetradisjonen fra 1986 – 2013;  hele 21 ganger.

Her er fortsatt tivoli, utstillere, underholdning og informasjon. Nytt av året i år er at man tidsmessig avviklet Torghattmessen samtidig som Rootsfestivalen, et spennende initiativ som vi håper ga det ønskede resultat.

Torghattmessen har i årenes løp hatt stor betydning for lokalmiljøet: Den skaper liv i byen. Den er en arena for kjøp og salg, for underholdning og opplevelse. Den skaper trivsel og sosiale møteplasser. Foruten bod- og salgsutstillerne hadde vi i år gleden av; Kirkekonsert med Anita Skorgan, Karnevalstog, Tivoli, Bilutstilling og flere musikkinnslag i sentrum.  Det ufyselige været påførte arrangørene en ufortjent ekstra utfordring.

Lag og foreninger i Brønnøy er ryggraden i kulturlivet i Brønnøy og vi har rundt 200 av dem. Brønnøysund Idrettslag er et av de eldste, største og mest aktive. Mer enn 200 personer gjør en stor dugnadsinnsats. Ikke noe er lønnet arbeid. Inntektene fra Torghattmessa har gått og går til idrett og folkehelse i Brønnøysund. Et 20-talls lag, de fleste barn og ungdom, nyter godt av denne fellesinnsatsen.
Tusen takk til alle dere som står bak slike flotte arrangement i Brønnøy.  

Helikopterbase på Horn

I begynnelsen av uka besøkte jeg den nyetablerte Helikopterbasen på Horn, som HeliScan opererer på eiendommen til Erling Sandvik . Helikopterbasen er etablert i rekordfart, i forbindelse med utbyggingen av Helgelandskraft sin nye overføringslinje til Sør Helgeland.

Det er Brødrene Hals AS som har selve entreprisen på overføringslinjen, mens det er HeliScan som har helikoptertrafikken.

Det er etablert hangar, anleggsbrakker og lagringsplass på eiendommen (totalt ca 10 mål).   Da jeg stakk innom var det ett helikopter på plass, men på det meste vil de benytte opp til 3 helikoptre.

HeliScan har i første omgang leid området for 3 år, og vil også ta andre oppdrag enn det de nå utfører for Helgelandskraft.

Kulturhusutvalget

Kulturhusutvalget hadde møte på tirsdag, for å vurdere om og evt. hvilke effekter Statsbygg sin anbefaling vedr lokalisering av registerbygg vil ha på Kulturhusprosjektet. Den foreløpige konklusjonen var at Statsbygg sin anbefalte registerløsning  ikke medfører behov for endringer eller justeringer av Kulturhusplanene, tvert imot.

Tidligere leder for kulturhusutvalget, Eilert Horn, deltok også på møtet.

Møte med Brønnøysundregistrene

Tirsdag var det også møte mellom den politiske og administrative ledelsen i Brønnøy Kommune og ledelsen ved Brønnøysundregistrene for gjensidig informasjon om de innspill som er gitt vedr. lokalisering av nytt registerbygg, og synspunkt på Statsbygg sin anbefaling. Kommunen og registerledelsen har fortsatt tilnærmet sammenfallende syn.; Det aller viktigste er å sikre registrene gode og funksjonelle lokaler som gjør at oppgavene kan løses på en optimal måte, samtidig som det legges til rette for fortsatt vekst og utvikling ved registrene. I tillegg til dette er det ønskelig at utbyggingen skjer på en måte som bidrar til å utvikle Brønnøysund som et attraktivt regionssenter. Både kommunen og registerledelsen ønsker primært at nybygget lokaliseres til sentrum.

Valgkampen startet

Til tross for været hadde Høyre stand i ”gågata” under Torhattmessa. Også SV og FRP hadde stand. Både Høyre og de øvrige partiene som deltok mente dette var en fin måte å komme i kontakt med velgerne og innbyggerne på.